Υπεγράφη την Τρίτη το μεσημέρι η σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη κ. Μπερνάρ Κλεμάν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας και παραγωγής του ομίλου Edison κ. Μαουρίσιο Κορατέλα και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιαμίσης. Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η κατακύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.
Το στάδιο της έρευνας διαρκεί οκτώ έτη με δυνατότητα παράτασης και διαιρείται σε τρεις διαδοχικές ερευνητικές φάσεις. Κατά την πρώτη φάση (διάρκειας τριών ετών) θα γίνει η επεξεργασία σεισμικών δεδομένων (δύο διαστάσεων) για 1.800 χιλιόμετρα. Θα ακολουθήσει μαγνητική και βαρυτική έρευνα, γεωλογικές μελέτες και ανάλυση λεκάνης, περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης.
Εκτιμάται ότι μετά την πρώτη τριετία θα μπορεί η κοινοπραξία να εκτιμήσει εάν υπάρχει κοίτασμα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο ώστε να προχωρήσει. «Η θαλάσσια περιοχή δείχνει ότι έχει καλές προοπτικές. Το έδαφος είναι παρθένο. Πρώτα πρέπει να λάβουμε περισσότερα ερευνητικά στοιχεία. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή έως ότου μπορέσουμε να κάνουμε τις πρώτες προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Κλεμάν, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται επιπλέον κάποια χρόνια για να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές ή να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Η πρώτη γεώτρηση σε τρία χρόνια
Κατά τη δεύτερη φάση, αφού γίνει ερμηνεία και επανεκτίμηση των σεισμικών δεδομένων θα προχωρήσει η πρώτη γεώτρηση. Θα ακολουθήσει πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση, δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπό προϋποθέσεις _ ανάλογα με την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων και των αποτελεσμάτων της γεώτρησης _ μπορεί να απαιτηθούν και σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων.
Κατά την τρίτη φάση θα προχωρήσει εκ νέου η επανεκτίμηση των σεισμικών δεδομένων, θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση, θα επανεξεταστούν τα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα καθώς και οι περιβαλλοντικές μελέτες.
Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος θα καταθέτει εγγυητικές επιστολές, όπως και σε κάθε πιθανή παράταση. Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει, κατά τη φάση της έρευνας, 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και χρηματικές αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας (στα 8 έτη).
Κατά τη διάρκεια του σταδίου εκμετάλλευσης θα καταβάλλονται 140.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος. Καθ΄ όλο το στάδιο εκμετάλλευσης θα αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties) και επιπλέον ποσά ανάλογα με την αθροιστική παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», καθώς πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα που πιστοποιεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας».
Υπογράμμισε ότι, η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας και ο έλεγχος εφαρμογής της, ανατέθηκαν στην Ελληνική ΔιαχειριστικήΕταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει θεσμικά, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών. Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση εξειδικευμένου συμβούλου.
Σε λίγες ημέρες η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών
«Το διεθνές ενδιαφέρον είναι σημαντικό», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, με την κινητικότητα να μην περιορίζεται στην περιοχή του Ιονίου αλλά να αφορά κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εκδήλωσε ηTotalμαζί με άλλη εταιρεία – κολοσσό του κλάδου, τηνExxonMobil, για υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης, η οποία θα αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης.
Ο υπουργός εκτίμησε, μάλιστα, ότι τελικά τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πολυαναμενόμενη προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης τόσο για τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και για μία ακόμα περιοχή του Ιονίου. «Παράλληλα προχωρά η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ώστε σταδιακά να προκηρύξουμε εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον».
Ο κ Σταθάκης απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον στο γεγονός ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος ως παραγωγός, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αναγκαιότητα ασφαλούς σύνδεσης με τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές». Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου.