Η αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας χωρίς τον Σόιμπλε

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση τη σκυτάλη για την ελληνικό πρόγραμμα παίρνει το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση τη σκυτάλη για την ελληνικό πρόγραμμα παίρνει το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.
Το σημερινό Eurogroup αποκτά μια συμβολική σημασία. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση ύστερα από οκτώ χρόνια χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν επισήμως από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Χίλτον.
Στο Eurogroup θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπως αναμένει μετά την επίσημη ενημέρωση θα συζητηθεί και θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμμότητα (συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κά) και βασικά στοιχεία για το τελικό σχέδιο του προυπολισμού του 2018 που θα έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, αλλά θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο.
Η υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και η ψήφιση του προυπολογισμού του 2018 είναι προυποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για συμμφωνία Αθήνας- θεσμών πριν το τέλος του έτους

Την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), μεταξύ Αθήνας και θεσμών, πριν το τέλος του έτους, επανέλαβε την Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

O Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, εξελίχθηκε πολύ καλά και σημειώθηκε πρόοδος, προσθέτοντας παράλληλα ότι η δεύτερη αποστολή θα έχει πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει και νωρίτερα. Όλοι πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι και η Επιτροπή θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε τέλος ο Π. Μοσκοβισί.

Στο τραπέζι το μέλλον της νομισματικής ένωσης και ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το μέλλον της νομισματικής ένωσης αλλά και τον διάδοχο του προέδρου τους, του Ολλανδού Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Η προεδρία του Eurogroup είναι μια θέση κλειδί και άρα πολυπόθητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.

Η σημερινή συνάντηση έχει στόχο κυρίως την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Θα ακούσουμε τους υπουργούς», όμως «δεν πρόκειται να αποφασίσουμε», τόνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τρία θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης.

Για την ευκαιρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα «διευρυμένο» Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή των 25 χωρών που έχουν υπογράψει από το 2012 «το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», της Τσεχίας, η οποία δεν το έχει υπογράψει ακόμη, και της Κροατίας, η οποία δεν ήταν μέλος της ΕΕ όταν υπεγράφη, οι οποίες έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν. Μόνο η Βρετανία θα απουσιάζει.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που πλαισιώνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

«Μη ζητήσετε να λάβετε όλα τα έγγραφα για το θέμα: θα χρειαστούν εβδομάδες για να διαβάσετε», σχολίασε σαρκαστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Περάσαμε από το ένα άρθρο σε μια συμφωνία 400 σελίδων».
Κι αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση, διαφωνούν στον τρόπο.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, με το Βερολίνο να εξακολουθεί να διστάζει να μοιραστεί τον τραπεζικό κίνδυνο με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Το προφίλ του νέου προέδρου του Γιούρογκρουπ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών. Ο τρέχων πρόεδρος Ντεϊσελμπλουμ αναμένεται να δώσει σήμερα διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα καταλήξει στην εκλογή του διαδόχου του, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση, όμως οι φήμες κάνουν λόγο για τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, τον Λουξεμβούργιο Πιερ Γκραμένια, τη Λετονή Ντάνα Ράιζνιετσε- Οζόλα και ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ.

Το χρονοδιάγραμμα
Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%, όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και η υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.
Η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα κλείνουν πολλά από τα προαπαιτούμενα.
Τα προαπαιτούμενα που προϋποθέτουν κατάθεση νομοσχεδίου αναμένεται να μείνουν τελευταία προκειμένου να ψηφιστούν με ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό του 2018.
«Κλειδί» η ανάπτυξη
Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση και εκεί πλέον θα φανεί οριστικά πότε θα κλείσει κι αυτός ο γύρος.
Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει μια ικανοποιητική επίδοση για το καλοκαίρι με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%, δεδομένης της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και των εσόδων από τον τουρισμό, που θα καταστήσει εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% το 2017.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.