Δικαίως οι κάτοικοι της Αθήνας απαιτούν χωρίς ημίμετρα την ουσιαστική αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως ως πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και τη δυνατότητα χρήσης του ως δημόσιου Πάρκου. Η κατάσταση, όσο κι αν έχει βελτιωθεί από το παρελθόν, παραμένει προβληματική, με πρόσθετο το ζήτημα των δυσλειτουργικών ή και κλειστών, λόγω επικινδυνότητας, παιδικών χαρών.
Η Περιφερειακοί Αρχή της κυρίας Ρένα Δούρου βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με αντιδράσεις. Λόγω της σημασίας που έχει για τις οικογένειες η δυνατότητα να μπορούν να παίξουν με ασφάλεια τα παιδιά στο Πάρκο, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζεται απολογητική απέναντι στο αίτημα τους για αποκατάσταση των παιδικών χαρών και αιχμηρή κατά όσων θεωρεί ότι επιτίθενται για πολιτικούς λόγους.
Ζητά την κατανόηση των γονιών έως ότου οι παιδικές χαρές του Πεδίου του Άρεως ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για ασφαλή παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή η αποκατάσταση και παράδοση των παιδικών χαρών στο κοινό είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες πλην της Περιφέρειας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι «στόχος της Περιφέρειας είναι να έχουμε παραδώσει τις παιδικές χαρές, με πλήρη ασφάλεια, το συντομότερο δυνατόν και εργαζόμαστε πυρετωδώς για την επίτευξη του στόχου αυτού».
Σε ανοικτή επιστολή της προς τους κατοίκους της περιοχής του Πεδίου του Άρεως, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών κυρία Βασιλική Λάσκαρη –Κρασοπούλου, χρησιμοποιεί ιδιαίτερα αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά όσων απαξιώνουν, όπως λέει, κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου το Πεδίο του Άρεως να καταστεί ο δημόσιος πνεύμονας πρασίνου και ο χώρος αναψυχής και πολιτισμού που δικαιούνται οι πολίτες.
«Τις τελευταίες ημέρες, δήθεν ανεξάρτητοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωστά όμως στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και όψιμα ανησυχούντες παράγοντες και πολίτες επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα σχετικά με τις προσπάθειες που συστηματικά καταβάλλει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας, τον Σεπτέμβριο του 2014 (…)» αναφέρει στην επιστολή της. Μάλιστα, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος μιλά για κείνους που «ανακάλυψαν» το Πάρκο τους τελευταίους μήνες, «προφανώς για λόγους προσωπικών στρατηγικών και εξυπηρέτησης κεντρικοπολιτικών λογικών».
Και διερωτάται πώς είναι δυνατόν, όταν επί χρόνια, οι Παιδικές Χαρές του Πεδίου ήσαν σε κακή κατάσταση, να μην υπάρχει αντίδραση, και «αίφνης, τώρα, που γίνεται συστηματική προσπάθεια ασφαλούς λειτουργίας τους, ορισμένοι γονείς να μην διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους για να αποδείξουν δήθεν ανεπάρκεια της νυν Περιφερειακής Αρχής».
Παράλληλα, αναρωτιέται:
– «πού βρίσκονταν όλοι αυτοί όταν τα τελευταία χρόνια το Πεδίο του Άρεως γνώριζε την απαξίωση με σωρευμένα προβλήματα, ημιτελείς εργολαβίες, αποψιλωμένες υπηρεσίες, και γινόταν άντρο ανομίας και σύμβολο παραίτησης;»
-«Άραγε τα χρόνια και δομικά προβλήματα του Πεδίου του Άρεως χρονολογούνται αίφνης από τον Σεπτέμβριο του 2014;».
Όσον αφορά στις παιδικές χαρές του Πεδίου του ΄Αρεως, η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνει ότι υπήρξε αποκατάσταση όλων, και ύστερα από πιστοποίηση παραδόθηκαν προς χρήση τον Απρίλιο του 2016. Η μεγάλη παιδική Χαρά έκλεισε στις 2-9-2017 και η μικρή παιδική χαρά στις 4-10-2017 για λόγους ασφαλείας ως επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών «καθώς είχαν υποστεί ζημιές, οι οποίες δεν ήσαν απόρροια μιας συνηθισμένης χρήσης». Ύστερα από αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες, η επανέναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και το κόστος επισκευής ανέρχεται σε 7.500 ευρώ. Όπως σημειώνει η κυρία Λάσκαρη, «η Μεγάλη Παιδική Χαρά έχει υποστεί καταστροφές από πολλά έτη. Στην παρούσα φάση συντάσσεται διακήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια σύγχρονων, εκπαιδευτικών και δημιουργικών παιχνιδιών. Ορισμένα παιχνίδια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά με αναπηρία. Η σχετική διακήρυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017».