Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, την Πέμπτη η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των θεσμών για την εκκαθάριση προηγούμενων οφειλών του δημοσίου.

Η εκταμίευση της υποδόσης αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών στο τέλος Σεπτεμβρίου ικανοποιεί τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα του ESM.

Ο όγκος των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών έχει υποχωρήσει κατά 1,5 δισ. ευρώ από το τέλος Απριλίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 ή κατά 191% σε σχέση με το ποσό της προηγούμενης εκταμίευσης, ξεπερνώντας έτσι σημαντικά (κατά 0,3 δισ. ευρώ) τον στόχο του 150% που θέτει το πρόγραμμα.

Άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία της αξιολόγησης, τόνισε ότι «αυτό που είναι πλέον γνωστό είναι η υπερκάλυψη του στόχου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. πάνω από τον στόχο».