Ανησυχίες εκφράζονται για την πολιτική της νέας αυστριακής κυβέρνησης, ενώ είναι γνωστό ότι σε ακριβώς δέκα μήνες από σήμερα, την 1η Ιουλίου του 2018, η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Σε λίγο καιρό αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, με τα σενάρια να δείχνουν συνασπισμό ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Στα πρώτα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης, που ο Κουρτς προσδοκά να έχει ορκιστεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνεται ως εκ τούτου η προετοιμασία της προεδρίας στην ΕΕ, η οποία – μετά τις προηγούμενές της το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006 – θα είναι η τρίτη στη σειρά που θα ασκήσει η Αυστρία από την ένταξή της ως πλήρες μέλος στην EE την 1η Ιανουαρίου του 1995.
Παρά το γεγονός ότι επίσημα οι Βρυξέλλες δεν σχολιάζουν την αναμενόμενη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας στη Βιέννη για τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ Λαϊκού και Κόμματος των Ελευθέρων σε αντίθεση με το 2000 όταν σε ανάλογη τότε περίπτωση απεύθυναν προειδοποιήσεις και κατόπιν επέβαλαν κυρώσεις- ωστόσο δεν είναι τυχαία η τελείως σαφής τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ως προς την εξέλιξη αυτή.
«Δεν αποτελεί καλή είδηση η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από την ακροδεξιά»
«Ποτέ δεν αποτελεί καλή είδηση η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μία δημοκρατία όπως η Αυστρία και ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνιζε ο αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Ως πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παίρνει σαφή θέση εναντίον του μελλοντικού αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, υπενθύμιζε πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του συνασπισμού στην Αυστρία το 2000, ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ .
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μάλιστα εκείνος (σ.σ. ως τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν) ο οποίος επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε εκείνη την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και σήμερα, όπως λέει, εκπροσωπεί τις ίδιες πεποιθήσεις.
Επίσημα οι Βρυξέλλες έχουν περιοριστεί στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκφράσει την προσδοκία του για μία «φιλοευρωπαϊκή» κυβέρνηση στη Βιέννη, για την οποία έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών και εντολοδόχο καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις συνομιλίες τους την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της Επιτροπής.
Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες αναμένεται με ενδιαφέρον η σύνθεση της νέας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, θα είναι ενδεικτικό για τη στάση της Βιέννης στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ, εάν τα υπουργεία «κλειδιά», Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών ή Οικονομίας, αναλάβουν στελέχη των Ελευθέρων που δεν «φημίζονται» για φιλοευρωπαϊκές θέσεις.
Εξάλλου, όπως παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι, δεν είναι τυχαίο πως το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ίδια παράταξη των Ευρωπαίων ακροδεξιών με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ή το κόμμα του Γκερντ Βίλντερς, με τα οποία οι Αυστριακοί Ελεύθεροι έχουν από το παρελθόν αγαστή συνεργασία.
Για τους διπλωματικούς κύκλους, παρά τις σκόπιμες και νεφελώδεις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε πως πάντα υπήρξαν «πεπεισμένοι και ένθερμοι Ευρωπαίοι», το κόμμα του σε τίποτε δεν διαφέρει από το καθαρά ευρωσκεπτικό Κόμμα των Ελευθέρων του προκατόχου του στην αρχηγία, του Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος στο δημοψήφισμα του 1994 ως προς την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, είχε πει «όχι» στην Ένωση με τη Συνθήκη του Μάαστριχ, συγκεκριμένα στο ευρώ, στα ανοικτά σύνορα, στην κοινή εξωτερική πολιτική, στην κοινή πολιτική ασφάλειας και σε μία σειρά άλλα που την καθορίζουν.
Πάντως από την πλευρά του, ο εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών ασκεί έως τέλος του χρόνου την Προεδρία της Αυστρίας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) το 2017, στις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ συγκαταλέγει την περισσότερη επικουρικότητα και την ανελλιπή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Ο ίδιος, παρουσιάζοντας δύο εβδομάδες πριν τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές, τις προτεραιότητες αυτές, είχε τονίσει πως, πέραν των δύο αυτών σημείων, θα προτάξει ως κεντρικά θέματα της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τόσο για το Brexit όσο και για το οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ενώ απώτερος στόχος του παραμένει η αλλαγή του προσανατολισμού της Ένωσης.