Καταλωνία: Η Βουλή κήρυξε την ανεξαρτησία

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία την Παρασκευή με αμφισβητούμενη ψηφοφορία που ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Ψηφίστηκε στην 135μελή συνέλευση με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Βουλευτές των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντρώου – φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συζήτηση για την ανεξρατησία της καταλωνίας είναι ένα εσωτερικό ισπανικό ζήτημα.

Ο Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του, μέσω tweet, ζήτησε απ’ όλους τους Ισπανούς να δείξουν ψυχραιμία ενώ υποσχέθηκε ότι θα αποκατασταθεί η τάξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισπανική γενική εισαγγελία θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ με την κατηγορία της «εξέγερσης». Η κατηγορία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Λονδίνο: Δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Πουτζδεμόντ: Να μείνουμε πιστοί στην πολιτική μας

Την ώρα που η ανησυχία είναι διάχυτη στην Καταλονία για την επόμενη ημέρα, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά απόφαση για ανεξαρτησία.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε ο καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση μετά τη λήψη της απόφασης.

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την ενότητα της Ισπανίας

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Τουσκ: Δεν αλλάζει κάτι για την ΕΕ

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

«Ουδέν σχόλιο»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, από την πλευρά της, ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ’επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Εντείνεται η αγωνία για την Ισπανία, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη να οδηγείται στα άκρα. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής.

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ραχόι

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να θέσει η Μαδρίτη σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Η Γερουσία της Ισπανίας ήρε την αυτονομία της Καταλωνίας

Σε καθεστώς κηδεμονίας έθεσε την Καταλονία η ισπανική Γερουσία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής να κηρύξει ανεξαρτησία. Στον απόηχο των δηλώσεων του Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.

Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα.

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 τοπική ώρα (19:00. ώρα Ελλάδας) προκειμένου να θέσει η Μαδρίτη σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να »σκοτώσουν» το Σύνταγμά μας», τόνισε ο Ραχόι.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόντ.

Στάθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της νομιμότητας, και τόνισε ότι η εφαρμογή των ειδικών αυτών μέτρων που προορίζονται για την Καταλονία, λαμβάνονται γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. «Ο νόμος, η δημοκρατία και η σταθερότητα πρέπει να επιστρέψουν στην Καταλονία» επισήμανε ο Ραχόι κατηγορώντας την κυβέρνηση της περιφέρειας ότι λειτουργεί διχαστικά. Στράφηκε και στο οικονομικό ζήτημα, λέγοντας ότι επιχειρήσεις αποχωρούν από την Καταλονία.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας, δηλώνοντας ότι ανεξαρτησία σημαίνει και «νέο νόμισμα».

«Οι Καταλανοί δεν χρειάζεται να προστατευτούν από την ισπανική κυριαρχία, όπως αναφέρουν, αλλά από την την μειοψηφία που έχει αποφασίσει να συμπεριφέρεται ως κάτοχος της περιφέρειας αγνοώντας την ιστορία» ανέφερε, ακόμη, ο Ραχόι.

Η συνεδρίαση της Βουλής

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο θα εξετάσει κυρίως ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα.

Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Η ΕΕ καλεί σε τήρηση του ισπανικού Συντάγματος

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.

Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.