Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι εφέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποκτά μια εξωστρέφεια μέσα στα ίδια τα σύνορά του και ξεφεύγοντας από το κέντρο και το λιμάνι (ο πυρήνας του) απλώνεται σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης: προβολές και άλλες εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» αλλά και στον Δήμο Παύλου Μελά.
Εφέτος φαίνεται ότι το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του. Συμμετέχουν 33 μεγάλου μήκους ταινίες –20 σε πρώτη προβολή, ανάμεσα στις οποίες οι ταινίες των Σταύρου Τσιώλη («Γυναίκες που περάσατε από δω»), Τώνη Λυκουρέση («Επαφή»), Αλέξανδρου Αβρανά («Love me not»), Δώρας Μασκλαβάνου («Πολυξένη») και Ελίνας Ψύκου («Ο γιος της Σοφίας»).
Οπως έχει ήδη αναφερθεί, το διεθνές πρόγραμμα του εφετινού Φεστιβάλ προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του κινηματογράφου: η επιλογή των 14 ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (με τη συμμετοχή από πλευρά Ελλάδας των έργων «Ο γιος της Σοφίας», «The ox» του Γιώργου Νικόπουλου και «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη) έγινε με πυξίδα το βιβλίο ιδεών της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ «Ανάγκη για ρίζες» (μετάφραση Μαρία Μαλαφέκα, εκδόσεις Κέδρος). Παράλληλα, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν.
Η αυλαία της διοργάνωσης άνοιξε την περασμένη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα» της Ιλντικο Εντιέντι, μια ιδιαίτερα ειπωμένη ιστορία αγάπης που τιμήθηκε με τη Χρυσή Αρκτο του εφετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ουγγαρέζα δημιουργός βρίσκεται στην πόλη καθώς το Φεστιβάλ την τιμά με ένα αφιέρωμα στο έργο της. Επιτυχία του Φεστιβάλ, η άφιξη και του σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Οστλουντ, του εφετινού θριαμβευτή του Φεστιβάλ των Καννών, όπου η τελευταία ταινία του «The square» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα. Θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Οστλουντ, με τον ίδιο παρόντα στην παρουσίασή τους.
Στην πόλη βρίσκεται επίσης ο γάλλος ηθοποιός Ζαν-Μαρκ Μπαρ και μάλιστα με διπλό ρόλο: αφηγητής του ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, το οποίο ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, και πρωταγωνιστής στο «Grain», την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου που προβάλλεται στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια.
Παλιός γνώριμος του ΦΚΘ, ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη που μας έρχεται για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ «Μικρόκοσμος».
Στα παράλληλα προγράμματα υπάρχει επίσης ποικιλία. Ενώ ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού» προβάλλεται στις αίθουσες, ο συν-σεναριογράφος του, συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου, παίρνει φέτος carte blanche από το Φεστιβάλ και προτείνει δέκα αγαπημένες του ταινίες. «Αόρατα χέρια» είναι ο τίτλος ενός αφιερώματος ταινιών –όχι απαραιτήτως σκοτεινών –με θέμα την ανεργία και τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις και η σχέση κινηματογράφου – λογοτεχνίας δίνει εφέτος την κεντρική ιδέα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια: ένα αφιέρωμα με εικόνες παρμένες από τον λόγο του Ορχάν Παμούκ, του Ισμαήλ Κανταρέ, του Νετζάτι Τζουμαλί και άλλων βαλκάνιων συγγραφέων.
Για τους λάτρεις του παρελθόντος υπάρχει επίσης το αφιέρωμα στη ριζοσπαστική ηθοποιό και σκηνοθέτρια Αϊντα Λουπίνο, μια δυναμική καλλιτέχνιδα που υπέγραψε ανεξάρτητες ταινίες για θέματα ταμπού (βιασμός, διγαμία, ακραίο έγκλημα) και ήρθε συχνά σε αντιπαράθεση με τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ στη δεκαετία του 1950.
Οπως πάντα, με το βραβείο κοινού Fischer οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία στις κατηγορίες Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Διεθνές Διαγωνιστικό, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ