«Ανάγκα και θεοί πείθονται» αναφώνησε ο Εμανουέλ Μακρόν και όχι μόνο ενστερνίστηκε τις ανησυχίες των συμπατριωτών του αγροτών για το τι (αρνητικό γι’ αυτούς) θα μπορούσε να φέρει μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις μεγάλες αγροτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, αλλά εξασφάλισε την επιφυλακτική στάση και των Βρυξελλών στο ζήτημα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για να κλείσει εντός του 2017 η «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει πετύχει ποτέ η ΕΕ».
Πρόκειται για τη συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αμερικής που μετέχουν στον όμιλο Mercosur, πλήρη μέλη του οποίου είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη (η συμμετοχή της Βενεζουέλας ως πλήρους μέλους ανεστάλη την 1η Δεκεμβρίου 2016) και συνδεδεμένα η Βολιβία, η Χιλή, το Περού, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Σουρινάμ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν στηρίζει αναφανδόν τη συμφωνία και υποστηρίζει ότι θα φέρει στην Ευρώπη τετραπλάσια οφέλη από τη συμφωνία με την Ιαπωνία. Αλλά το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις την ώρα που οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πασχίζουν να τηρήσουν τις προθεσμίες για τις υπογραφές.

4 δισ. ευρώ λιγότεροι δασμοί

Για τον Γιούνκερ τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur είναι σαφή και υπολογισμένα: από το άνοιγμα των συνόρων για τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις αγορές της Νότιας Αμερικής η ΕΕ θα γλιτώνει δασμούς 4 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ αφορούν δασμούς που επιβαρύνουν σήμερα τις γαλλικές εξαγωγές. Επίσης, πέρα από τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών αγαθών, θα επωφεληθούν επίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες της ΕΕ που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσιες συμβάσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις άλλες χώρες, ενώ επίσης θα εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παρά το μισό δισ. των δασμών που (υπολογίζεται ότι) θα γλιτώσουν οι γάλλοι εξαγωγείς, παρά την αύξηση κατά τα δύο τρίτα των εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική που (υπολογίζεται ότι) θα φέρει συνολικά στους Ευρωπαίους η συμφωνία ΕΕ – Mercosur, ο γάλλος πρόεδρος (ο πλέον εξωστρεφής πολιτικά από τους προκατόχους του και ο ειλικρινέστερα φιλικός προς το επιχειρείν και προς το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο) εμφανίζεται επιφυλακτικός γι’ αυτή. Κι αυτό επειδή τον «αναγκάζουν» οι επιφυλακτικοί –αν όχι καχύποπτοι προς τη συμφωνία –γάλλοι αγρότες.
Εκείνο που φοβίζει τους ευρωπαίους αγρότες είναι η εξαγωγική ισχύς της γιγαντιαίας αγροτικής βιομηχανίας της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Το Παρίσι ειδικότερα έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι η συμφωνία «θα θέσει σε δοκιμασία το κοινωνικά, ασφαλιστικά και περιβαλλοντικά κεκτημένα της Γαλλίας» και επίσης «θα πλήξει τον κλάδο της παραγωγής βοοειδών». Η Ιρλανδία έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες για τον κλάδο των βοοειδών, ενώ Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία ανησυχούν για τους παραγωγούς αιθανόλης από αγροτικές καλλιέργειες.
Η αιθανόλη χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαλύτης διάφορων καταναλωτικών προϊόντων, όπως είναι τα αρώματα, οι αρωματικές ουσίες, οι χρωστικές ουσίες και τα φάρμακα. Οι Βρυξέλλες προτείνουν περιορισμένες εισαγωγές, που αντιστοιχούν στο 8% της ευρωπαϊκής αγοράς των επίμαχων προϊόντων. Η Γαλλία και άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πολύ υψηλό το ποσοστό, ενώ Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Δανία και Τσεχία (παρά τις ενστάσεις της για την αιθανόλη) δηλώνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις Βρυξέλλες να μη βιαστούν να υπογράψουν προτού εξασφαλίσουν τη ρητή στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. Και η αρμόδια για θέματα Εμπορίου επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει» προτού μπουν οι υπογραφές. «Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε προτού αισθανθούμε ότι μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα που θα μας θέσουν τα κράτη-μέλη» τόνισε η σουηδέζα επίτροπος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ