Κύμα αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων ξέσπασε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σήμερα Δευτέρα, εν αναμονή της πρώτης μαρτυρίας χωρίς φυσική παρουσία στη δικαστική αίθουσα, μέσω συστήματος ηχητικής τηλεδιάσκεψης.
Η υπεράσπιση ζήτησε τη μεταφορά δικαστικού λειτουργού στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ, από όπου αναμένεται τελικά να εξεταστούν οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, τονίζοντας ότι η παρουσία του ενός ή και των δύο αναπληρωματικών δικαστών της παρούσας σύνθεσης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης τους, θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνέχεια του φυσικού δικαστή.
«Πως θα γνωρίζουμε εάν ο μάρτυρας έχει στα χέρια του την προανακριτική του κατάθεση και την συμβουλεύεται; `Η εάν θα βρίσκεται δίπλα του κάποιος προανακριτικός υπάλληλος που ήταν μαζί του όταν κατέθετε στην προδικασία;» διερωτήθηκαν.
Οι συνήγοροι υπογράμμισαν και την αλλοίωση της φωνής των μαρτύρων, εκτός από την απόκρυψη των στοιχείων τους, για να αντιτείνουν ότι μπορεί να πάρει τη θέση τους οιοσδήποτε. «Πως θα γνωρίζουμε ποιος θα εξετάζεται;», πρόσθεσαν.
Άλλος συνήγορος, προσέφερε την εμπειρία του από δικαστήριο στην Πάτρα, όπου προστατευόμενος μάρτυρας εξετάστηκε με την εικόνα του να μεταδίδεται στο δικαστήριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η συνήγορος του βουλευτή Ευστάθιου Μπούκουρα, ζήτησε και την παρουσία δικηγόρων – όσων το επιθυμούν – στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ.
Στην πρόταση της, η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε να παρασταθεί δικαστής από την παρούσα σύνθεση κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, χωρίς τη μετάδοση εικόνας, με σκεπτικό ότι ο μάρτυρας έχει την ιδιότητα του προστατευόμενου.
Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για την 1η Νοεμβρίου.