Μέσα από έναν κύκλο περίπου 20 καταθέσεων, αλλά και από αναζητήσεις μέχρι και στις οροφές οικογενειακών τάφων, επιχειρεί η Ασφάλεια Αττικής να συλλέξει κρίσιμα στοιχεία για να διαλευκάνει την εν ψυχρώ δολοφονία, με 14 μαχαιριές, της 32χρονης υπαλλήλου της Α’ ΔΟΥ Πειραιά Δώρας Ζέμπερη πριν από 10 ημέρες στο Β’ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Η ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει ότι ο πρώτος κύκλος υπόπτων από το προσωπικό περιβάλλον τής 32χρονης υπαλλήλου εμφανίζεται να έχει ακλόνητο άλλοθι. Κι έτσι ερευνά τη διάπραξη της δολοφονίας από άτομο που είχε περιφερειακό ρόλο στη ζωή της, αλλά γνώριζε τη σχεδόν καθημερινή συνήθειά της να επισκέπτεται το μνήμα φίλου της στο νεκροταφείο. Ακόμη, λόγω έλλειψης σαφών στοιχείων, εξετάζει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο περιστασιακού ληστή, πιθανόν τοξικομανούς, που της επιτέθηκε για να της αρπάξει την τσάντα ή ακόμη και άλλου ατόμου που βρισκόταν στο σημείο και έχει διαφύγει την προσοχή των αστυνομικών.
Το χρονικό του εγκλήματος
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει τα πλήρη δεδομένα από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Η 32χρονη έφθασε στο Β’ Νεκροταφείο, στα Ανω Πατήσια, λίγο μετά τις 4 μ.μ. της 19ης Οκτωβρίου, μετά το τέλος της εργασίας της στην υπηρεσία της. Κατά την είσοδό της χαιρέτησε έναν εκ των ιερέων του Β’ Νεκροταφείου και κατευθύνθηκε στο μνήμα ενός παιδικού φίλου της από την περιοχή του Γαλατσίου, ο οποίος είχε σκοτωθεί στις αρχές του περασμένου Μαΐου στο εργοτάξιο τεχνικής εταιρείας στην περιοχή Παναγοπούλα Αχαΐας.
Το συγκεκριμένο μνήμα, που είναι ενταγμένο σε οίκημα παλιού οικογενειακού τάφου, βρίσκεται σε σχετικά απομονωμένο τμήμα του νεκροταφείου, σε απόσταση λίγων μέτρων από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Εκεί δεν υπάρχει καλή ορατότητα από κεντρικά σημεία του κοιμητηρίου. Γύρω στις 5.15 μ.μ. μια γυναίκα κι ένας άντρας είδαν από μακριά την αιμόφυρτη κοπέλα να παραπαίει. Οπως περιγράφουν, «οι φωνές της κοπέλας χάθηκαν για λίγο από τον ήχο συρμού του ηλεκτρικού που περνούσε εκείνη την ώρα». Οι επισκέπτες του νεκροταφείου έσπευσαν κοντά της μαζί με τον ιερέα και έναν υπάλληλο. Λίγο αργότερα η άτυχη 32χρονη άφησε εκεί την τελευταία πνοή της, χωρίς να πει οτιδήποτε. Κανείς δεν φέρεται να είδε τον δράστη, που είτε θεωρείται ότι πήδηξε τη μάντρα για να φύγει είτε –το πιθανότερο –κινήθηκε περιφερειακά από την άλλη πλευρά του νεκροταφείου και βγήκε από την κεντρική είσοδο. Οι αστυνομικοί έψαξαν στις γραμμές του τρένου αλλά και προχώρησαν στη «σάρωση» του νεκροταφείου για να βρουν την κλεμμένη τσάντα της 32χρονης. Επιπλέον, αναφέρουν ότι «το κινητό της» –της το είχε κάνει δώρο ο 32χρονος φίλος της που είχε χάσει τη ζωή του στο εργατικό ατύχημα –«είχε από την πρώτη στιγμή απενεργοποιηθεί». Στο σημείο της δολοφονίας έσπευσαν, ειδοποιημένοι από τη διεύθυνση του Β’ Νεκροταφείου, με βάση τα στοιχεία του μνήματος όπου έγινε η δολοφονία, ο αδελφός του 32χρονου που εργαζόταν σε συνεργείο αυτοκινήτων και οι οικείοι του.
Τα δεδομένα και τα ερωτήματα
Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι σχετικά σαφή: Στην περιοχή του Β’ Νεκροταφείου δεν είχε καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καμιά σημαντική ληστρική επίθεση με τραυματισμό θύματος ή άλλη απόπειρα κακοποίησης. Στον χώρο του κοιμητηρίου είχαν υπάρξει προ τετραετίας κρούσματα κλοπής τσαντών επισκεπτριών του χώρου, οι οποίες δεν εξιχνιάστηκαν.
Η 32χρονη εργαζόταν στα Τμήματα Μητρώου, Ελέγχου και σε άλλα στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά, μαζί με άλλους δέκα περίπου συναδέλφους της, χωρίς να χειρίζεται κανένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα οικονομικού ελέγχου, όπως είχε μνημονευθεί αρχικά. Διατηρούσε πολυετή δεσμό με 29χρονο αστυνομικό, με τον οποίο είχε χωρίσει τον περασμένο Αυγουστο, αφού –σύμφωνα με μαρτυρίες –«υπήρχε απροθυμία από τον τελευταίο να προχωρήσουν σε γάμο όπως του ζητούσε η κοπέλα». Ο αστυνομικός διαπιστώθηκε ότι τη ώρα του φόνου βρισκόταν σε εκπαίδευση και ακολούθως στο σπίτι του, όπου διαμένει και η αδελφή του. Η Δώρα Ζέμπερη μετά τον χωρισμό της έμενε μόνιμα στο οικογενειακό σπίτι της.
Κρίσιμο θέμα για την ΕΛ.ΑΣ. ήταν να διερευνήσει το ευρύτερο περιβάλλον του 32χρονου, στο μνήμα του οποίου έχασε τη ζωή της η άτυχη εφοριακός. Καθότι, όπως αναφέρει και η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος Ιωάννα Παναγοπούλου, «ίσως ο χώρος έχει μεγάλη σημασία για τη διαλεύκανση της δολοφονίας». Η εφοριακός λοιπόν φέρεται να διατηρούσε αρχικά δεσμό με συγγενή του 32χρονου που σκοτώθηκε στο εργοτάξιο του ΟΣΕ και τον οποίο γνώριζε από την περιοχή του Γαλατσίου, όπου διέμεναν οι δύο οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια όμως η Δώρα Ζέμπερη είχε αναπτύξει έντονη προσωπική φιλία με τον 32χρονο, τον οποίο συναντούσε με άλλους κοινούς γνωστούς κάθε Σαββατοκύριακο, όταν επέστρεφε από τη δουλειά του στην Αχαΐα. Ο άτυχος νεαρός περιγράφεται ως ένας «ευαίσθητος άνθρωπος που βοηθούσε αλλά και επένδυε πολλά στη Δώρα». Ο θάνατός του φέρεται να προκάλεσε κλονισμό στην κοπέλα, η οποία επισκεπτόταν τα περισσότερα απογεύματα της εβδομάδας το μνήμα του.
Τα «πρόσωπα» της υπόθεσης
Η ΕΛ.ΑΣ. από αναρτήσεις στο Facebook αλλά και από μαρτυρίες συναδέλφων της εξέτασε αν υπήρχε τρίτο πρόσωπο στη ζωή τής Δώρας Ζέμπερη, με το οποίο να έχει προσωπικές τριβές. Ομως αυτές οι αναφορές φαίνεται να αφορούσαν, πιθανόν, τον αστυνομικό φίλο της, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλεισθεί η εμπλοκή άλλου ατόμου. Τέλος η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε και την τυχόν εμπλοκή στο άγριο εγκλημα του πατέρα τής εφοριακού που είχε προβληματικές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν οδηγός ταξί (εκπροσωπείται νομικά από τον Απόστολο Λύτρα), υποστήριξε με σημαντική καθυστέρηση ότι «είχα περάσει το μοιραίο βράδυ από το Β’ Νεκροταφείο, όπου παρέλαβα και μετέφερα στον λόφο Σκουζέ έναν περίεργο 35χρονο». Από το σύστημα τηλεματικής και καταγραφής γεωγραφικού στίγματος του ταξί και ύστερα από πολλές παρανοήσεις, διαπιστώθηκε ότι η διέλευση αυτή έγινε περίπου δυόμισι ώρες μετά τον φόνο και ο πελάτης του ταξί δεν έχει καμιά σχεση με τον φόνο. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για έρευνα που ίσως να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια για τη συγκέντρωση δεδομένων από κινητά και τη «σάρωση» του χώρου, αλλά και στην οποία μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιαστικές εξελίξεις.
Αποκάλυψη: έρευνα για εμπλοκή έλληνα επιχειρηματία στο μεγάλο σκάνδαλο της FIFA
Ενας 55χρονος έλληνας επιχειρηματίας θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στο μεγάλο σκάνδαλο της FIFA με τον χρηματισμό του πρώην γενικού γραμματέα της Τζερόμ Βάλκε από τον αραβικής καταγωγής πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν προκειμένου να εξασφαλίσει κερδοφόρες συμβάσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων Μουντιάλ! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει και σημαντική ελληνική εμπλοκή!
Ο 55χρονος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας τηλεοπτικών δικαιωμάτων με έδρα στη Βορειοανατολική Αττική, φέρεται –σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών αρχών που στάλθηκαν σε έλληνες δικαστές –να «διέθεσε» offshore εταιρεία που του ανήκε για τον χρηματισμό του πρώην γραμματέα της FIFA. Μέσω αυτής της εταιρείας φέρεται να κινήθηκαν σε τρεις φάσεις τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ για τη δωροδοκία του κορυφαίου ποδοσφαιρικού παράγοντα από τον άραβα μεγιστάνα. Ενδεικτικό της διάστασης και της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι εξετάζεται αν από αυτό το σύστημα χρηματισμών προέκυψε η αμφιλεγόμενη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA να επιλέξει τη Ρωσία και το Κατάρ ως οικοδεσπότες των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και παράγοντες αρνούνται κάθε κατηγορία και αναφέρουν ότι είναι στη διάθεση των Αρχών.
Η υπόθεση αυτή θεωρείται συνέχεια του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος έγινε στόχος έρευνας των ελβετικών και αμερικανικών Αρχών για κακοδιαχείριση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Τότε διεξήχθη και η αρχική έρευνα για τον στενό συνεργάτη του κ. Μπλάτερ και δεύτερο στην ιεραρχία της FIFA Τζερόμ Βάλκε που αποπέμφθηκε και αυτός με συνοπτικές διαδικασίες.
Σ
ύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες αναφορές ξένων ΜΜΕ, διεξάγεται –από τον περασμένο Μάρτιο –νεότερη έρευνα για μεγάλο σκάνδαλο με τηλεοπτικά δικαιώματα στη FIFA με κύρια στόχευση στον ρόλο του κ. Βάλκε. Η έρευνα στρέφεται εναντίον του καταριανού προέδρου της πρωταθλήτριας Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν (απέκτησε πρόσφατα τον βραζιλιάνο άσο Νεϊμάρ με πληρωμή άνω των 200 εκατ. ευρώ), ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος τηλεοπτικού δικτύου στην Ντόχα. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές ο καταριανός μεγιστάνας προχώρησε σε χρηματισμό του πρώην γενικού γραμματέα της FIFA για την απονομή δικαιωμάτων μετάδοσης για ορισμένες χώρες στα Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA το 2018, το 2022, το 2026 και το 2030. Η έρευνα φέρεται να στρέφεται και εναντίον άλλου επιχειρηματία που εμφανίζεται ότι επωφελήθηκε από τις «κατευθυνόμενες επιλογές» του κ. Βάλκε. Προσφάτως λοιπόν είχε μνημονευθεί γενικώς ότι «η έρευνα του ελβετού εισαγγελέα στρέφεται σε συναλλαγές που αφορούν την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα».
Επίσης αναφέρθηκε ότι οι ελβετικές Αρχές ερευνούν συνολικά 180 υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από «εγκληματικές ενέργειες» στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται συγκροτημένη έρευνα από τον πρόεδρο Πρωτοδικών και αρμόδιο δικαστικό λειτουργό για τη διεθνή συνεργασία και τις δικαστικές συνδρομές κ. Παναγιώτη Καρακωνσταντή. Η έρευνα του έλληνα ανακριτή βασίζεται στα στοιχεία συναλλαγών που στάλθηκαν από την Ελβετία για τον προαναφερόμενο 55χρονο έλληνα επιχειρηματία με πολυετή θητεία στον χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει και το μάνατζμεντ αθλητών.
Στη σχετική παρουσίαση της δραστηριότητας της ελληνικής επιχείρησης γίνεται αναφορά σε «μακροχρόνιες συνεργασίες της με τις μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες σε παγκόσμιο επίπεδο». Για τον ίδιο επιχειρηματία έχουν υπάρξει παλαιότερες αναφορές για σημαντικά χρέη προς το Δημόσιο αλλά και για «παράτυπες συμφωνίες με την ΕΡΤ», χωρίς όμως άλλη συνέχεια και χωρίς να αντιμετωπίσει καμιά κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη να καταθέσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές για το θέμα της FIFA προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν ή όχι οι αναφορές σε βάρος του και τι συμβαίνει με τις επίμαχες συναλλαγές που επιχειρείται να συσχετιστούν με χρηματισμό κορυφαίων ποδοσφαιρικών παραγόντων.
Τι προοιωνίζονται οι επιθέσειςκουκουλοφόρων και εκτελεστών στην Αθήνα
Η εμπρηστική επίθεση την Πέμπτη στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, με τουλάχιστον οκτώ μολότοφ αλλά και με τη χρήση ορυκτέλαιου για την επέκταση της πυρκαγιάς, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του «φόβου πάνω από την πόλη» που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω αδυναμιών της ΕΛ.ΑΣ. Με κύρια χαρακτηριστικά την κλιμακούμενη αλλά και ανεξέλεγκτη δράση αντιεξουσιαστών, αλλά και στυγερές δολοφονίες και οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες όπως εκείνη εις βάρος του 52χρονου ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου πριν από δύο εβδομάδες στην οδό Ασκληπιού.
Η εμπρηστική επίθεση στο Τμήμα Πεύκης θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. «προπομπός» νέου κύκλου βίας από αναρχικές ομάδες ενόψει της επετείου της 17Ν αλλά και της συμπλήρωσης εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «από το 2007 έχουν σημειωθεί 42 επιθέσεις σε τμήματα». «Η επίθεση στην Πεύκη από 15 άτομα ήταν άριστα οργανωμένη με «αρχηγό», τσιλιαδόρους και ομάδα κρούσης, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή στο κτίριο, όπου υπήρχαν τρεις αστυνομικοί και επτά κρατούμενοι. Οι επιθέσεις πιστεύουμε ότι γίνονται με αφορμή τον δικαστικό χειρισμό υποθέσεων αντιεξουσιαστών, αλλά και τον τραυματισμό ενός 16χρονου σε πρόσφατη προσαγωγή και άλλα ζητήματα. Τον περασμένο Ιούλιο υπήρχαν καταστροφικές επιθέσεις στην οδό Ερμού αλλά και στο Τμήμα Ζωγράφου, και τότε με παρόμοιες αφορμές. Από τότε υπήρχε η εικόνα ότι σε μεγάλο τμήμα του αναρχικού χώρου υπήρχε αυτοσυγκράτηση ενόψει αδειών που θα δίνονταν για εκπαιδευτικούς λόγους σε ορισμένα μέλη ένοπλων οργανώσεων. Σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε μια εμπλοκή τον τελευταίο καιρό λόγω της νέας δικογραφίας για την απόπειρα απόδρασης –πριν από δύο χρόνια –του Νίκου Μαζιώτη και άλλων αναρχικών με ελικόπτερο. Ομως τμήμα του αναρχικού χώρου φαίνεται ότι δεν συγκρατείται και κλιμακώνει τη δράση του με εμπρηστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο που είχε συμβεί την περίοδο 2007-2008, οπότε πάλι υπήρχαν εμπρηστικές επιθέσεις στα Τμήματα Παπάγου, Εξαρχείων και Ζωγράφου, στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας καυσίμων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο παλιό Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, που είχε μετεγκατασταθεί. Τότε είχαμε διαπιστώσει ότι αυτός ο κύκλος επιθέσεων στα τμήματα αλλά και σε εμπορικούς δρόμους του Κολωνακίου, σε σταθμούς του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά και πολλές άλλες ήταν προάγγελος της δημιουργίας των Πυρήνων. Κάτι παρόμοιο φοβόμαστε τώρα, με τις τελευταίες ενέργειες, να μη δημιουργηθεί μια νέα ομάδα επιδρομών». Οσον αφορά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου η ΕΛ.ΑΣ. έχει σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης από άλλα αιματηρά περιστατικά (ένα εξ αυτών προσφάτως σε δημόσιο χώρο της Αθήνας), από παλιότερες δικογραφίες αλλά και έρευνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Ομως φαίνεται να υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, ενώ ορισμένοι ύποπτοι δεν μπορεί να εντοπιστούν. Ωστόσο, στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρονται σε «έρευνα που είναι σε θετικό σημείο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ