Η σπουδή που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αξιολόγηση, η συχνή παρουσία του σε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, η εμφάνισή του ανάμεσα σε πλήθος οπαδών που τον χειροκροτούν έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Προετοιμάζεται για εκείνη την ώρα που θα μπορέσει να αιφνιδιάσει. Υπό τον όρο βεβαίως ότι θα μπορέσει να παίξει, όπως λένε οι συριζαίοι, τον Κ. Μητσοτάκη στα ίσια. Αλλά τι ακριβώς περιμένει;
nnn
Περιμένει εν πρώτοις τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, και την άνοιξη να εξασφαλίσει μια ριζική δέσμευση από τους Ευρωπαίους ότι το χρέος θα ρυθμιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως μαθαίνω, που πιέζει τους υπουργούς του να τρέξουν όσο γρηγορότερα γίνεται και να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Οταν έχει αυτή τη δέσμευση στα χέρια του, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να αιφνιδιάσει και να αποφασίσει να πάει σε εκλογές.
nnn
Τώρα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα φαίνεται ότι πάει έως τώρα καλά. Εκλεισαν τα δημόσια οικονομικά, ο δημοσιονομικός αναλογισμός του 2017, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ (από 1,75% που ήταν ο στόχος). Από το υπερπλεόνασμα που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές θέλουν το ποσό αυτό να κατευθυνθεί στην πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου και στις εκκρεμούσες συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση θέλει να δοθεί ένα μέρος σε οικογένειες ανέργων με παιδιά. Η απόφαση όμως για τη διανομή του μερίσματος θα ληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ηρθε να πληρωθεί… 500.000 ευρώ
Δύο παλαιοί γνώριμοι, ο Αμερικανο-κορεάτης Γκλεν Κιμ και ο συνεργάτης του Πίτερ Λεγκλέρ, μέχρι πρότινος σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εμφανίστηκαν ξανά στο υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι η σύμβασή τους έχει τερματιστεί ήδη από τον Ιούνιο, μπήκα στη διαδικασία να πληροφορηθώ τον λόγο της επίσκεψής τους. Πηγή μου στην οδό Νίκης μου είπε ότι οι δύο πρώην σύμβουλοι του Ευκλείδη προσκόμισαν στις υπηρεσίες του υπουργείου τα απαραίτητα παραστατικά-έγγραφα (τιμολόγια, συμβάσεις, κ.ά.) και ζητούν να τους καταβληθεί, όπως έμαθα, το δεύτερο κομμάτι της αμοιβής τους, εκτιμώμενο (άκουσον-άκουσον) σε ύψος 500.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι μέρος της συνολικής αμοιβής που λέγεται πως έλαβαν οι δύο σύμβουλοι, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Βλέπετε, τα έγγραφα αυτά έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό και από βουλευτές των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν και ζητούν επίμονα να πληροφορηθούν το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρείχαν Κιμ και Λεγκλέρ στον έλληνα υπουργό. Τραπεζική πηγή μου με ενημέρωσε πάντως πως οι δύο κύριοι αξιοποίησαν πλήρως τον χρόνο παραμονής τους στην Αθήνα και έκαναν και άλλα «θεσμικά» ραντεβού με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βλέπετε, πλέον εμφανίζονται ως στελέχη λονδρέζικης συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία επικουρεί τράπεζες και funds. Αλλά καταλαβαίνω πως από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η αξία τους για παλαιούς φίλους, τραπεζίτες και στελέχη φορέων, όπως το ΤΧΣ και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, είναι πλέον ανύπαρκτη.
Το μυστικό της οδού Λεωνίδου
Αν νομίζετε ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την κυβέρνηση και για το κόμμα λαμβάνονται στην οδό Κουμουνδούρου ή στο Μαξίμου, κάνετε λάθος. Η «καρδιά» του κόμματος και της κυβέρνησης χτυπά πλέον στα γραφεία της οδού Λεωνίδου, στο Μεταξουργείο, όπου εκεί γίνεται και ο λεγόμενος συντονισμός κυβέρνησης και κόμματος, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κομματικών. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο, τροπολογία ή υπουργική απόφαση που δεν περνά πρώτα από την οδού Λεωνίδου. Ισως στο γραφείο αυτό δέχεται και τις περισσότερες επισκέψεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και γενικών γραμματέων, παρά στην οδό Κουμουνδούρου. Είναι το γραφείο που κρατά το κόμμα ακόμη ζωντανό, όπως μου έλεγαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά έχει και μία άλλη αποστολή.
nnn
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ υπολειτουργούν, αφού τα μέλη τους έχουν διοριστεί στην κυβέρνηση, το γραφείο της οδού Λεωνίδου αναλαμβάνει να κάνει και τις κινητοποιήσεις εκεί όπου πρόκειται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ισως να προσέξατε έπειτα από δυόμισι και πλέον χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας ότι σε κάθε του ομιλία εμφανίζεται πλήθος για να τον παρακολουθήσει.

Η γκρίνια στη ΝΔ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση άρχισε η μουρμούρα για το πώς θα πρέπει να διεξάγεται η… σωστή αντιπολίτευση. Θέλετε παραδείγματα; Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ (τότε που απεργούσαν τα ΜΜΕ) συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα ζητήματα τα οποία και σας μεταφέρω για να δείτε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι λοιπόν (διάβαζε Κ. Τασούλας) «κολάκευαν», άλλοι έφυγαν (διάβαζε Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Ευ. Μεϊμαράκης) και άλλοι σιώπησαν…
nnn
Τι ήθελαν να πουν και δεν το είπαν; Και δεν ομιλώ βεβαίως για την Κατερίνα Παπακώστα που σιώπησε και εν συνεχεία μίλησε στην Ολομέλεια υπέρ Καμμένου και διαγράφηκε. Κάποιοι άλλοι ωστόσο μίλησαν και είπαν σοβαρά και χρήσιμα πράγματα: Κυρίως συνέστησαν αλλαγή αντιπολιτευτικού ύφους, να σταματήσει δηλαδή η «επεισοδιακή», όπως τη χαρακτήρισαν, αντιπολίτευση και να προχωρήσει το κόμμα σε συστηματική αντιπολίτευση. Ακόμη ζήτησαν να μην προσωποποιούνται οι πολιτικές αντιθέσεις και να δοθεί λιγότερη σημασία στην ατάκα. Και βεβαίως περισσότερη σημασία να δοθεί στην πειθώ.
Το χαμένο 500άρικο
Πνίγουν τον… πόνο τους οι περισσότεροι βουλευτές (όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ) για το 500άρικο που έχασαν λόγω της φορολογικής εξίσωσής τους με τους άλλους πολίτες σε μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Δεν τους παίρνει, βλέπετε. Ποιος άλλωστε θα τους συμπαρασταθεί, τη στιγμή που τα προνόμιά τους (και οι μισθοί τους) ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο μισθό των πολιτών. Και με τόσους ανέργους που υπάρχουν γύρω τους;

Μουρμούρα στην ΤτΕ
Θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχει μια ενδοτραπεζική διαμάχη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας ούτε καλημέρα δεν ανταλλάσσει όταν συναντάται στον διάδρομο με τον υποδιοικητή Ι. Μουρμούρα (τον οποίο να σημειώσω είχε τοποθετήσει ο Αντ. Σαμαράς). Τους λόγους ακριβώς δεν τους γνωρίζω, λέγονται διάφορα, ότι δήθεν ο υποδιοικητής εποπτεύει τον διοικητή και πολλά άλλα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Μουρμούρας μάλλον θέλει στην αντιπαράθεση αυτή σύμμαχο τον Αντ. Σαμαρά. Εγραψε ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρει: «Οι προεδρικές εκλογές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να διαταράξουν τη θητεία της κυβέρνησης και έτσι να περιορίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Σας θυμίζει κάτι; Είναι αυτό που «μουρμουράει» ακόμη και σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς…
Αδωνις καλεί Βενιζέλο
Μέσα στον θόρυβο που προκάλεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τα όσα είπε στον κινηματογράφο Αβάνα, πέρασε απαρατήρητη η φιλοφρόνηση που έκανε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά. Κάποιος από το κοινό τον ρώτησε «τι θα πει κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου; Πρωθυπουργός ήταν ο Σαμαράς».
nnn
«Αυτό που έκανε ο Βενιζέλος ήταν μεγάλο και σπουδαίο, γιατί στήριξε ειλικρινώς τον Αντώνη Σαμαρά» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
nnn
Ο κ. Βενιζέλος δεν ασχολείται με το παρελθόν. Μέσω του «Κύκλου» διοργανώνει εκδηλώσεις για το μέλλον της Ελλάδας, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας –μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς –με θέμα «Δικαιοσύνη και Επενδύσεις».
Ιδιωτεύει, λέει, τώρα ο Λάκης Λαζόπουλος, μετά την απογοήτευση που του προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ… Ε, με τόσα σάλτα που έχει κάνει – από την αυλή της Δήμητρας στον Καραμανλή και μετά στον Τσίπρα – πώς να μην έχει κυριευθεί από σύγχυση και απογοήτευση. Στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής απάτης που ο ίδιος τόσα χρόνια υπηρέτησε.

***

Το αλίευσα από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο γαλάζιος Λαρισαίος, συνεχάρη δημοσίως τον Ιβάν Σαββίδη. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Ιβάν σε συνέντευξή του είπε πως ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός. Θα προκληθεί άραγε αναταραχή στη ΝΔ που συντάχθηκε με τον εχθρό; Ή μήπως όχι, επειδή το «μπράβο στον Ιβάν» ειπώθηκε όταν τον ενημέρωσαν ότι «τυπώθηκαν με δική του πρωτοβουλία τα βιβλία για την εκμάθηση της νεοελληνικής από τα παιδιά των Ποντίων που ζουν στη Μαύρη Θάλασσα». Οπως και να ’χει, το «μπράβο στο Ιβάν» του Μάξιμου ισχύει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ