Έπεσε στο 4,1% τον Οκτώβριο η ανεργία στις ΗΠΑ

Αναθερμάνθηκε η διαδικασία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αλλά η πορεία των μισθών δεν ήταν ανάλογη με την εξέλιξη, ούτε και σύμφωνη άλλωστε με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αναθερμάνθηκε η διαδικασία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αλλά η πορεία των μισθών δεν ήταν ανάλογη με την εξέλιξη, ούτε και σύμφωνη άλλωστε με τις προβλέψεις των ειδικών.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, το μήνα που πέρασε η απασχόληση αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 261.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2016. Οι ειδικοί της Thomson Reuters είχαν, παρά ταύτα, προβλέψει τη δημιουργία 310.000 νέων θέσεων εργασίας.
Αν συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις της αμερικανικής αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο με τις επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, όταν είχαν δημιουργηθεί μόνο 18.000 νέες θέσεις εργασίας, συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε με εντυπωσιακό τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις από τους τροπικούς τυφώνες που σάρωσαν τη χώρα στις αρχές του φθινοπώρου.
Αισθητή ήταν η αύξηση των προσλήψεων στους τομείς των τροφίμων και των ποτών. Όσο για το ποσοστό της ανεργίας, υποχώρησε στο 4,1% από 4,2% που ήταν το Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι σε αγορές εργασίας με ποσοστά ανεργίας κάτω του 5% θεωρείται ότι επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Βλέπουν αυξήσεις

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου κατέγραψαν, επίσης, τον Οκτώβριο ρυθμό αύξησης των ωρομισθίων κατά 2,4% σε ετήσια βάση, ενώ το Σεπτέμβριο, παρά τις επιπτώσεις των τυφώνων, η ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 2,8%. Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν στην έρευνα της Thomson Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 2,7%.
Οι συντάκτες της έκθεσης για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας διαβλέπουν, πάντως, βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων στο μέλλον. Ο ευρύτερος δείκτης ανεργίας U-6, ο οποίος καταγράφει τους αέργους και τους εργαζόμενους με σχέση μερικής απασχόλησης, υποχώρησε περαιτέρω στο 7,9% από το 8,3% που ήταν το Σεπτέμβριο.
Ο οικονομολόγος Τζέιμς Νάιτλι της ING δήλωσε στους «Financial Times» ότι «το ποσοστό αυτό δείχνει πόσο ισχυρή είναι η αγορά εργασίας, καθώς προοιωνίζεται την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τους εργοδότες, δηλαδή τη διάθεσή τους να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.