ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Κάτι θα ξέρουν...

Κάτι θα ξέρουν…
Σε μια νέα επενδυτική τάση αφιερώνει, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, πολύ χρόνο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (σκίτσο). Κι αυτή αφορά την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς με όσα αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή, την επεξεργασία και προώθηση των προΪόντων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.ÜΤο μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και ξένοι, οι οποίοι μάλιστα λένε στις επαφές που γίνονται ότι ο ήλιος και τα εδάφη της Ελλάδας δίνουν ποιοτικά άριστο προϊόν. Κάτι θα ξέρουν…
Λευκό μητρώο…
Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης είναι έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου. Κορμός του είναι τα πρότυπα που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, και προβλέπει συστηρά κριτήρια και ελέγχους για τους παραγωγούς. Ü Στα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνεται ηλεκτρονική και διαδικτυακή καταγραφή της καλλιέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα υποχρεούται να έχει εγκατεστημένες κάμερες σε όλη την επιφάνεια της καλλιέργειας. Οι κάμερες θα εκπέμπουν εικόνα 24 ώρες διαδικτυακά, η οποία θα είναι προσβάσιμη στις Αρχές. Ü Επίσης από τον νόμο θα προβλέπεται τράπεζα πληροφοριών, στην οποία θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία για την παραγωγή και τη μεταποίηση. Στην ίδια τράπεζα θα αποθηκεύονται στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων. Ü Βασική προϋπόθεση για όποιον επιθυμεί να καλλιεργήσει, να εμπορευτεί και να μεταποιήσει ινδική κάνναβη θα είναι το λευκό ποινικό μητρώο.
Ερχονται οι σκαφάτοι
Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2018 το παγκόσμιο συνέδριο μαρινών. Η υποβολή υποψηφιότητας έγινε από την Ενωση Μαρινών Ελλάδος (ΕΜΑΕ) και το αίτημα έγινε δεκτό από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA). Ü Η σημασία του συνεδρίου αυτού για τη χώρα μας αποτυπώνεται στις δηλώσεις του προέδρου της ICOMIA, κ. Roberto Perocchio, ο οποίος τόνισε: «Η ελληνική ακτογραμμή αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα πεδία παγκοσμίως για τον ναυτικό τουρισμό, και όλος ο κλάδος των μαρινών θα συγκεντρωθεί εκεί το 2018 για να συζητήσει τις διεθνείς εξελίξεις του τομέα και να εμπνευστεί από τις νέες επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και ανάπλασης καθώς και της ολοένα αυξανόμενης σημασίας του τουρισμού στην ελληνική οικονομία».
Περισ-σότερα πρατήρια…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (12 εταιρείες). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο αριθμός των πρατηρίων μετά από πτωτική πορεία επί σειρά ετών παρουσίασε αύξηση 5,8% το 2016 στα 5.679 πρατήρια, έναντι 5.367 πρατηρίων το 2015. Επίσης, αύξηση για τρίτη χρονιά παρουσίασαν οι πωλήσεις από τα πρατήρια φτάνοντας τους 5.162.000 μετρικούς τόνους (+3,8% σε σχέση με το 2015).

…λιγότεροι εργαζόμενοι
Αντιθέτως, ο αριθμός των εργαζομένων στις 12 εταιρείες μειώθηκε από 1.833 άτομα το 2015 σε 1.752 άτομα το 2016. Ü Ο τζίρος των 12 εταιρειών δεν είχε αξιοσημείωτη μεταβολή μεταξύ 2015 και 2016 και διαμορφώθηκε στα 9 δισ. ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 56,7% στα 7,2 εκατ. ευρώ, καθώς το 2015 κατεγράφη επιστροφή φόρου 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι εταιρείες πλήρωσαν φόρο 15,8 εκατ. ευρώ.
Πρόσωπα
Η κυρία Σίσσυ Ηλιοπούλου ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας στη The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ü Μέχρι πρόσφατα ήταν η διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου της εταιρείας Coca-Cola 3Ε ενώ ανέπτυξε το στρατηγικό πλάνο για την ψηφιακή ανάπτυξη στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας σε επίπεδο ομίλου και 28 χωρών που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της εταιρείας στη λίστα FTSE 100, αλλά και της ίδιας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.