Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εκτέλεσε 741 αμάχους κατά τη διάρκεια της μάχης της Μοσούλης, την οποία ανακατέλαβε ο ιρακινός στρατός τον περασμένο Ιούλιο, μετά από πολιορκία εννέα μηνών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, καλώντας τη Βαγδάτη να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την υπόθεση αυτή.
Συνολικά, στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης σκοτώθηκαν 2.521 πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς σε επιθέσεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους»τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Μοσούλη ήταν η ντε φάκτο πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του ΙΚ στο Ιράκ από το 2014. Μετά την πτώση της, η Ύπατη Αρμοστεία συγκέντρωσε μαρτυρίες που κάνουν λόγο για «ομαδικές απαγωγές πολιτών», για χρησιμοποίηση χιλιάδων αμάχων ως «ανθρώπινων ασπίδων», για σκόπιμους βομβαρδισμούς κατοικιών και για εκτελέσεις όσων προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πόλη.
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των μαχών.
Στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρεται ότι 461 πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να καθοριστεί η προέλευση αυτών των πληγμάτων «σε όλες τις περιπτώσεις».
Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει από το ΔΠΔ να ερευνήσει άμεσα την υπόθεση. «Διώκοντας τους υπευθύνους αυτών των διεθνών εγκλημάτων της Μοσούλης, οι ιρακινές αρχές θα στείλουν ένα μήνυμα στον πληθυσμό που υπέφερε δείχνοντας ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».
Ως «διεθνή εγκλήματα» χαρακτηρίζονται η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.