Η ορειβασία στον διάσημο βράχο Uluru, που βρίσκεται στην Αυστραλία, θα απαγορευθεί από το 2019, έπειτα από μια «ιστορική» απόφαση που ελήφθη σε συνάντηση αξιωματούχων του εθνικού πάρκου Uluru-Kata Tjuta.
Ο διάσημος βράχος είναι σημείο κατατεθέν του τόπου και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών ετησίως. Μάλιστα, ο κόκκινος γιγάντιος λίθος θεωρείται «ιερός χώρος» από τους ιθαγενείς της περιοχής. Οι ντόπιοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τους επισκέπτες να μην σκαρφαλώνουν στον βράχο και να τηρούν τις οδηγίες της σχετικής πινακίδας που βρίσκεται εκεί, δείχνοντας έτσι σεβασμό προς τον παραδοσιακό νόμο της φυλής τους, της Anangu.
Αυτή την ευαισθησία των ιθαγενών σεβάστηκε και το Εθνικό Πάρκο της περιοχής και ψήφισε την κατάργηση της ορειβασίας.
«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος, και όχι παιδική χαρά ή Disneyland» τόνισε ο επικεφαλής των Anangu, Σάμι Γουίλσον. «Αν ταξίδευα εγώ σε μια άλλη χώρα και υπήρχε ένας ιερός τόπος στον οποίο απαγορεύεται να εισέλθεις, θα το σεβόμουν απόλυτα».
Επίσης, υπογράμμισε ότι τόσα χρόνια η φυλή δεχόταν εκφοβισμό για να κρατήσει την περιοχή του βράχου Uluru ανοιχτή, καθώς αποτελούσε μεγάλη τουριστική «ατραξιόν». Ωστόσο, οι ίδιοι επέμειναν στο να διακόψουν την πρόσβαση εκεί, καθώς πρόκειται για μνημείο υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Ο Σαμ Γουίλσον εξήγησε ότι οι «λευκοί» βλέπουν το κομμάτι αυτό γης με οικονομικούς όρους, ενώ η φυλή το αντιμετωπίζει ως «πολιτιστικό νόμο» (tjukurpa). Εάν το «tjukurpa» χαθεί, θα χαθούν όλα, συνεχίζει. «Θέλουμε να προφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εάν δεν το κάνουμε, αυτή μπορεί να εξαφανιστεί σε 50 ή 100 χρόνια».
Παράλληλα, οι Anangu έχουν παραπονεθεί για τουρίστες που κάνουν μέχρι και τις προσωπικές τους ανάγκες εκεί, μολύνοντας ενδεχομένως τις πηγές νερών.
«Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του τουρισμού έχουν πει ότι πρέπει ο βράχος να μείνει ανοιχτός, αλλά σε αυτό το κομμάτι γης, δεν υφίσταται ο νόμος τους». Άλλωστε, όπως εξήγησε ο Σαμ Γουίλσον, δεν θα εμποδίσουν την τουριστική προσέλευση, αλλά την δραστηριότητα της ορειβασίας συγκεκριμένα.
Η Κεντρική Υπηρεσία Τουρισμού της Αυστραλίας υποστήριξε την απόφαση αυτή, διευκρινίζοντας ότι το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή, ανεξαρτήτως της απαγόρευσης ορειβασίας. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι επισκέπτονται το Uluru ετησίως.
Η ορειβασία στον αυστραλιανό βράχο ξεκίνησε την δεκαετία του 1930, αλλά ο ειδικός προστατευτικός φράχτης τοποθετήθηκε το 1966, μετά το θάνατο ανθρώπων. Από το 1950 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 36 θάνατοι, ενώ από το 2002 έως το 2009 έχουν υπάρξει 74 περιπτώσεις διασώσεις ανθρώπων που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.
Πολλοί επισκέπτες σέβονται και τηρούν τις οδηγίες της πινακίδας «απαγορεύεται η ορειβασία», ενώ άλλοι φαίνεται να την αγνοούν πλήρως, με τους αυστραλούς επισκέπτες να αποτελούν είναι αυτοί που συνήθως επιδεικνύουν αδιαφορία. Ένας λόγος που δικαιολογεί την εντυπωσιακή αυτή στάση των Αυστραλών είναι η «λατρεία προς τα βουνά».
Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 26 Οκτωβρίου 2019, 34 ακριβώς χρόνια μετά την επίσημη επιστροφή του βράχου από την κυβέρνηση στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες.