«Η μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ) αποδεικνύει πόσο συμφέρει τους εναλλακτικούς παρόχους (και τους traders) το συγκεκριμένο προϊόν ακόμη και στην τιμή των 45,2 ευρώ που έκλεισε η δημοπρασία της Τετάρτης», αναφέρει ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν αγοράζει σε τιμή που δεν τον συμφέρει».
Μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ΝΟΜΕ που διεξήχθη προχθές Τετάρτη, τόνιζαν ότι δεν είναι κατανοητές οι αιτιάσεις και το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από μέρος των ανεξάρτητων προμηθευτών που συμμετείχαν στη διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της επιχείρησης, με 45,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι ιδιώτες πάροχοι αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη κατά 17% με 20% από όσο την προμηθεύεται η ΔΕΗ για τους δικούς της πελάτες. «Γιατί αυτό το ποσοστό δεν το μετακυλύουν στην κατανάλωση ώστε να κερδίσουν μερίδια στην αγορά; Πόσο μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους χρειάζονται;», αναρωτιούνται.
Τα περί κερδών της ΔΕΗ από τη σχετική αύξηση της τιμής των ΝΟΜΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι παντελώς αβάσιμα». Η ΔΕΗ, όπως ισχυρίζεται ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης, υποχρεώνεται να πωλήσει 718 MW σταθερά για ένα χρόνο, δηλαδή περίπου 6.300.000 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, προς 45,2 ευρώ ανά MWh ενώ, «αν δεν υπήρχε η δημοπρασία θα τις πωλούσε προς 55 ευρώ ανά MWh, δηλαδή θα έχει απώλεια της τάξης των 63 εκατ ευρώ».
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή της ΔΕΗ «θα ήταν καλό όλοι οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπόψη τους στις αναλύσεις τους για το άνοιγμα της αγοράς, το δεδομένο ότι ορισμένοι προμηθευτές που είναι και παραγωγοί έχουν πολύ μικρότερα μερίδια στη λιανική από ότι στην παραγωγή. Με άλλα λόγια παράγουν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται για τους πελάτες τους και μάλιστα αγοράζουν επιπλέον ενέργεια μέσω των ΝΟΜΕ. Τη διαφορά αντί να τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την πελατεία τους την πωλούν στη χονδρική αγορά, δηλαδή κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ».