«Η στρατηγική ιδεολογική και πολιτική ήττα του Τσίπρα είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα» δηλώνει ο Γιάννης Μανιάτης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζει όμως ότι «όσοι υποκριτικά ζητούν πολιτική δήλωση προτίμησης ή απόρριψης για κυβερνητικές συνεργασίες αποδέχονται ή επιδιώκουν προκαταβολικά, παθητικά και μοιραία τον συμπληρωματικό ρόλο» του νέου φορέα. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς θεωρεί ότι είναι «αναγκαία και καθοριστική η αλλαγή ηγεσίας» προκειμένου «να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα του 7%» και υπογραμμίζει ότι «η προεδρία του Κινήματος δεν είναι μερικής απασχόλησης αλλά πλήρους και ολικής αφοσίωσης». Τονίζει επίσης πως οι ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων αλλά και «ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων «ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν».
Η υποψηφιότητά σας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που, δημοσκοπικά, καταγράφονται ως φαβορί. Εξακολουθείτε να εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο;
«Ο κόσμος δεν συμβιβάζεται, θα ψηφίσει ανατρεπτικά, αντισυμβατικά, αντισυστημικά. Είναι πιο μπροστά από εμάς. Ετοιμαστείτε για εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Ο κόσμος δεν ανέχεται πια τη στασιμότητα, τα ημίμετρα, τα βήματα σημειωτόν. Βαρέθηκε τις γνωστές φιγούρες που δοκιμάστηκαν. Ψάχνει την ανατροπή της στασιμότητας. Ξέρει ότι η μεγάλη και νέα Παράταξη χρειάζεται νέα ηγεσία».
Υποστηρίζετε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος ενός 15%-17% στις εκλογές. Πού βασίζετε την εκτίμησή σας; Οι δημοσκοπήσεις σάς δείχνουν σταθερά στο 7%.
«Σε Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, συνδικαλισμό είμαστε πλειοψηφία. Μόνο με αλλαγή ηγεσίας θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα του 7%. Οι ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Οπως και ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων. Στις επόμενες εκλογές διεκδικούμε ποσοστό ανατροπής, ποσοστό φυγής από τη στασιμότητα. Για μένα το ηγετικό τρίπτυχο που χρειάζεται σήμερα η Παράταξη και στο οποίο μπορώ να ανταποκριθώ είναι: ηγεσία σύγχρονης και καθαρής πολιτικής ταυτότητας, όχι αναχρονισμού και ασάφειας, κοινωνικού σφυγμού και ενσήμων δουλειάς, όχι κομματικών εργαστηρίων και επετηρίδων, πολιτικής ανατροπής, όχι παθητικής αποδοχής του σημερινού πολιτικού σκηνικού και του δικομματικού καθεστώτος».

Μιλάτε για ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δείχνει να έχει αντοχές. Και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ανάκτηση της ηγεμονίας του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι όρος επιβίωσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Κάποιοι συγκαταλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, ξεχνώντας ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με συμμαχία ακροδεξιού και «αριστερού» εθνολαϊκισμού. Δεν θα εκχωρήσουμε ζωτικό πολιτικό χώρο στον Τσίπρα της πολιτικής αμνηστίας του Κ. Καραμανλή που χρεοκόπησε τη χώρα. Η στρατηγική ιδεολογική και πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Ηττα του διχασμού και του μίσους, με τη δική μας αυτόνομη, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, σε μια ενωμένη παραγωγική Ελλάδα που θα πετύχει ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ξεπερνάμε το μίζερο 7% με ανατροπή πολιτικών και εκλογικών συσχετισμών στο προοδευτικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδύεται τη Σοσιαλδημοκρατία, βυθίζοντας περισσότερο στην αναξιοπιστία τις προοδευτικές ιδέες. Η νέα ηγεσία πρέπει να έχει κεντρικό πολιτικό στόχο, να γίνουμε εμείς ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με επαναφορά των απογοητευμένων και μετέωρων προοδευτικών πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει και σε εικόνες όπως αυτή που παρουσιάσατε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Υπάρχει λύση. Η πρότασή μου για μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΣΥ – Ποτάμι, με πρόεδρο τον εκλεγέντα επικεφαλής που πρέπει να είναι βουλευτής, ώστε να μπορεί απευθείας να αντιπαρατεθεί στη Βουλή με Μητσοτάκη – Τσίπρα. Βασική προϋπόθεση για ισχυρή παρουσία μας σε Κοινοβούλιο και κοινωνία. Η προεδρία του Κινήματος δεν είναι εργασία μερικής απασχόλησης αλλά πλήρους και ολικής αφοσίωσης».

Λέτε ότι η εποχή των αυτοδυναμιών έχει περάσει, αλλά δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία. Θα συνδράμετε στη δημιουργία κυβέρνησης ή θα επιλέξετε εκλογές με απλή αναλογική;
«Υποθέσεις εργασίας, χωρίς ετυμηγορία των πολιτών. Οσοι υποκριτικά ζητούν πολιτική δήλωση προτίμησης ή απόρριψης για κυβερνητικές συνεργασίες αποδέχονται ή επιδιώκουν προκαταβολικά, παθητικά και μοιραία τον συμπληρωματικό ρόλο. Ουσιαστικά διακινούν την ατζέντα πολιτικού προσεταιρισμού Τσίπρα – Μητσοτάκη. Είτε πολιτικοί μοιρολάτρες είτε αριστεροδεξιοί ακόλουθοι. Σε αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν θα γίνω ποτέ συνεργός και δεν θα το επιτρέψω όσο περνάει απ’ το χέρι μου».
«Στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είπαμε μόνο αλήθειες»
Υποστηρίζετε το θετικό για τη χώρα έργο του ΠαΣοΚ και την περίοδο 2012-2015. Δεν ήταν εκλογικά επιζήμια η συνεργασία με τη ΝΔ;
«Οταν το 2009 κληρονομήσαμε τη χρεοκοπία από τον Κ. Καραμανλή, λειτουργήσαμε με κριτήριο τη σωτηρία της χώρας. Απέναντι σε Ζάππεια και αντιμνημονιακά μέτωπα πολιτικής απάτης. Στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είπαμε μόνο αλήθειες στον λαό. Τα πλέον αποικιοκρατικά μνημόνια τα υπέγραψαν οι πολιτευθέντες ως αριστεροί, που μας πολεμούσαν γιατί υπηρετούσαμε υπεύθυνα την πατρίδα. Οσο με αφορά, ως υπουργός Περιβάλλοντος είμαι περήφανος που εφάρμοσα πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, όπως:
l
Δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που προβλέπει τη διοχέτευση του 75% των εσόδων από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, για εξασφάλιση σταθερού πόρου του ασφαλιστικού συστήματος.
l
Θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κράτος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, πίστωση του 1% των εσόδων από αιολικά πάρκα στους λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων γειτονικών χωριών. Επίσης σε ενάμιση χρόνο θητείας ως υπουργού Περιβάλλοντος, αδειοδότησα 105 νέες επενδύσεις, των 6,1 δισ. ευρώ και 9.000 νέων θέσεων εργασίας».
Εχετε παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση βασισμένο στη δυνατότητά της να παραγάγει πλούτο. Πόσος καιρός εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα;
«Το δικό μου σχέδιο, αντί της υπερφορολόγησης, εντοπίζει τέσσερις στρατηγικές πηγές πλούτου που σε συνδυασμό με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν σε έναν-ενάμιση χρόνο να ανοίξουν μεγάλους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς δρόμους για τη χώρα. Συγκεκριμένα προτείνω:
l
Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που τα επόμενα χρόνια θα αποδώσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο στο ασφαλιστικό σύστημα.
l
Μετεξέλιξη του περιβόητου Υπερταμείου σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, για προσέλκυση 150 δισ. ευρώ επενδύσεων και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
l
Δημιουργία επιτελικού κράτους, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πλήρη αξιολόγηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ανά έτος.
l
Απελευθερωμένα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια, συνδεδεμένα με την αγορά, κέντρα και ξενόγλωσσων σπουδών για αύξηση 2% στο εθνικό ΑΕΠ.
l
Σχεδιασμός με πολιτικό κλειδί μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της Παραγωγής, τη μόνη που μπορεί να δώσει λύση, απέναντι στην αγοραία ΝΔ και τον παρασιτικό ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ