Στην Ελλάδα το 2009 είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, ενώ πέρυσι έγιναν 4.800 και από τις αρχές του 2017 ως σήμερα 5.600.
Πολλοί λιγότεροι δηλαδή σε σχέση με το ύψος των «κόκκινων» δανείων που η κρίση «εξέθρεψε» τα τελευταία εννέα χρόνια. Ηταν μια ανάσα για την κοινωνία, η οποία δεν θα ήθελε να βιώσει σκηνές ευθείας προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως στην Ισπανία (εξώσεις κ.ά.).
Από τον Νοέμβριο ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να εξαιρέσουν ακίνητα εμπορικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Είναι ένα νούμερο που προστατεύει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών –κατόχων κύριας κατοικίας που λόγω της κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αρχικές συμβάσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Αλήθεια όμως, γιατί o πλειστηριασμός ενός ακινήτου επαγγελματικής χρήσης, μιας αποθήκης, ενός βιομηχανικού χώρου ή ακόμα και μιας έπαυλης να θεωρείται κάτι κακό όταν αποδεδειγμένα οι πρώην ιδιοκτήτες είναι μπαταχτσήδες;
Το «περί δικαίου αίσθημα» έχει βάλει στοπ και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ας δούμε όμως τι γίνεται όταν ένα «κοράκι» πάρει μια αποθήκη. Λογικά δεν θα την πάρει για να την κοιτάει. Θα την πάρει για να την αξιοποιήσει. Θα τη βάψει, θα τη σουλουπώσει, θα την ενεργοποιήσει ξανά και εν πάση περιπτώσει θα ρίξει χρήμα το οποίο θα γυρίσει μέσα στην οικονομία. Το ίδιο θα συμβεί και όταν ένα «κοράκι» πάρει έναν βιομηχανικό ή έναν επαγγελματικό χώρο. Θα επενδύσει, ενδεχομένως θα προσλάβει προσωπικό και το ακίνητο θα αρχίσει να αποδίδει. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι τιμές είναι ήδη χαμηλές και μέσω των πλειστηριασμών εξαϋλώνονται. Αυτή η αδράνεια είναι λάθος. Οι χαμηλές τιμές δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη. Αντιθέτως, δίνουν κίνητρο για να ενεργοποιηθεί ξανά το σύστημα.
Είδαμε άλλωστε τα αποτελέσματα πλειστηριασμών βιομηχανικών κτιρίων και μηχανημάτων εταιρειών που βρίσκονται σε εκκαθάριση που δεν «φεύγουν» με τίποτε, αφού οι τιμές στην προκήρυξη είναι εξωπραγματικές. Χρειάζεται ο εκκαθαριστής να κάνει πολλούς γύρους για να βρεθεί ενδιαφερόμενος, μια διαδικασία όμως που κρατάει χρόνια, απαξιώνει τελείως το asset και διατηρεί σε τέλμα την οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ