«Ο φάκελος που μου είχε παραδοθεί λόγω του σχήματος και του όγκου του μου έδωσε την εντύπωση ότι περιείχε ένα βιβλίο το οποίο βρισκόταν από τη μία πλευρά του και η άλλη κενή. Ακολούθως άνοιξα τον φάκελο από την πλευρά που ήταν κενός σκίζοντάς τον με τα χέρια μου από άκρη σε άκρη. Κατόπιν της διάνοιξης του φακέλου τον έφερα κοντά στα μάτια μου προκειμένου να ελέγξω το περιεχόμενο αυτού. Τότε διεπίστωσα ότι δεν περιείχε βιβλίο αλλά ένα κουτί που έμοιαζε με μεγάλη κασετίνα δισκετών CD. To κουτί εξωτερικά έφερε πλαστικό περιτύλιγμα το οποίο ήταν ερμητικά κλεισμένο πιθανόν με τη χρήση μηχανής. Στη συνέχεια το απομάκρυνα από τα μάτια και το στήθος μου, το έθεσα πάνω στα πόδια μου και επιχείρησα να διαρρήξω το πλαστικό περιτύλιγμα που σας προανέφερα. Κατά τη διάρκεια αυτής μου της ενέργειας σημειώθηκε έκρηξη του κουτιού που είχα στα χέρια μου. Ταυτόχρονα άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Η καμπίνα του αυτοκινήτου γέμισε καπνούς και αέρια και ένιωσα έντονα την πίεσή τους, καθ’ όσον το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινα τραντάχτηκε. Αισθάνθηκα οξύ πόνο και κάψιμο και αμέσως διαπίστωσα τα αίματα και τα τραύματα που είχα στο πρόσωπο».

Απόσπασμα από την κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. στις 31 Μαΐου 2017 ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος σχετικά με την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του έξι ημέρες νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει στοιχεία από τον δικαστικό φάκελο της, αναφερόμενης από την ΕΛ.ΑΣ., δράσης του 29χρονου αναρχικού Κωνσταντίνου Γ. που φέρεται να έστειλε τον τελευταίο χρόνο μία σειρά από δέματα-βόμβες στον Λουκά Παπαδήμο, στον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε άλλους ευρωπαίους πολιτικούς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο 29χρονος συνελήφθη πριν από μία εβδομάδα ύστερα από συντονισμένη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής. Σε δύο σπίτια του, στην οδό Αλκαμένους και στην περιοχή των Εξαρχείων, εντοπίστηκαν σημαντικός οπλισμός, εκρηκτικές ύλες και υλικά για την κατασκευή τέτοιου είδους δεμάτων.

Οι πλαστές ταυτότητες

Ο εντοπισμός του 29χρονου (ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του κ. Φραγκίσκου Ραγκούση αρνείται κάθε κατηγορία) και του οπλοστασίου που κατείχε, η κινητικότητα που παρουσιάζεται σε τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων τις επόμενες ημέρες από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και άλλες ένοπλες οργανώσεις προβληματίζουν έντονα την ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτο ζητούμενο για τις διωκτικές αρχές είναι να προσδιοριστούν το εύρος δράσης και οι διασυνδέσεις του 29χρονου που φαίνεται να είχε σημαντικό ρόλο στις αποδυναμωμένες ομάδες κρούσης – λόγω των συνεχών συλλήψεων – των ένοπλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκε πλαστή ταυτότητα που αντιστοιχεί σε έναν 30χρονο μηχανικό αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Πάχης! Ο μηχανικός αυτός είχε ελέγξει το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε η δραστήρια αναρχική και σημαντικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα στην προσπάθεια απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και μελών των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αρχές του 2016. Τα στοιχεία ταυτότητας του 30χρονου αναγράφονταν στην κατάθεσή του που περιλαμβανόταν στη δικογραφία της υπόθεσης για το ελικόπτερο, που έφθασε στην κατοχή του 29χρονου.

Ο 29χρονος είχε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα ενός ιδιοκτήτη καταστήματος κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το 2014 η έκρηξη βόμβας του Επαναστατικού Αγώνα στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και ο οποίος επίσης είχε καταθέσει για αυτή την υπόθεση. Η πρόσβαση του 29χρονου σε δικογραφίες που αφορούν την Πόλα Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα αποτελούν δείγματα για την ΕΛ.ΑΣ. ότι υπήρχε κάποια έμμεση επαφή και με άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Φορτωμένος εκρηκτικά

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο 29χρονος δεν είχε – παρά τα όσα έχουν αναφερθεί – σαφές σχέδιο να προχωρήσει σύντομα σε νέα ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «μας προβλημάτισε ιδιαίτερα πως όταν συνελήφθη μετέφερε οπλισμό και άλλα αντικείμενα από το κρησφύγετο στην οδό Αλκαμένους σε εκείνο στα Εξάρχεια που το είχε ενοικιάσει μέσω Internet για τρεις-τέσσερις ημέρες. Ομως από την εξέταση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού διαπιστώθηκε ότι είχε ζητήσει τη συγκεκριμένη κατοικία μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό είναι δείγμα ότι θα το χρησιμοποιούσε σαν μια δεύτερη “βάση” και οίκημα ασφαλείας. Και δεν το ήθελε για πρόσκαιρη χρήση εν όψει χτυπήματος σε γειτονικό στόχο αστυνομικού, δικαστικού ή άλλου ενδιαφέροντος. Εξάλλου δεν υπήρχε η εικόνα ότι μέλη των “Πυρήνων” ετοίμαζαν νέα επίθεση. Και αυτό γιατί υπήρχε η προοπτική εξόδου ορισμένων αναρχικών από τις φυλακές λόγω εκπαιδευτικών αδειών. Πρέπει ακόμα να συνεκτιμηθεί ότι ο 29χρονος παρέμενε τους τελευταίους μήνες σε χώρους καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας και δεν φαίνεται να είχε σημαντικό σύστημα συνεργών. Εξάλλου πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι δεν τον βοήθησε κανείς στη μεταφορά εκρηκτικών υλών και άλλων υλικών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο…».
Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται από τη μη απόδοση ευθυνών για την αδυναμία ελέγχου του δέματος-βόμβα που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο, με τον φόβο οι ένοπλες οργανώσεις να εκμεταλλευθούν εκ νέου το διάτρητο σύστημα ελέγχων…

Οι έλεγχοι του τρομοδέματος

Οπως προκύπτει, στην κατάθεσή του ο κ. Παπαδήμος αναφέρει ρητά ότι το δέμα που άνοιξε και προκάλεσε τον τραυματισμό του είχε παραδοθεί στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό (σ.σ.: ως αποστολέας του εμφανιζόταν ένας γαλλικός εκπαιδευτικός όμιλος στο Κολωνάκι) και τον ήλεγξε ένας από τους φρουρούς του. Για να συμπληρώσει μετά: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι προσωπικά εγώ δεν παραλαμβάνω αλληλογραφία στα χέρια μου αν δεν έχει ελεγχθεί. Η αλληλογραφία που αποστέλλεται στην οικία μου ελέγχεται από μηχανήματα που υπάρχουν στην είσοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Ενώ όμως ο πρώην πρωθυπουργός είναι σαφής στην κατάθεσή του, η εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αξιωματικό της… Βουλής (δηλαδή του βασικού ελεγχομένου) δεν προσδιόρισε καμία ευθύνη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε ελεγχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ