Φωτιές ανάβει στην Κεντροαριστερά η συμφωνία Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για τη μη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης έβαλαν κατά των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ανταπαντά με αιχμές κατά του δημάρχου Αθηναίων αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη που χθες δήλωσε ότι « οι δύο αρχηγοί πήραν την απόφαση να μην ενοποιηθούν οι δύο Κ.Ο ερήμην των υπολοίπων υποψηφίων».
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του κ. Θεοδωράκη κατά την οποία παρουσίασε τις θέσεις του για την οργάνωση και τη λειτουργία του νέου φορέα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να τονίζει ότι οι θέσεις του Γιώργου Καμίνη και του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελούν «δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ» αφού η ενοποίηση των ΚΟ τω ν δύο κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα «λιγότερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι «θέμα δημοκρατίας» και ξεκαθάρισε ότι μετά την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα, στόχος είναι να υπάρξει υπό την καθοδήγηση του αλλά και του ενιαίου πολιτικού κέντρου που θα δημιουργηθεί « μία κοινοβουλευτική φωνή, αλλά με πολλούς εκπροσώπους. Θα είμαστε εκεί με μία φωνή επί δύο, θα υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Είμαι έτοιμος για τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφοροποιήσεις. Στόχος μία θέση, μία ψήφος στη Βουλή», τόνισε.
Την ώρα που ο κ. Θεοδωράκης παρουσίαζε τις θέσεις του για το νέο κόμμα, ο Γιώργος Καμίνης εξαπέλυσε βολές εναντίον του και εναντίον της Φώφης Γεννηματά.
«Χθες με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών.
Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μόλις έμαθε τις δηλώσεις του κ. Καμίνη πέρασε στην αντεπίθεση με φαρμακερά σχόλια. «Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα προλάβει όλα είναι λίγο αδιάβαστος. Αλίμονο αν κάποιος που έρχεται εκ τους αφαλούς να διεκδικήσει την ηγεσία λέει ότι δεν έχουμε την τόλμη» τόνισε, σημείωσε ότι «η ψήφος του κόσμου στο Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ δε μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια» και άφησε αιχμές κατά της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων να μην εγκαταλείψει το αξίωμα του, αν εκλεγεί στην αρχηγία του νέου φορέα. «Αν η Αθήνα είναι σε αυτή την κατάσταση με έναν δήμαρχο που δουλεύει όλη τη μέρα σκεφτείτε πως θα είναι με έναν δήμαρχο που θα δουλεύει τις μισές μέρες», επεσήμανε με έμφαση.
O Δήμαρχος Αθηναίων σήκωσε το γάντι. «Ο κ. Θεοδωράκης είπε πολλά και άδικα αλλά τίποτα για το επίμαχο ζήτημα, που είναι η συμφωνία που έκανε με την κυρία Γεννηματά να μη συγχωνεύσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσει συλλογικά η νέα ηγεσία και δεν επιτρέπεται αυτή την απόφαση να την προκαταλαμβάνει κανείς. Και οι δύο περιφρόνησαν τη διαδικασία. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Θεοδωράκης απάντηση δεν έδωσε, γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει».
Στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας. Θεωρώ πλέον επιτακτική υποχρέωση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν την διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης», δήλωσε.
Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε στο θέμα. Με δηλώσεις του (9,84) «Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».
Το νέο κόμμα
Κατά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις θέσεις του για το νέο κόμμα. Έκανε λόγο για ένα κόμμα πολυτασικό, ανοιχτό, συμμετοχικό και διαφανές σε ότι αφορά τα οικονομικά του. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος εφόσον εκλεγεί θα καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις και θα συγκροτήσει τομείς πολιτικής με συμμετοχή ειδικών με συνεχή αξιολόγηση εργαζομένων και στελεχών. Σε ότι αφορά την οικονομική του λειτουργία τόνισε ότι θα υπάρξει μάνατζερ στη θέση του γενικού διευθυντή και κόφτης δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού.
Τέλος έκανε λόγο για άμεση δημιουργία πολιτικού κέντρου, συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και συγκρότηση αντιπροσωπευτικής επιτροπής για τη διενέργεια συνεδρίου την Άνοιξη του 2018.
Απόρροια φανερής κοινής λογικής και όχι αποτέλεσμα κρυφών συμφωνιών χαρακτηρίζουν συνεργάτες της Φώφη Γεννηματά την απόφαση να μην ενοποιηθούν μέχρι τις εκλογές οι Κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, απαντώντας στις αιτιάσεις που δέχεται για κρυφή συμφωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη τονίζουν ότι «από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές θα προκύψει η νέα ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα» και προσθέτουν: «Μέχρι τότε στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό το νέο Επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και για αυτή τη μεταβατική περίοδο θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που με την ψήφο του έδωσε ο λαός στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα για πιο αποτελεσματική αντιπολιτευτική δράση εντός του κοινοβουλίου. Διαφορετικά αδυνατίζουμε τα αντιπολιτευτικά μας όπλα και απεμπολούμε κοινοβουλευτικές δυνατότητες». «.Φυσικά και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη», καταλήγουν.