Εμπόδια στη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών έως και 120 δόσεις βάζουν οι δανειστές, ενώ στην κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τελικά θα περάσει το μέτρο, έστω και αν αυτό συνοδεύεται από αυστηρά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Στο υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα πολιτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αλλεπάλληλα φορολογικά βάρη και βλέποντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα, κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους δανειστές για να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής χρεών σε 36 από 12 που ισχύουν σήμερα. Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση ληξιπρόθεσμων κατά 1,06 δισ. ευρώ, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα νέα χρέη ήταν 8,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή του αριθμού των δόσεων για φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία και δεν ανήκουν στην κατηγορία των εμπόρων ή των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το επιχείρημά τους είναι ότι μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδήγησαν χιλιάδες φορολογουμένους να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς είχαν την προσδοκία ότι θα ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση ενώ τα έσοδα που εγγράφονται στον προϋπολογισμό από τη στιγμή που θα μπουν σε κάποια ρύθμιση θα εισπραχθούν έως και 10 χρόνια μετά (στην περίπτωση που προκριθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων).
Διαφορές
Αυτό άλλωστε είναι το επιχείρημά τους και για τη ρύθμιση που ετοιμάζουν από κοινού το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών για όσους επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν χρέη αποκλειστικά σε Εφορία και Ταμεία και δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που περιλαμβάνει και χρέη σε τράπεζες.
Από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και δανειστών έχουν προκύψει διαφορές στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και του κουρέματος του ύψους των προσαυξήσεων. Σημειώνεται ότι τα χρέη που μπορούν να ρυθμιστούν αφορούν εκείνα που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ θα αποκλειστούν της ρύθμισης οι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Τα σενάρια
Από τα βασικά σενάρια που συζητήθηκαν αλλά μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσουν είναι το εξής:
n Να υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων έως 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, 75% σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος του σε 5 χρόνια (60 δόσεις) και 35% κούρεμα προσαυξήσεων αν η ρύθμιση αφορά τις 120 δόσεις.
n Αν το χρέος είναι χαμηλό, δηλαδή έως 3.000 ευρώ, η ρύθμιση να μην ξεπερνά τις 36 δόσεις αλλά χωρίς να υπάρχει καμία διαγραφή προσαυξήσεων.
n Για χρέη από 3.000 έως 20.000 ευρώ η ρύθμιση να φθάνει έως 120 δόσεις ανάλογα το εισόδημα. Εδώ είναι το σημείο που κυβέρνηση και τρόικα δεν τα έχουν βρει ακόμη. Στο ύψος του εισοδήματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το ετήσιο εισόδημα για ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Τα κριτήρια
Στην περίπτωση που τα χρέη ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής δεν θα εξαρτάται μόνο από τα ετήσιο εισόδημα του επιτηδευματία αλλά και από τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία του. Οσο χαμηλότερο το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να ενταχθεί κάποιος στις 120 δόσεις.
Ηδη εφέτος, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είχαν να πληρώσουν τις δόσεις της Εφορίας στο σύνολό τους τις άφησαν να γίνουν ληξιπρόθεσμες για να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με μηνιαία προσαύξηση 0,73%. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει έσοδα σε μήνες «νεκρούς» για τη φορολογία εισοδήματος καθώς εισρέουν στα δημόσια ταμεία έσοδα από τις ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί οι φορολογούμενοι.
Απειλή κατασχέσεων
Για όσους δεν έχουν κάνει ρύθμιση επικρέμαται η απειλή των κατασχέσεων. Στις λίστες της Εφορίας βρίσκονται 1.650.000 ασυνεπείς οφειλέτες από 3.857.086 πολίτες και επιχειρήσεις συνολικά που χρωστούν 98 δισ. ευρώ(!). Ηδη σε 971.508 οφειλέτες έγινε κατάσχεση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ