Σε ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προχώρα τώρα το υπουργείο Οικονομίας και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους μετά την συμφωνία που πέτυχε αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχουν όφειλες από 20.000 έως και 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική όσον αφορά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κατάφερε να περάσει την ελληνική θέση αναφορικά με τα κριτήρια για την αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού που ήταν και η μεγάλη εκκρεμότητα χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις από την πλευρά τον θεσμών ενώ άνοιξε τον διάλογο και για την ένταξη στον εξωδικαστικό των ελευθέρων επαγγελματιών κάτι που αποτελούσε στόχο αλλά σε δεύτερο χρόνο.
« Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε τη συζήτηση για τους ελευθέρους επαγγελματίες τώρα» ,σημειώνει κυβερνητική πηγή. Επισημαίνοντας ότι απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες ώστε και αυτό να κλείσει οριστικά στην επομένη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα το Νοέμβριο.
Τα κριτήρια
Ειδικότερα αναφορικά με την εκκρεμότητα στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που αφορά τα κριτήρια ένταξης στην «εξπρές» αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις με όφειλες από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας καθώς στην κατηγορία αυτή ανήκουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις, ΕΕ, ΟΕ και ΙΚΕ ).
Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη ένταξη στη ρύθμιση θα είναι τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία και της επιχείρησης. Για αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων θα υπάρχουν προτυποποιημένες λύσεις. Για να ενταχθεί μια επιχείρηση με οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στον εξωδικαστικό θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA το τελευταίο έτος πριν από την κατάθεση της αίτηση υπαγωγής ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την κατάθεση αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η μηνιαία δόση που θα καλούνται να πληρώνουν όσοι τελικά ενταθούν θα υπολογίζεται μετά από την αφαίρεση των εξόδων της επιχείρησης ενώ δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων αυτός δεν θα ξεπέρνα τις 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες ,με δικαίωμα όμως των τραπεζών να παρέχουν περισσότερες δόσεις και έως 6 δόσεις για οφειλές προς εργαζόμενους.
Σημαντικό στοιχειό είναι ότι όσοι εντάσσονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ωφελούνται μονό ως προς την διαγραφή προσαυξήσεων στις οφειλές τους και όχι σε σχέση με τη βασική οφειλή τους. Όμως στην περίπτωση που οι οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν κούρεμα των οφειλών τους θα μπορούν και αυτή να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην κανονική διαδικασία του εξωδικαστικού που απαιτεί την συμφωνία του 85% των πιστωτών για να προχωρήσει .
Στον εξωδικαστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Το επόμενο βήμα που είναι η ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών θέμα για το οποίο οι συζήτηση ξεκίνησε και υπάρχει μια πρώτη συμφωνία επί της αρχής θα βασίζεται στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών 20.000-50.000 ευρώ ωστόσο θα περιλαμβάνει και την προϋπόθεση ότι από τα έσοδα τους ελεύθερου επαγγελματία να αφαιρούνται τα έξοδα για δαπάνες εύλογης διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του.
Μάλιστα οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται όπως και το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά . Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δοθεί λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν οφειλές που σήμερα δεν μπορούν να ρυθμίσουν.
Δήμητρα Σκούφου