Και ξαφνικά τα πνεύματα (μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις προεκλογικές εκλογές) άναψαν στην Κύπρο. Αιτία, η πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού να αναγείρει ανδριάντα του Γρίβα Διγενή, του ανθρώπου που ηγήθηκε της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, αλλά και της ΕΟΚΑ Β΄που είχε στόχο την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 38% του κυπριακού εδάφους από τον Αττίλα. Ο Γρίβας είχε διατελέσει και αρχηγός της περίφημης ακροδεξιάς οργάνωσης «Χ» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Πρόκειται μια παλιά ιστορία που χρονολογείται από το 2008, όταν το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή έκανε αίτηση για πολεοδομική άδεια για εκθεσιακό χώρο σε ένα ιδιωτικό τεμάχιο. Η τότε αίτηση απορρίφθηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Έτσι προσέφυγε στα δικαστήρια.
Στο μεταξύ όμως οι αντιδράσεις στην Κύπρο οξύνθηκαν ορισμένοι πολιτικοί, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν: «Δεν είναι μια αντίδραση για τα μάτια του κόσμου. Καταδικάζουμε έντονα να γίνονται μνημεία σε έναν άνθρωπο ο οποίος μαζί με την ΕΟΚΑ Β’ έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο» επισήμαναν πολλοί Κύπριοι οι οποίοι έθεσαν και το ερώτημα: Αν -κατ’ αντιστοιχία- θα επιτρεπόταν η ανέγερση μνημείου στον Κεμάλ Ατατούρκ ή στον Χίτλερ σε ιδιόκτητο οικόπεδο.
Το θέμα πήρε πάνω του και το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε μάλιστα την έναρξη ηλεκτρονικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών σε παγκύπρια κλίμακα, κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για την παραχώρηση άδειας για ανέγερση μνημείου του Γεώργιου Γρίβα.
Θεωρώντας την εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού ως μία ακόμη προσπάθεια δικαίωσης της προδοσίας, εξαγνισμού του Γρίβα και δημιουργίας διχασμού και πόλωσης ανάμεσα στην κοινωνία, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκστρατεία και να υποστηρίξουν με την υπογραφή τους το ακόλουθο ψήφισμα:
«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για παραχώρηση άδειας ανέγερσης μνημείου του Γεώργιου Γρίβα είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, η οποία συνιστά βάναυση πρόκληση έναντι της συλλογικής μνήμης του λαού μας, αλλά και της ιστορικής αλήθειας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει άγαλμα του Γρίβα στην Κύπρο. Το μπρούτζινο άγαλμα του, βρίσκεσαι στη Χλώρακα, στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Γρίβας, λίγο πριν ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα εναντίων των Άγγλων. Τελευταίως όμως άγνωστοι το βεβήλωσαν με μαύρη μπογιά.