Διττή εικόνα παρουσίασε τις πρώτες ημέρες η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση στα θέματα του υπουργείου Εργασίας.
Καταρχήν συμφωνία στις βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό –θέσπιση κατώτατου ορίου στις συντάξεις χηρείας, έγκριση της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία και υιοθέτηση του χρονοδιαγράμματος εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων –αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις στις αλλαγές για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι απεργίες
Αλλαγές συμφωνήθηκαν στον συνδικαλιστικό νόμο, καθιστώντας δυσκολότερη τη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ αποφεύχθηκε τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τη συνδικαλιστική προστασία. Οι θεσμοί αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στην ατζέντα το αίτημα της ελληνική πλευράς για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η ελληνική πλευρά –διά της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου –προ της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών είχε θέσει προς έγκριση σε τεχνικό επίπεδο θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, όπως οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. (Ρεπορτάζ και στο ένθετο «Ανάπτυξη», σελ. Β2.)
Το κατώτατο όριο
Η συμφωνία για το κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας «κλείδωσε» την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (22.10.2017) η κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση για την καθιέρωση κατωτάτου ορίου κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτουν οι συντάξεις χηρείας». Το όριο αυτό είναι τα 384 ευρώ για ασφάλιση 20 ετών και θα δίδεται στον ή στη σύζυγο του θανόντος, ενώ δικαίωμα αντίστοιχης παροχής θα έχουν και τα ανήλικα τέκνα όταν βεβαίως πρόκειται για δικαιούχους της παροχής. Κατώτατο όριο θα ισχύει και στην περίπτωση 15 ετών ασφάλισης, με τα δύο πιθανότερα σενάρια να θέλουν την… κατώτατη σύνταξη χηρείας να ορίζεται σε 360 ή 345 ευρώ.
Προς συμφωνία οδεύει και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία σχεδιάζεται ώστε να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη. Οι θεσμοί δέχονται τον προσδιορισμό των δόσεων ως τις 120, ενώ η μηνιαία δόση που θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδαδεν μπορεί να είναι κάτω από 50 ευρώ. Η ελληνική πλευρά επέμενε οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά και το ύψος και ο αριθμός των δόσεων να συνδέονται με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Συνδικαλιστικός νόμος

«Λευκός καπνός» βγήκε κατά τη διαπραγμάτευση και στο θέμα της τροποποίησης του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς τελικώς τέθηκε στο τραπέζι μόνο η αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ενώ δεν υπήρξε αναφορά σε αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών.
Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ουσιαστική πρόοδο στο θέμα τωναλλαγών στον τρόπο λήψης απόφασης για τη διεξαγωγή απεργιών, ενώ στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν ότι υπάρχει συμφωνία στην τροποποίηση της σχετικής διάταξης του συνδικαλιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, για να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις απεργίας, με την τροποποίηση θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.
Οι ίδιες πληροφορίες διαβεβαίωναν ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο κήρυξης των απεργιών από τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.
Καμία αλλαγή στις εισφορές των επαγγελματιών
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση της επιβάρυνσης από τις αυξημένες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα από ένα όριο και πάνω (ίσως 40.000 ευρώ). Οι εκπρόσωποι των θεσμών αρνήθηκαν να συζητήσουν αυτό το θέμα επιμένοντας ότι πρόσφατα έγιναν αλλαγές για τον υπολογισμό των εισφορών του 2018.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από ένα ποσό εισοδήματος και άνω υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση για ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών –που ξεπερνά το 60% του εισοδήματος. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ