Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ υπό τη νέα του σύνθεση (εκτελεστικός πρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Αλξάκης και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Παναγιώτης Καραχάλιος) που αναλώθηκε σε τυπικά θέματα όπως συγκρότηση επιτροπών κ.α.
Είδηση για το πως θα κινηθεί το νέο ΔΣ σχετικά με την πώληση ή μη των θυγατρικών στη Σερβία δεν βγήκε.
Ο πρόεδρος της εταιρείας σε ανεπίσημες δηλώσεις του επιφυλάχτηκε να ανοίξει τα χαρτιά του σε περίπου 10 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο θυγατρικών στον οποίο είχε πλειοδοτήσει ο Σέρβος Μίοντραγκ Κόστιτς με 60 εκατ. ευρώ κηρύχθηκε άγονος αφού η προηγούμενη διοίκηση δεν έβαζε την υπογραφή της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η προκήρυξη
Η προκήρυξη νέου διαγωνισμού είναι μία πιθανότητα αλλά πλέον εμφανίζει τρία μειονεκτήματα: Ο Σέρβος έχει αποχωρήσει οριστικά από τη διεκδίκηση, οι τιμές της ζάχαρης έχουν καταρρεύσει στα 350 ευρώ ο τόνος, νούμερο που βάζει μέσα και τις μονάδες της Σερβίας οι οποίες είχαν πολύ μικρότερο λειτουργικό κόστος από τη μητρική στην Ελλάδα και τέλος πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία την ώρα που η ΕΒΖ στην κυριολεξία δίνει μάχη με το χρόνο.
Τα ταμεία της είναι σχεδόν άδεια, οι χαμηλές τιμές ζάχαρης σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της δίνουν ζωή για περίπου πέντε μήνες, ενώ προς πώληση ποσότητες ζάχαρης έχουν ενεχυριαστεί από τη ΔΕΠΑ ώστεη τελευταία να προμηθεύει με φυσικό αέριο την ΕΒΖ. Πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι η λειτουργία του εργοστασίου στην Ορεστιάδα ώστε να επεξεργαστούν τα τεύτλα που καλλιέργησαν οι αγρότες της περιοχής αλλιώς θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις.
Με την Πειραιώς που είναι η βασική πιστώτρια να έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να χορηγήσει νέα κεφάλαια κίνησης εφόσον δεν πωληθούν οι μονάδες στη Σερβία και τον βασικό μέτοχο -τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας- σε παθητικό ρόλο στην κυριολεξία αναζητείται ένα θαύμα για την ιστορική βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος.
Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία. Μία εξέλιξη που θα σημάνει την πώληση της εταιρείας στο σύνολό της. Τα προβλήματα της ΕΒΖ είναι διαχρονικά αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εταιρεία αφέθηκε στην τύχη της -ακόμη και τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επι υπουργίας Π.Λαφαζάνη από το ταμείο του εκκαθαριστή έκρυψαν προσωρινά τις αδυναμίες κάτω από το χαλί- με αποτέλεσμα η κλεψύδρα να έχει αδειάσει και να απαιτούνται δραστικές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της.