Έντονο προβληματισμό στα εκλογικά επιτελεία αλλά και στην επιτροπή Αλιβιζάτου προκαλεί η χαμηλή τηλεθέαση της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.
Οι περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες που την παρακολούθησαν δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για μαζική προσέλευση στις κάλπες, αντιθέτως δείχνουν ότι το εγχείρημα, ιδιαίτερα στις τάξεις των νέων ανθρώπων, δεν αναπτύσσει τη δυναμική που προσδοκούσαν. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι προεγγραφές για την ψηφοφορία στις σχεδόν 15 μέρες που λειτουργεί η σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της επιτροπής δεν ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 1500.
Είναι φανερό ότι το καμπανάκι που χτύπησε προ ημερών ο Νίκος Αλιβιζάτος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την διαδικασία που δείχνει περιορισμένο, δεν ήχησε για λάθος συναγερμό. Η επιτροπή που έκλεισε και τις τελευταίες εκκρεμότητες και θα παρουσιάσει τους «κανόνες του παιχνιδιού» την ερχόμενη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες με εξορμήσεις των μελών της στην περιφέρεια, να τονώσει το ενδιαφέρον για τη διαδικασία, ενώ και οι υποψήφιοι θα εντείνουν το κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών.
Βεβαίως υπάρχει και ο αντίλογος. Ότι η τηλεμαχία της Δευτέρας δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα αφού μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 «που έχει χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης». Και ότι τα στοιχεία των προεγγραφών επίσης δεν προσφέρονται για συμπεράσματα αφού «ως λαός είμαστε της τελευταίας στιγμής». Πολλά, όπως λέγεται θα φανούν από την τηλεθέαση του δεύτερου ντιμπέιτ την ερχόμενη εβδομάδα στη ΝΕΤ. Πάντως τα επιτελεία των υποψηφίων κατεβάζουν τον πήχη της συμμετοχής. Κανείς δεν μιλάει πια για 200 χιλιάδες κόσμο και όλοι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι αν τελικά προσέλθουν στις κάλπες 120-150 χιλιάδες πολίτες.
Προβληματισμός για τa debates
Προβληματισμός υπάρχει και για την δομή της τηλεμαχίας καθώς το τελευταίο μέρος που αφορούσε ερωτήσεις ή τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν ανέβασε το δείκτη του ενδιαφέροντος και ήταν μάλλον αδιάφορο, αν εξαιρέσει κανείς το ερώτημα του Νίκου Ανδρουλάκη προς τους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά που έβγαλε την «είδηση», της συμφωνίας των δύο αρχηγών για την μη ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, που προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων υποψηφίων αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Ενδεικτική του προβληματισμού, αυτού, που αναμένεται να απασχολήσει τη νέα συνεδρίαση των εκπροσώπων της επιτροπής και των υποψηφίων είναι η αναφορά του Γιώργου Καμίνη κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα, την Τετάρτη. «Εκεί που νοιώθω μόνος είναι στους μονολόγους αυτού που ονομάσθηκε Τηλεμαχία. Ονομάσθηκε, αλλά δεν είναι. Οι φόβοι, οι σκοπιμότητες και τα βέτο το αφυδάτωσαν. Κάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, κάποιοι φοβούνται το άνοιγμα και τα επιχειρήματα, θέλουν συμφωνίες από πριν, γι αυτούς οι διαδικασίες είναι πρόσχημα, η μαζική παράταξη είναι πονοκέφαλος», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.
982 κάλπες σε όλη τη χώρα
Χθες, η επιτροπή Αλιβιζάτου κατέληξε στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων. Θα στηθούν 982 κάλπες σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός, πάντως, θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά τη γενική δοκιμή της Κυριακής. Αν προκύψει τεχνικό πρόβλημα σε κάποιο εκλογικόπ τμήμα το πιθανότερο είναι να αφαιρεθεί από τη λίστα.
Θέμα προέκυψε και με τον αριθμό των εθελοντών που θα χειριστούν τα tablets. Χρειάζονται, για λόγους ασφάλειας, πολύ περισσότεροι από τους 982 που αντιστοιχούν στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 500. Είναι υπό πιστοποίηση άλλοι 700. Αν υπάρξει θέμα το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνεργασία με επαγγελματίες.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από την ΕΡΤ την πραγματοποίηση και ενός τρίτου debate, μεταξύ των δύο που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.
Ανέβηκαν οι τόνοι για τη συμφωνία Φώφης-Σταύρου
Την Τετάρτη συνεχίστηκε, σε υψηλούς τόνους, η αντιπαράθεση για την συμφωνία Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για την μη ενοποίηση των ΚΟ ΔΗΣΥ και Ποταμιού, μετά την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα.
Η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της (Real Fm) εμφανίστηκε ενοχλημένη από την κριτική που της ασκείται για την «δήθεν κρυφή συμφωνία» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Καμιά κρυφή συμφωνία. Υπάρχει κοινός νους σε πράγματα που είναι γνωστά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο» επεσήμανε και επετέθη εναντίον όσων υποστηρίζουν την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, λέγοντας ότι κάνουν «χάρη στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ». Όπως τόνισε στην περίπτωση αυτή «θα μειωθεί η δυνατότητά μας για αντιπολιτευτική δράση μέσα στη Βουλή σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να ακούγονται οι δύο πρόεδροι, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να έχουμε περισσότερο χρόνο και δυνατότητες για τον έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση».
Η κυρία Γεννηματά πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Κάποιοι μου έλεγαν γιατί δεν πορεύεστε και μαζί με το Ποτάμι. Η νίκη θα είναι να φέρετε και το Ποτάμι μαζί. Τώρα που φέραμε και το Ποτάμι μαζί, ψάχνουμε να βρούμε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας; Δεν πρόκειται να το επιτρέψω. Θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς καμία άλλη οπισθοδρόμηση και καθυστέρηση και χωρίς μιζέριες και εσωστρέφειες, γιατί αυτό απαιτούν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες και αυτό εγγυώμαι».
«Η συμφωνία αυτή καθεαυτή είναι το πρόβλημα και όχι τόσο το αντικείμενό της. Ότι είχε γίνει μια συμφωνία εν αγνοία μας. Η κυρία Γεννηματά το είχε πει πολύ καθαρά, «εγώ τις συμφωνίες μου τις τηρώ». Άρα, υπήρξε μια συμφωνία εν αγνοία των υπολοίπων. Και το επαναλαμβάνω, στον κόσμο πρέπει να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη. Αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να την πλήξουμε με κινήσεις οι οποίες κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εγχείρημα» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης στην κεντρική του ομιλία υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει σε μια διαδικασία βάσης συμφωνίες κορυφής.
«Το θέμα με την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων για εμένα είναι και ηθικό. Δηλαδή, ενώ από τη μια έλεγαν ότι ο αρχηγός της παράταξης δεν μπορεί να είναι και ευρωβουλευτής, γιατί δεν θα βρίσκεται στη Βουλή, από την άλλη είχαν αποφασίσει να παραμείνουν ως έχουν οι Κ.Ο. Επομένως, ο νέος ηγέτης της παράταξης δεν χρειάζεται να είναι βουλευτής, καθώς δεν εκλέγουμε νέο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δηλαδή εκ του πονηρού ετίθετο τέτοιο θέμα τους τελευταίους δύο μήνες»,επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκανε λόγο για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
«Η αποκάλυψη της πρωτοφανούς συμφωνίας της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και για την εξέλιξη του εγχειρήματός μας. Όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο Κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης που τόνισε ότι η λύση είναι «ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας Πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα».
Αντιθέτως, ο Απ. Πόντας σε συνάντηση με υποστηρικτές του δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη «έστω και αν την έκανε καθυστερημένα και επιλεκτικά». Ο κ. Πόντας επεσήμανε ότι η ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων « θα περιοριστεί εάν προβούμε σε μια βιαστική και άγαρμπη ένωση»
Καμίνης: Έτσι θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο πραγματοποίησε ο Γιώργος Καμίνης την κεντρική του ομιλία, χθες, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ο Γιώργος Καμίνης στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου.
«Πριν από τρεις μήνες δήλωσα παρών στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης. Σήμερα, ήδη όλα είναι διαφορετικά και η απόδειξη βρίσκεται μέσα σε αυτό το γήπεδο, με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και στην κοινωνία, που σπάει τις επιδιώξεις των κλειστών μηχανισμών» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές: «Στις 12 Νοεμβρίου ψηφίστε, πάρτε την αλλαγή στα χέρια σας, για να μετασχηματίσουμε μαζί το κομματικό σύστημα. Ψηφίστε για να νικήσει η κοινωνία αντί για την απομόνωση, το αύριο αντί για το χθες, η συναίνεση αντί για το διχασμό. Τώρα αρχίζουν όλα».
«Τα κόμματα πρέπει να μοιάζουν με τη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα θυμίζουν στρατό. Πιστεύω σε ένα κόμμα συλλογικό όχι αρχηγικό, συνεργατικό όχι συγκεντρωτικό, ανοιχτό όχι καθοδηγητικό, ένα κόμμα που θα στηρίζεται στην συμμετοχή, θα επιζητά την άλλη άποψη. Έτσι θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Γιατί δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα χωρίς τους πολίτες. Και οι πολίτες δεν θα μας εμπιστευτούν, αν δεν αλλάξουμε το κόμμα» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.