Γεννημένη στοΜέμφις, κάποιον Μάιο κάποια χρόνια πίσω, η Denise Eileen Garrett δεν άργησε και πολύ για να βρει τον δρόμο της. Οταν ο πατέρας σου ασχολείται με την τζαζ –τρομπετίστας, γνωστόςjazz d.j.με το ψευδώνυμο Matt the Platter Cat -, όταν σε κάθε δρόμο και στενό ακούς μουσική και τραγούδια, δεν είναι και πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι έστω και εν αγνοία σου το μέλλον σου έχει χαραχθεί. Ακόμη και αν έχεις εγκαταλείψει τη γενέτειρά σου λίγο πριν από τα τέσσερά σου χρόνια, έχεις ήδη μπολιαστεί. Το θέμα είναι τι ταλέντο έχεις και πώς θα το διαχειριστείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα πήγαν και πάνε κατ’ ευχήν εδώ και τέσσερις-πέντε δεκαετίες. Η Dee Dee Bridgewater, περί της οποίας ο λόγος, η ντίβα της σύγχρονης vocal jazz, ερμηνεύτρια, ηθοποιός αλλά κυρίως show-woman, αποτελεί ίσως μία από τις λίγες καλλιτέχνιδες που γνωρίζουν πώς να ηλεκτρίζουν από σκηνής.
Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας περιοδείας της, «Memphis Tour». Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα ερμηνεύσει με τη βαθιά bluesy φωνή της τα τραγούδια από τη νέα εξαιρετική δισκογραφική της δουλειά «Memphis… Yes, I’m Ready». Από το νέο της πρόγραμμα δεν θα λείψουν μεγάλες επιτυχίες και εμβληματικά jazz standards με την αξεπέραστη ερμηνεία της, την αμεσότητά της και το διαρκές φλερτ με τους μουσικούς και το κοινό.

Τι σκέφτεται για τον κόσμο

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις δεν είναι συνήθως «ζεστές», αλλά η Dee Dee αποτελεί σε αυτήν που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής» την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Από τη Νέα Ορλεάνη μίλησε για τη μουσική και το τραγούδι, για αυτό το ταξίδι των τεσσάρων-πέντε δεκαετιών, αλλά έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο. Το πρόσωπο του πολίτη που ναι μεν λατρεύει αυτό που κάνει αλλά δεν ξεχνά ότι γύρω του υπάρχουν και άλλα θέματα.
Οπως, για παράδειγμα, η θέση της για τον Τραμπ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κρίση στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι διαβολικός. Κυνικός, νάρκισσος και θανατηφόρος». Λέξεις που τις τόνισε μία προς μία. Λέξεις που τις πρόφερε με παύσεις και ένταση. Και δεν συμπλήρωσε τίποτε άλλο.
Η Dee Dee Bridgewater όμως δεν έμεινε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έφθασε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Φυσικά και γνωρίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Οπως γενικότερα κρίση υπάρχει και στην Ευρώπη, αλλά δεν ζω εκεί, οπότε δεν μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη 100% άποψη για ό,τι συμβαίνει. Γνωρίζω όμως ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και να προσθέσω ότι δεν είμαι και fan της ΕΕ. Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργεί προβλήματα σε χώρες. Και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με αξιοθαύμαστο πολιτισμό. Τα προβλήματά σας αρχίζουν από τη Γερμανία, ίσως ακόμα και τη Γαλλία. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς λειτουργεί η ΕΕ απέναντι σε μια χώρα που είναι μέλος της. Αυτό που συμβαίνει είναι απαίσιο για εσάς». Δεν γνωρίζει όμως για τα οικονομικά προβλήματα η Dee Dee. Γνωρίζει πώς έχει συμπεριφερθεί η Ελλάδα ή καλύτερα ένα τμήμα των Ελλήνων στους πρόσφυγες. «Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο έχετε αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς που έφυγαν από τις πατρίδες τους. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και όμορφο. Και δίνετε το παράδειγμα σε όλον τον κόσμο».
Και όλα τα παραπάνω τα είπε προσθέτοντας ότι δεν είναι και η πλέον ειδική, εφόσον η μουσική είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Μουσική και τραγούδι από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ως σήμερα, μουσική και τραγούδι που την έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή ανοίγοντάς της παράλληλα δρόμους στη σκέψη της. «Δεν θα άλλαζα τη ζωή μου για τίποτε» σημειώνει η ίδια και συνεχίζει: «Η μουσική και το τραγούδι είναι η ζωή μου. Δεν ξέρω τι άνθρωπος θα ήμουν χωρίς αυτά τα δύο. Είναι ένα δώρο για μένα ότι μπορώ να τραγουδώ και να επικοινωνώ με αυτόν τον τρόπο με τους ανθρώπους. Η ζωή μου έγινε πλούσια εξαιτίας αυτών των δύο. Εχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, γνώρισα λαούς και διαφορετικές κουλτούρες, και όλα αυτά τα έχω ενσωματώσει. Μέσα από τη διαφορετικότητα μπορείς να αντιληφθείς την ανθρώπινη ύπαρξη. Και θα προσθέσω κάτι ακόμη. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να σε πλησιάζει κόσμος και να σου λέει ότι τα τραγούδια σου του άλλαξαν τη ζωή ή ότι τους έχει σώσει από την αυτοκτονία. Είναι ωραίο να δίνεις ελπίδα στον κόσμο».
Η Dee Dee Bridgewater συνεχίζει να τραγουδά και –γιατί όχι; –να δίνει ελπίδα σε όλους όσοι θέλουν να βλέπουν έτσι τα τραγούδια της. Η τελευταία της δουλειά, το«Memphis…Yes,I’m Ready»,δεν είναι μόνο μια επιστροφή στις ρίζες της –επιστρέφει στη γενέτειρά της –αλλά και ένας μοναδικός επαναπροσδιορισμός των αμερικανικών blues & R&B classics. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα ιστορικάRoyal Studiosτου παραγωγούWillie Mitchellκαι είναι γεμάτο από jazzήχους της μουσικής σκηνής τουΜέμφις. «Ολοι οι μουσικοί μου κατάγονται από το Μέμφις» δηλώνει όλο υπερηφάνεια. «Σε αυτό το άλμπουμ γυρνάω πίσω στην πόλη μου, εκεί που γεννήθηκα, για να τα πιάσω όλα από την αρχή».
Μικρή, πολύ μικρή θυμάται ότι το όνειρό της ήταν να γίνει τραγουδίστρια της τζαζ και να γυρίσει όλον τον κόσμο, μας λέει και γελάει. Τα κατάφερε με πληρότητα, αλήθεια και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό της και στους φίλους της ανά τον κόσμο. «Είμαι υπερήφανη για ό,τι έχω κάνει».

Ποια είναι η Dee Dee

Η Dee Dee εισήλθε δυναμικά στην jazz τη δεκαετία του ’70 ως βασική τραγουδίστρια της μπάντας των Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra, μιας από τις κορυφαίες ορχήστρες της εποχής εκείνης στη Νέα Υόρκη. Σε αυτά τα χρόνια έχτισε τις βάσεις για τον μύθο της, αφού συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon και Max Roach. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 μεταπήδησε με ευκολία στο Broadway, κερδίζοντας το βραβείο Tony για τη μοναδική ερμηνεία της στον ρόλο της Glinda στον «Μάγο του Οζ». Ακολουθεί η υποψηφιότητά της για το βραβείο Laurence Olivier ως Billie Holiday στο αυτοβιογραφικό έργο «Lady Day». Εγινε η πρώτη αφροαμερικανίδα ηθοποιός που υποδύθηκε τη Sally Bowles στο θεατρικό «Cabaret».
Οι επιτυχίες στη δισκογραφία αμέτρητες. Σπουδαίες δισκογραφικές της δουλειές, όπως το «Love and Peace», ένα αφιέρωμα στον Horace Silver και το «Dear Ella» με τραγούδια που ερμήνευσε η Fitzgerald, την εκτίναξαν στο πάνθεον της σύγχρονης jazz. Χάρη στις ερμηνείες της προτάθηκε συνολικά εννέα φορές για βραβείο Grammy, κερδίζοντας τρία από αυτά. Συγκεκριμένα έχει βραβευθεί με τρία Grammy Awards για «Καλύτερο Φωνητικό Τζαζ Αλμπουμ» (1998 και 2011) και «Καλύτερη Φωνητική Εκτέλεση Τζαζ» (1998) και ένα Tony Award για τον ρόλο της στο μιούζικαλ «The Wiz».

Πού και πότε

Μέγαρο Μουσικής Αθημών, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Δευτέρα 13 Νοεμβρίου
Ωρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό 15 ευρώ, Ζώνη Γ’ 18 ευρώ, Ζώνη Β’ 30 ευρώ, Ζώνη Α’ 45 ευρώ
Διακεκριμένη ζώνη:70 ευρώ
Προπώληση: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τηλεφωνικά: 210 7282.333
Εκδοτήρια: Ομήρου 8, Σύνταγμα, και www.megaron.gr, www.deedeebridgewater.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ