Στο ίδιο πανύψηλο βάθρο με τον Μάο Τσετούνγκ ανέβηκε ο Σι Τζινπίνγκ, με την ενσωμάτωση της πολιτικής σκέψης που φέρει το όνομά του στο Σύνταγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η συμβολική κίνηση, που τον καθιστά τον ισχυρότερο ηγέτη από την εποχή του «Μεγάλου Τιμονιέρη», έγινε την τελευταία ημέρα του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, στο οποίο ο Σι δεσμεύθηκε να οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε μια «νέα εποχή» διεθνούς ισχύος και επιρροής.

Στην εξουσία επ’ αόριστον;

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου, την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι η «Σκέψη του Σι για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή» εντάχθηκε στη Χάρτα του Κόμματος, μια σπάνια τιμή που σφραγίζει την πολιτική παντοδυναμία του.
Μιλώντας σε περισσότερους από 2.200 αντιπροσώπους, ο ίδιος ο Σι δήλωσε: «Σήμερα περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζοι ζούμε με χαρά και αξιοπρέπεια. Η χώρα μας ακτινοβολεί με τεράστιο δυναμισμό. Ο κινεζικός πολιτισμός μας διαπρέπει με διαχρονική λαμπρότητα και γοητεία… Το κόμμα μας δείχνει ισχυρή, σταθερή και δυναμική ηγεσία. Το σοσιαλιστικό μας σύστημα επιδεικνύει μεγάλη δύναμη και ζωτικότητα. Ο κινεζικός λαός και το κινεζικό έθνος αγκαλιάζουν λαμπρές προοπτικές».
Κάποιοι βλέπουν την ιστορική απόφαση να ενταχθεί η σκέψη του στο Σύνταγμα ως σαφή ένδειξη ότι ο πρόεδρος Σι θα επιδιώξει να παραμείνει στην εξουσία πέρα από το τέλος της δεύτερης –και θεωρητικά τελευταίας –πενταετούς θητείας του, το 2022. Υποψία που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι κανένας πιθανός διάδοχος δεν εξελέγη στο νέο Πολίτμπιρο –τα πέντε νέα μέλη είναι όλοι άνδρες ηλικίας 60-67 ετών, πολύ μεγάλοι για να αναλάβουν τα ηνία ύστερα από πέντε χρόνια.
Από τότε που ιδρύθηκε το ΚΚΚ, το 1921, μόνο ένας ηγέτης, ο ίδιος ο Μάο, τιμήθηκε με τέτοιον τρόπο ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, στην περίπτωσή του με μια πολιτική φιλοσοφία που ονομάζεται «Σκέψη του Μάο Τσετούνγκ». Ο Τενγκ Σιαοπίνγκ, αρχιτέκτονας του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος της Κίνας, διαθέτει επίσης μια παρόμοια θέση στη Χάρτα του Κόμματος, με τη «θεωρία του Τενγκ», αλλά αυτή συμπεριλήφθηκε στις κομματικές δέλτους μόνο μετά τον θάνατό του, το 1997.
Η κατοχύρωση της σκέψης του Σι στο Σύνταγμα επιβεβαιώνει τα σπάνια επίπεδα ισχύος και γοήτρου που απολαμβάνει ο δημιουργός της. Αν όντως παραμείνει στη θέση του πέραν της αναμενόμενης δεκαετίας, θα γίνει ο πρώτος ηγέτης που θα το κάνει αυτό από την εποχή του Τενγκ. Σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες που θεσπίστηκαν τη δεκαετία του 1990 για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος δεν θα πρέπει να υπηρετεί για περισσότερο από 10 χρόνια.

«νέα επιτεύγματα»

«Ζώντας σε μια τόσο μεγάλη εποχή, είμαστε όλοι πιο σίγουροι και περήφανοι, και αισθανόμαστε επίσης το μεγάλο βάρος της ευθύνης πάνω μας. Πρέπει να έχουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά επιτεύγματα του κινεζικού λαού υπό την ηγεσία του ΚΚΚ από γενιά σε γενιά, και να δημιουργήσουμε νέα επιτεύγματα που ταιριάζουν σε αυτή τη νέα εποχή» τόνισε ο Σι κλείνοντας το Συνέδριο.
Με την έκφραση «νέα εποχή», το Κόμμα αναγνωρίζει ότι αυτό είναι το τρίτο κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης Κίνας. Στο πρώτο, ο πρόεδρος Μάο ένωσε μια χώρα κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο. Στο δεύτερο, ο Τενγκ τής εξασφάλισε τον πλούτο με άνοιγμα της οικονομίας. Η τρίτη εποχή του Σι υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και ευημερία, με σιδηρά πειθαρχία στο εσωτερικό και προβολή μεγαλύτερης ισχύος διεθνώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ