Αιματηρό περιστατικό πυροβολισμών στην Καλλιθέα πριν από 1,5 περίπου μήνα με δύο τραυματίες, αποτελεί την βάση των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ για την πλήρη διαλεύκανση της εν ψυχρώ δολοφονίας –στις 12 Οκτωβρίου- του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν προσαγάγει τουλάχιστον έξι ποινικούς -κυρίως Αλβανούς- ως βασικούς ύποπτους για την φυσική και ηθική αυτουργία της δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου.

Ορισμένοι από τους υπόπτους είχαν μεταφερθεί από την Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται για σωρεία ανθρωποκτονιών, «συμβόλαια θανάτου» αλλά και την αιματηρή επίθεση –με 16 τραυματίες- σε μπαρ στο Μικρολίμανο τον Δεκέμβριο του 2014.

Προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ είχε εξετάσει τον κύκλο των επισκεπτών και άλλων επαφών των συγκεκριμένων ποινικών, με σχετικούς ελέγχους εντός των φυλακών. Ερευνες υπήρξαν και σε κελιά του σωφρονιστικού καταστήματος στον Κορυδαλλό. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για «βάση» των δραστών της δολοφονίας στην περιοχή της Καλλιθέας (σ.σ υπήρξε σχετική έρευνα σε διαμέρισμα της οδού Σοφοκλέους) και για συσχετισμό της επίθεσης με το σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa.

Οπως δηλαδή είχε εκτιμηθεί αρχικά και υπήρχαν σχετικές αποκαλύψεις του «Βήματος» λίγα 24ωρα μετά την φονική επίθεση.

Όμως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για μία ιδιαίτερα σύνθετη έρευνα που παρουσιάζει προβλήματα στην τεκμηρίωση των κατηγοριών. Η τεκμηρίωση δυσκολεύει περισσότερο αφού πολλοί από τους προσαχθέντες ποινικούς παρουσιάζουν «ανυποχώρητη» στάση και αρνούνται να αποκαλύψουν οτιδήποτε. Επιπλέον υπάρχουν μερικά κενά στο «παζλ» των ερευνών. Αυτό μάλιστα οδήγησε στην «αποδέσμευση» πολλών από τους προσαχθέντες και στην επιστροφή άλλων, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ με βάση στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος, τη σάρωση των τηλεφωνικών κλήσεων την ώρα του φόνου στην περιοχή αλλά και την μαρτυρία του συνεργάτη του άτυχου δικηγόρου, προχώρησαν αρχικά στον προσδιορισμό της ταυτότητας των φυσικών αυτουργών. Επιπλέον επιχειρούν να εξασφαλίσουν ομολογίες ή να βρουν άλλα στοιχεία που θα καταδείξουν τους εντολείς των δολοφονιών, πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι αστυνομικοί, με βάση τα δεδομένα, εκτιμούν ότι πολλοί από τους υπόπτους έχουν καταδικασθεί για άλλα αδικήματα σε πολυετείς ή ισόβιες καθείρξεις Κάτι που ίσως οδηγήσει –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ -σε συνεννοήσεις μεταξύ τους για να μετακυλισθεί η ευθύνη για την εντολή δολοφονίας του Ζαφειρόπουλου σε πρόσωπα που ήδη έχουν καταδικασθεί σε μεγάλες ποινές.