Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω «κλισέ» φράσεις για τη συζήτηση στη Βουλή για την ανομία, όπως «σκληρό ροκ», «τιτανομαχία» κ.λπ., αλλά ένα έχω σας πω. Οτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στη Βουλή αγουροξυπνημένος και με βραχνή φωνή, το πρώτο πράγμα που είπε στην ομιλία του ήταν ότι με την ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυξανόμενη ανομία είναι ωσάν ο ίδιος να κέρδισε το… τζακ ποτ. Είπε μάλιστα, για να δείξει πόσο τυχερός αισθάνεται επειδή τον κάλεσε στην Ωρα του Πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα μπορούσε να μην απαντήσει, να κάθεται στη θέση του και να παρακολουθεί, αλλά δεν το έκανε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως είπε, όταν γύρισε την πλάτη του δεν ήταν βέβαιος εάν στο βήμα της Βουλής μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ή ο… Αδωνις Γεωργιάδης. Αυτή η έλλειψη αντίληψης για το ποιος ομιλεί τον έκανε τελικά να γυρίσει την πλάτη του και να δει τον κ. Μητσοτάκη ομιλούντα (δηλαδή, περίπου λειτούργησε όπως το τηλεοπτικό ριάλιτι «The Voice» με τα blind auditions).
Νόμιζε ο κ. Τσίπρας πως άκουγε «ακροδεξιά ρητορική» και αυτός ήταν ο λόγος που διερωτήθηκε εάν μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ή ο Αδωνις. Ισως αυτό (ας το ονομάσω χαριτολογώντας πολιτικό… vertigo) να είχε την εξήγησή του, γιατί λίγα δευτερόλεπτα προτού ο κ. Τσίπρας εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας στο καφενείο της Βουλής ήρθε μια… παραγγελιά: «Ενα εσπρεσάκι για τον Πρωθυπουργό και γρήγορα». Κατά σύμπτωση στο καφενείο ετοιμαζόταν ένα εσπρεσάκι, για γαλάζιο όμως βουλευτή, το οποίο μάλλον θα παραχωρήθηκε στον Πρωθυπουργό.
Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά. Σ’ όλη τη διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού ακούστηκε και από τις δύο πλευρές (δηλαδή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα) η λέξη «ψεύτης» πάνω από 80 φορές. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε τον Πρωθυπουργό «ψεύτη», ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε τον κ. Μητσοτάκη «ψεύτη» και τις περισσότερες φορές χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό αυτόν με παράπονο, επειδή τον αποκαλούν συνεχώς «ψεύτη-ψεύτη». Τη λέξη αυτή (την οποία μάλλον τη συνήθισαν οι περισσότεροι βουλευτές να ακούγεται σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών) ανέλαβε να την… αναβαθμίσει ο Λευτέρης Αυγενάκης (που είχε την τιμητική του λόγω των συνακροάσεων που έκαναν οι κοριοί της ΕΥΠ στο θέμα του λαθρεμπόρου χρυσού), προσθέτοντας στον Πρωθυπουργό και άλλα διακοσμητικά επίθετα, όπως «αλήτη», «απατεώνα», αλλά δεν γράφτηκαν με εντολή του Προέδρου της Βουλής στα πρακτικά, ωστόσο τα άκουσε ο Πρωθυπουργός και συμβούλεψε τον κ. Αυγενάκη να κάτσει κάτω και να μην χάνει την ψυχραιμία του. Μάλιστα, του είπε να μη φοβάται γιατί τον καλύπτει ο πρόεδρος του κόμματός του.
Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε καμιά από τις δεκάδες ερωτήσεις- επισημάνσεις που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενθαρρύνει την ανομία, την τρομοκρατία και τους… μεγαλομαφιόζους. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ότι οι νονοί, οι μεγαλομαφιόζοι λειτουργούν ανενόχλητοι, ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε από τον Κορυδαλλό, αναφέρθηκε στο άβατο των Εξαρχείων, σημείωσε ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίζονται εγκληματίες που εν συνεχεία διαπράττουν φόνους, ληστείες. Και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε: «Θα πρέπει να μας εξηγήσετε, κύριε Τσίπρα, γιατί φέρατε αυτόν τον νόμο. Για να κάνετε το χατίρι κάποιων; Σας κρατάνε; Τους χρωστάτε κάτι;».
Αντί άλλης απαντήσεως ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στη Siemens και στα «δωράκια» (όπως τα χαρακτήρισε) που έκανε στην οικογένεια ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, στην υπόθεση με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Λ. Αυγενάκη με ποινικούς (επέμεινε πολύ σ’ αυτό), στο ότι η ΝΔ διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία και διάβασε στοιχεία για πόσα εγκλήματα έχουν γίνει επί διακυβέρνησης της χώρας επί ΝΔ και πόσα επί ΣΥΡΙΖΑ, για να αποδείξει, όπως έλεγε, ότι τα εγκλήματα που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη δύο πράγματα: Πρώτον να αποπέμψει τον κ. Αυγενάκη και δεύτερον να ζητήσει συγγνώμη ο πρόεδρος της ΝΔ από την Αστυνομία και τον κ. Τόσκα που όλο αυτό το διάστημα ζητούσε το κόμμα του να παραιτηθεί.
Να σημειώσω, τέλος, ορισμένα πράγματα. Πρώτον ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής άκουσε ελάχιστα από τις ομιλίες Μητσοτάκη και εν συνεχεία έφυγε από την αίθουσα (πήγε να ετοιμαστεί, μου είπαν, για ταξίδι στο εξωτερικό), ο Αντ. Σαμαράς δεν ήταν στην αίθουσα (τον ταλαιπωρεί, έμαθα, μια ίωση). Απουσίαζαν επίσης οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Το μυστήριο με την Porsche Cayenne
Μόλις τελείωσε η συζήτηση στην Ωρα του Πρωθυπουργού, κάνει την εμφάνισή της στο γκαράζ της Βουλής μια μαύρη απαστράπτουσα και ολοκαίνουργια Porsche Cayenne (με αριθμό κυκλοφορίας που τελείωνε σε 1111) με φιμέ τζάμια (παντού), ώστε να μη φαίνονται ούτε ο οδηγός ούτε οι επιβαίνοντες. Βεβαίως, οι αστυνομικοί σταμάτησαν το πολυτελές αυτοκίνητο, του έκαναν έλεγχο (ακόμα έλεγχο και με το καθρεφτάκι στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου για να διαπιστώσουν ότι δεν μεταφέρει καμιά βόμβα) και το άφησαν να περάσει. Και το μυστήριο παραμένει; Τι γύρευε η μαύρη Porsche στη Βουλή;
HeliosPlus