Σε «πολύ λίγες μέρες» θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί έως το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς παρουσιάζοντας την σχετική τροπολογία. Επίσης, έκανε γνωστό ότι τα κανάλια που δεν θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ή θα αποτύχουν, θα έχουν τρεις μήνες ζωής.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι με την εν λόγω ρύθμιση καταργείται η κατηγορία ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και άρα, όπως τόνισε, όποιος θέλει άδεια ειδησεογραφικού περιεχομένου, θα πρέπει να συμμετέχει στον διαγωνισμό και να πάρει άδεια γενικού περιεχομένου. Σημείωσε δε ότι έτσι αυξάνεται και η αξία της άδειας και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα».

Επίσης, είπε ότι αν δεν απονεμηθεί κάποια άδεια κατά την διαγωνιστική διαδικασία, αν δηλαδή «περισσέψει», το ΕΣΡ υποχρεούται να την επαναπροκηρύξειεφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Και ξεκαθάρισε ότι είναι σαφές το χρονικό όριο λειτουργίας (τρεις μήνες) των καναλιών που δεν θα συμμετέχουν ή θα συμμετέχουν ανεπιτυχώς στον διαγωνισμό. Κάλεσε δε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα σε όσους ήθελαν να παραμείνει άναρχο το τηλεοπτικό τοπίο «να βρουν πολιτικό αποκούμπι για να υπονομευθεί η όλη προσπάθεια».
Επίσης εξήρε την δουλειά των μελών του ΕΣΡ «χωρίς μισόλογα και περιστροφές», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η προκήρυξη είναι θωρακισμένη και ότι διαμορφώνονται οι όροι συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό. «Δεν προσφέρεται για εντυπώσεις και για την μέθοδο βρίζω-ψηφίζω», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ χαιρέτησε την θετική στάση του Ποταμιού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα του ΕΔΟΕΠΑ και απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα για την σωτηρία του. «Το Ταμείο σώζεται και ας αντιδρούν και εκβιάζουν κάποιοι εκδότες χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζομένους», είπε ο κ. Παππάς, κατηγορώντας τους ότι «είχαν συνηθίσει στο τσάμπα». Και είπε ότι το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ «είναι μεγάλη ευκαιρία για μια σημαντική τομή μέσω ευρύτατων πολιτικών συναινέσεων».

Επίθεση Λοβέρδου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος είπε ότι «ο κ. Παππάς είναι ο καλύτερος χορηγός επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης με όσα κάνει εδώ και τρία χρόνια»προσθέτοντας ότι «όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν τι είναι αυτή η τροπολογία». «Έρχεται να διορθώσει -να ομολογήσει τα λάθη- και να αλλάξει το πλαίσιο του δικού του νόμου. Ένας νόμος που ψηφίστηκε από την συμπολίτευση με ζητωκραυγές», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε: «Μας φέρνει ο κ. Παππάς ένα νομοσχέδιο-τροπολογία με 20 αλλαγές. Του ασκείται κριτική για τακτική αλαζονείας και αντί να ομολογήσει τα λάθη του μας λέει ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό που ο ίδιος έκλεισε». «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Παππά. Το παρελθόν του είναι αμείλικτο και το μέλλον του θα κριθεί από το ΣτΕ γιατί ακούμε ότι κάποιοι θα προσφύγουν», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ αμφισβήτησε το τίμημα των 35 εκ. ευρώ για τις άδειες, λέγοντας ότι αυτό καθορίστηκε από το ύψος των προσφορών της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας που ακυρώθηκε. «Σε εκείνον τον διαγωνισμό συμμετείχε η “ΣΥΡΙΖΑ Bank” και ένας «λαγός» όπως ομολόγησε ο ίδιος ο διαγωνιζόμενος. Ο “λαγός” και η “ΣΥΡΙΖΑ Bank” δημιούργησε το ποσό και με βάση αυτό γίνεται ο νέος διαγωνισμός. Θα δούμε τι θα συμβεί στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, ενώ για την ΔΗΣΥ είπε ότι η στάση της θα κριθεί στην διάρκεια της συζήτησης, αλλά όπως επισήμανε «μετά την ομιλία του κ. Παππά λέω προκαταβολικά ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

«Από το βρίζω/ψηφίζω πήγαμε στο βρίζω/δικαίωμα», απάντησε ο κ. Παππάς στον βουλευτή της ΔΗΣΥ, τονίζοντας ακόμα ότι δεν υπήρξε κανένας «λαγός» στην ακυρωθείσα διαγωνιστική διαδικασία και ότι το τίμημα που επιτεύχθηκε προσδιορίστηκε από τους υπερθεματιστές.


Κατά της τροπολογίας εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι η τροπολογία Παππά «εντάσσεται στη συνολικότερη διαπάλη για τον έλεγχο των ΜΜΕ» και ότι «η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά σε αυτή την διαπάλη για να διαμορφώσει φιλικά προς εκείνη μέσα».