Η θεραπαινίς Καντελάρια ακούμπησε τα κρυστάλλινα, υπέροχα ζωγραφισμένα κιάλια, σπάνιο δημιούργημα της συνεργασίας του Σαλβαδόρ Νταλί με τη φίλη του Ελσα Σκιαπαρέλι, κοντά στα χειροποίητα πλακάκια του Renzo Mongiardino. Το πληθωρικό κορίτσι του μόχθου κούνησε σκεπτικό τις πλούσιες σκουρόχρωμες μπούκλες του. Μέσα από το μεγάλο παράθυρο της κουζίνας μπορούσε με άνεση να παρακολουθεί τις κινήσεις των κατοίκων του διπλανού mansion. Η κατάσταση η οποία επικρατούσε στην κιτς, μεγαλειώδη βίλα σε σχήμα cabochon δαχτυλιδιού του Boucheron ήταν τουλάχιστον περίεργη. Χιλιάδες μικρές φλόγες έστελναν μέσω του ανέμου μυρωδιές από το περίφημο άρωμα κεριών Jasmine Silver Needle Pekoe. Η μεξικανικής καταγωγής θεραπαινίδα σκέφθηκε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή η έπαυλη παρουσίαζε εικόνα ανάλογη με αυτές των… καζίνων του Λας Βέγκας.
Οι ιδιοκτήτες της φρόντιζαν για περισσότερο από μία εβδομάδα να εορτάζουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με χιλιάδες λευκούς και γαλάζιους προβολείς να δημιουργούν τεράστιους κύκλους στο γκαζόν. Εντυπωσιακές δεσμίδες φωτός έπεφταν πάνω στο εξωτερικό, ογκώδες γλυπτό σε σχήμα phinisi sailing ship, του παραδοσιακού δηλαδή καραβιού των νησιών Pulau Wayag της Ινδονησίας. Ο νεαρός εφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής, ο οποίος «εισέβαλε» για μία ακόμα φορά στην κουζίνα με σκοπό να θαυμάσει τα μυθικής αξίας πλακάκια του εμβληματικού Mongiardino, έλυσε τις απορίες της τροφαντής Καντελάριας.
Οι snob γείτονες αποδείχθηκαν ότι έκαναν παράνομη χρήση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Ακριβώς όπως και άλλοι 600 ιδιοκτήτες επαύλεων οι οποίοι δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις. Η ΔΕΗ διέταξε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους γείτονές μας. Εκείνοι χρησιμοποιούν τώρα τις φλόγες από τα ακριβά λονδρέζικα κεριά τους για να κυκλοφορούν με… ασφάλεια στη δαιδαλώδη μονοκατοικία, η οποία θυμίζει αυτή της Μις Χάβισαμ στις «Μεγάλες προσδοκίες» του Καρόλου Ντίκενς…
Ο Ντούτσε, ο Ντόλτσε οι ελληνοαμερικανοί μαικήνες της τέχνης
Ο λιλιπούτειος κατάξανθος ανιψιός του κ. Κουλουμπρή ανεβαίνει σε ένα σκαμπό της κουζίνας, μπροστά ακριβώς από τα vintage, πανάκριβα πλακάκια του Mongiardino. Ο μικρός μας αναγγέλλει με υπερηφάνεια ότι θα τραγουδήσει πασίγνωστο, αγαπημένο τραγούδι της Σοφίας Βέμπο. Το αγόρι ξεκινάει την προσπάθειά του, όταν εμβρόντητοι τον ακούμε να τραγουδάει «Βάζει ο Dolce! (αντί για Ντούτσε) τη στολή του…». Ο νεαρός μεγαλοεφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής σωριάζεται… ντροπιασμένος μπροστά στα πλακάκια του Renzo. Την επόμενη ημέρα ο κ. Κουλουμπρής αναχωρεί με τον ανιψιό του για τη λίμνη Garda της Ιταλίας, εκεί όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μουσολίνι. Μέσα στους πολυτελείς χώρους του «Corte Delle Rose» το μικρό, γλυκό αγόρι έμαθε πλέον να ξεχωρίζει τον Ντούτσε από τον δισεκατομμυριούχο Ντομένικο Ντόλτσε (του κορυφαίου διδύμου της βιομηχανίας της μόδας Dolce & Gabbana).
Η Θέκλα, η οποία βρίσκεται για την αργία της 28ης Οκτωβρίου στο Μιλάνο, μου στέλνει φωτογραφίες με τον εκπληκτικό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της boutique MONCLER επί της Via Montenapoleone. Μιλάνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Στενός μου φίλος που ανήκει στις σημαντικές προσωπικότητες της παροικίας μας στις ΗΠΑ υποστηρίζει (στον απόηχο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα) ότι οι νέοι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες είναι σίγουρα δυναμικοί, αποτελεσματικοί, με όραμα. Λατρεύουν την Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν μια πατρίδα η οποία δοκιμάζεται σκληρά εδώ και χρόνια. Ο ωραίος γόνος της old money επιχειρηματικής οικογένειας επισημαίνει ότι οι «καινούργιοι» δεν έχουν όμως αυτή τη «στόφα» από real glamour των παλιότερων, ισχυρών Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι πέρα από τις big business φρόντιζαν να επενδύσουν στην τέχνη και να προχωρήσουν αργότερα σε μεγάλες δωρεές.
Ο Μιχάλης (Μάικ) Ζαχάρης ήταν ένας από αυτούς. Πάμπλουτος επιχειρηματίας, βρισκόταν σταθερά στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο Ζαχάρης ήταν ιδρυτής της Pharmaceuticals και της Vatera Healthcare Partners. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας έκανε τεράστιες δωρεές στο Tufts University, στη Metropolitan Opera και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Στο Metropolitan μάλιστα υπάρχει μια ολόκληρη πτέρυγα με το όνομα του σημαντικού φιλάνθρωπου και δωρητή Μιχάλη Ζαχάρη. Πληροφορούμαι ότι τις επόμενες ημέρες σε μια από τις αίθουσες του Metropolitan η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα Σάντρα Μαρινοπούλου μαζί με ικανούς συνεργάτες θα διοργανώσουν το ετήσιο μεγάλο γεύμα για την ενίσχυση των σκοπών του σημαντικότερου ιδιωτικού μουσείου της χώρας μας.
Ο εφοπλιστής Γιώργος Κουμάνταρος, ο οποίος έζησε μεγάλο διάστημα της ζωής του στις ΗΠΑ, υπήρξε επίσης σημαντικός φιλάνθρωπος και ιδιοκτήτης εντυπωσιακής συλλογής έργων τέχνης (ο υιός του, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Big Apple, έχει κληρονομήσει την αγάπη του πατέρα του γύρω από τα εικαστικά). Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ακούω συχνά να αναφέρονται ονόματα ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Σε κάποιους τα ονόματα αυτά προκαλούν εντύπωση, ενθουσιασμό, ίσως και κάτι σαν δέος. Επιθυμώ να πληροφορήσω τους ενθουσιώδεις, νεόπλουτους, ημιμαθείς κυρίους και κυρίες ότι οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται αρκετά συχνά στην Ελλάδα. Τουλάχιστον μία φορά στους δύο μήνες. Συνηθίζω να τους συναντώ στο «Winter Garden» και στο «Alexander’s bar» της Μεγάλης Βρεταννίας. Εκεί όπου κάποιες φορές πίνει φρέσκο χυμό ο φοβερός και τρομερός father Αλεξ Καρλούτσος.

Ο Mykonian Γουάινσταϊν και οι επενδύσεις που δεν έγιναν…
Το top model Βιτόρια Σερέτι απολαμβάνει το δείπνο της στο chic μιλανέζικο εστιατόριο «Contraste» στη Via Guiseppe Menda, με την κεφαλή ρωμαίου αυτοκράτορα στην είσοδο. Η μεγάλη παρέα της Θέκλας, δίπλα στο τραπέζι της Βιτόρια αναφέρεται στον Mykonian Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Ο μεγαλοπαραγωγός του Hollywood, o οποίος την «έπεφτε» σε μυθικά ωραίες stars αλλά και σε λαϊκές σταρλετίτσες, έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στο κατάλευκο, κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου, το οποίο μάλιστα επισκεπτόταν συχνά με τη σύζυγό του, fashion designer Τζορτζίνα Τσάπμαν. Ο Γουάινσταϊν διέμενε σε μινιμαλιστικού ύφους υπερπολυτελείς βίλες στα προάστια του νησιού. Κάποιο καλοκαίρι μάλιστα έκανε διακοπές με τον μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτη της πασίγνωστης αλυσίδας καφέδων Starbucks. Βύθισα το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο καλαμάκι μου σε δροσερό κοκτέιλ.
Στο μπαρ του ιστορικού ξενοδοχείου εμφανίζονται και πάλι Σαουδάραβες και Καταριανοί, οι οποίοι πριν από δύο-τρία χρόνια (όταν υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορές ναυπηγείων) διέμεναν σε λαμπερές σουίτες. Σαμπάνιες, μαύρο χαβιάρι, αστακοί, συζητήσεις για big deals. Τελικά οι πτωχοί, ταλαιπωρημένοι Ελληνες δεν αντίκρισαν ποτέ το χρώμα του χρήματος. Στο roof garden, μια πολιτική προσωπικότητα με όνομα… βαρύ σαν ιστορία τρώει μαζί με γνωστό εφοπλιστή. Εχω την αίσθηση ότι θα δημιουργηθεί κάτι σαν… σεισμός αν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα το όνομα άλλου πασίγνωστου επιχειρηματία με τον οποίο έχω συναντήσει να απολαμβάνει φιλέτο με σάλτσα μουστάρδας (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) ο πολιτικός. Βγαίνω γρήγορα από το κεντρικό hotel. Η σύζυγος του αμερικανού πρέσβη Μέρι Πάιατ κατηφορίζει στο κέντρο της πόλης. Η συμπαθής Μέρι κάνει εντατικά μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, κάπου κοντά στην πλατεία Συντάγματος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ