Στην Ελλάδα υποχρεωθήκαμε να δημιουργήσουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η Γαλλία για τον έλεγχο του τι μπαίνει και τι… δεν μπαίνει στα κρατικά ταμεία έχει συστήσει ξεχωριστό υπουργείο.
Είναι το υπουργείο Δημοσίων Λογαριασμών, ο επικεφαλής του οποίου Ζεράλντ Νταρμανέν, συνεπικουρούμενος από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Η Γαλλία Μπροστά –του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρισάρ Φεράν και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Στανισλάς Γκερινί -, προωθεί ένα εντυπωσιακό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των φοροφυγάδων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη ισχύει στη Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ, όμως, σκέφτονται να το θεσπίσουν πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα με νέο νόμο που επεξεργάζονται. Που θα προβλέπει και τη δημόσια διαπόμπευση όσων κλέβουν το κράτος και τους συμπολίτες τους. «Προσωπικά δεν βλέπω τίποτα το ανάρμοστο στη στέρηση ορισμένων δικαιωμάτων για ένα κάποιο χρονικό διάστημα στους αυτουργούς βαριάς φορολογικής απάτης» είχε επισημάνει τον περασμένο μήνα ο αρμόδιος υπουργός.
Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα αυτό, η βουλευτής της πλειοψηφίας Αμελί ντε Μοντσαλέν, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο κατηγορίες Γάλλων, εκείνοι που τιμούν τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες και εκείνοι που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας ξεχνώντας να πληρώσουν τους φόρους τους». Ο συνάδελφός της Ρισάρ Φεράν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι «η φορολογική απάτη μεγάλης κλίμακας φθάνει σε επίπεδα που η οικονομία μας δεν αντέχει και προκαλεί την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας».
Ο ισχύων γαλλικός νόμος προβλέπει τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε περιπτώσεις φορολογικής απάτης μόνο αν το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιβάλει, πέραν του προστίμου το οποίο φθάνει έως τα 2 εκατ. ευρώ και της ποινής φυλάκισης που φθάνει τα 7 έτη, και αυτή την παρεπόμενη ποινή. Οταν συντρέχουν «πολύ επιβαρυντικά στοιχεία», όπως είναι η απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, η χρησιμοποίηση πλαστής ταυτότητας ή πλαστών φορολογικών στοιχείων ή ακόμη όταν κάποιος εμφανίζει ψεύτικη διεύθυνση επαγγελματικής στέγης.
Οι εισηγητές του νέου νόμου προβλέπουν την αύξηση των ανώτατων ορίων του προστίμου στα 3 εκατ. ευρώ και της φυλάκισης στα 8 έτη και επίσης την ανώτατη διάρκεια στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων πέραν των πέντε ετών για κάθε αδίκημα, που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, θα ισχύσει η στέρηση του συνόλου ή μέρους των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, η δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησης στο Δημόσιο ή η κατοχή δημόσιου αξιώματος, η υπηρεσία στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας ή ακόμα και η δυνατότητα χρησιμοποίησης του διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου.
Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης και τον ηθικό στιγματισμό του φοροφυγάδος. Την υποχρέωση δηλαδή, σε περίπτωση που δεν έχει τιμωρηθεί με στέρηση της ελευθερίας του, να κυκλοφορεί φέροντας ένα χαρακτηριστικό σημάδι που θα καθιστά σαφές σε όσους συναναστρέφεται το φορολογικό έγκλημα στο οποίο έχει υποπέσει.
Πρόκειται, άλλωστε, για προεκλογική υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν. Ως υποψήφιος ο νέος πρόεδρος είχε επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι ποινές σε όσους παραβαίνουν τον φορολογικό νόμο πρέπει να είναι οικονομικές, αλλά και ποινικές και ηθικές. Διότι κάθε χρονιά η φοροδιαφυγή στερεί από το γαλλικό κράτος έσοδα που κυμαίνονται από 60 έως 80 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι πέρυσι το γαλλικό ΑΕΠ έφθασε τα 2,47 τρισ. δολάρια, η φοροδιαφυγή στη Γαλλία αντιστοιχεί στο 2,43% έως 3,24% του ΑΕΠ. Σιγά τα ωά, θα αναφωνούσε κάποιος συνεπής φορολογούμενος στην Ελλάδα. Εδώ 6% του ΑΕΠ είναι οι απώλειες του κράτους μόνο από τη μη απόδοση του ΦΠΑ…

HeliosPlus