Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά μόνος που μίλησε τελευταίως για εκλογές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Επαναλαμβάνοντας βεβαίως ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Ποιος όμως ο λόγος να θυμηθεί ξαφνικά και μάλιστα από τα Γιάννενα, τις εκλογές ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που ούτε η ΝΔ επαναφέρει αυτό το ζήτημα; Την ώρα που δεν πιέζεται από το εξωτερικό, που θεωρεί βέβαιο το κλείσιμο της Γ΄Αξιολόγησης; Τη στιγμή που έρχονται από παντού μηνύματα ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές; Η εμφάνισή του στα Γιάννενα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ηπείρου έμοιαζε να είχε και προεκλογικό άρωμα, με εξαγγελίες που κατά κανόνα γίνονται σε προεκλογικές περιόδους. Οπως να μοιράζεις χρήμα στους αγρότες και στους αλιείς, να επισημαίνεις ότι η κυβέρνησή σου πέτυχε εκεί που οι άλλες απέτυχαν, να επιτίθεσαι στα ΜΜΕ και στην αντιπολίτευση για fake news, να αποκαθιστάς τις σχέσεις σου με την Εκκλησία και κυρίως με τον Αρχιεπίσκοπο που είχαν ψυχραθεί με τη ψήφιση του νόμου για την αλλαγή φύλλου. Τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός;
***
Κατά μία εκδοχή, θέλει να καθησυχάσει τους υπουργούς του ότι δεν επίκεινται εκλογές και έτσι θα πρέπει να στρωθούν στη δουλειά (κυρίως για να κλείσει γρήγορα η Αξιολόγηση, όπως έχει υποσχεθεί). Κατά μία άλλη εκδοχή ετοιμάζεται (μόλις κλείσει η αξιολόγηση) για ανασχηματισμό, ο οποίος αυτή τη φορά θα είναι ένας… εκλογικός ανασχηματισμός. Και κατά μία τρίτη εκδοχή θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να ανακτήσει τις εκλογικές του δυνάμεις που συνεχώς παρουσιάζουν μείωση. Και τέλος για να υπενθυμίζει συνεχώς στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έως το 2019 πολλά μπορεί να συμβούν, αφού εκείνο που συνεχώς αναφέρει με έμφαση είναι ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα εξέλθει από τα μνημόνια.
***

Ενας άλλος Μητσοτάκης

Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης φάνηκε αλλαγμένος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας ότι «δεν ερχόμαστε για να κάνουμε τα ίδια, αλλά για να κάνουμε τη διαφορά». Χαρακτήρισε μύθο τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα για την επίτευξη πλεονάσματος και του ζήτησε να σταματήσει να… πανηγυρίζει: «Το υπερπλεόνασμα το κλέβετε από τους συνεπείς φορολογούμενους», του είπε με την ελπίδα βεβαίως ότι ο πρωθυπουργός θα το ακούει ή θα του το μεταφέρουν. Εκανε και πρόταση πώς θα πρέπει να μοιραστεί το πλεόνασμα (και χειροκροτήθηκε) λέγοντας να δοθεί ως εφάπαξ βοήθεια στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και έκπτωση σε όλους του πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ.
***

Ανοιξε τις πόρτες

Η πλέον εμφανής «αλλαγή» του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους βουλευτές του φάνηκε από τις παρακάτω κινήσεις του: Πρώτα απ΄όλα προσφώνησε τους βουλευτές του (ανάμεσά τους και οι κκ. Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης) με το «συνάδελφοι», αντί του «κυρίες και κύριοι» που τους προσφωνούσε έως τώρα. Δεύτερον, τους είπε ότι οι πόρτες του γραφείου του είναι ανοικτές για όλους, ότι έχουν οι πάντες το κινητό του τηλέφωνο και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν μαζί του, εν συνεχεία ότι θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή για να συναντά βουλευτές. Το σημαντικότερο όμως που τους είπε είναι ότι το γραφείο του αναλαμβάνει όλες τις διευθετήσεις ώστε να τους κλείσει ραντεβού με προσωπικότητες ή οργανισμούς στο εξωτερικό.
***

Αιχμές για νέους υποψηφίους

Μετά απ΄αυτό ο Κ. Τασούλας ζήτησε το λόγο και έκανε (ας την ονομάσω έτσι) μία «επική αναφορά», στον κ. Μητσοτάκη: «Η πιο σημαντική περίοδος για σας πρόεδρε δεν είναι τώρα που είσαστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά όταν θα γίνετε πρωθυπουργός. Ποιος θυμάται τους αρχηγούς της αξιωματικούς αντιπολίτευσης; Ολοι τους πρωθυπουργούς θυμούνται». Και μετά αυτό το επικό (που προφανώς ξάφνιασε και τον κ. Μητσοτάκη που πρώτη φορά άκουγε μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δημοσίως τέτοιους επαίνους) ο κ. Τασούλας πήρε θάρρος και ζήτησε να σχολιάσει ένα θέμα, για το οποίο ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει τη στήριξη της ΚΟ. Ποιο είναι αυτό; Να στηρίξουν οι νυν βουλευτές την ανανέωση του κόμματος. Ετσι λοιπόν ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι ήρθε κάποιος και του είπε ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Αυστρίας είναι μόλις 31 ετών. Και αυτός, όπως είπε, του απάντησε: «Και εμένα τι με νοιάζει; Δεν ζω στην Αυστρία…». Αν και η επισήμανση του κ. Τασούλα θεωρήθηκε ως αιχμή για τους νέους υποψηφίους, ωστόσο υπήρξε εν συνεχεία συζήτηση γι’ αυτούς τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τους στηρίξουν οι βουλευτές. Ορισμένοι είπαν ότι δεν είναι καλό συνεχώς να γίνεται τέτοια συζήτηση τη στιγμή που υπάρχει σταυρός και οι πιο ικανοί θα εκλεγούν.
***

Η κοιλιά στις δημοσκοπήσεις και η εσωστρέφεια

Ο κ. Τσιάρας από τους πλέον έμπιστους του κ. Μητσοτάκη ζήτησε από τους βουλευτές να «μην αγχώνονται» επειδή οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία «να κάνει κοιλιά». Είπε οτι αυτό θα διορθωθεί και ξαφνικά άρχισε μια συζήτηση περί του αν υπάρχει ή όχι εσωστρέφεια στο κόμμα. Κατά παράδοξο τρόπο οι πάντες συμφώνησαν (και αυτό ίσως να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης) ότι εσωστρέφεια δεν υπάρχει και όλοι μαζί θα προχωρήσουν προς τη νίκη. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να μην δοθεί χρίσμα στους υποψηφίους για τα Επιμελητήρια.

Ενας ασήμαντος «τσάρος»


Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ευχή ενώ βρισκόταν στην Ήπειρο στο μέλλον να είναι ένας… ασήμαντος υπουργός. Τι εννοούσε ο υπουργός; Τη στιγμή που μόνος του με τις ατάκες του, τα αστειάκια του (ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου) βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα. Πότε με τον ΠΑΟΚ (στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη), πότε με το ανεκπλήρωτο πάθος του να βγει ραντεβού με Σκάρλετ Γιόχανσον (ή Γιοχάνσεν– όπως σωστά το προφέρει), πότε με τις παροιμίες που λέει και να μην ήθελε (αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το επιδιώκει) τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω του.
***
Οι φίλοι του πάντως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν διαφορετικά την βούληση του υπουργού Οικονομικών να είναι ασήμαντος. Λένε ότι θέλει σε κάποια στιγμή να μην αποτελεί το υπουργείο Οικονομικών το πιο νευραλγικό υπουργείο της κυβέρνησης, να έχουν λυθεί όλα τα θέματα, να βγει η χώρα στις αγορές, να μην έχει αξιολογήσεις και εποπτεία και τότε, αλήθεια, λένε, ποιος θα ασχολείται με τον υπουργό Οικονομικών; Μάλλον λανθασμένους υπολογισμούς κάνουν, τη στιγμή που οι φόροι δεν μειώνονται, δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, οι συντάξεις όλο και μικραίνουν και η ανεργία έχει σκαλώσει σε υψηλά επίπεδα.
***

Οι δεξιοί στην Κάρλα, οι αριστεροί στον Βούλγαρη


Ηταν οι τελευταίες ημέρες, ημέρες εξόδου για τους πολιτικούς, αλλά με σημειολογική σημασία. Για παράδειγμα στο Παλλάς τραγουδούσε η πρώην «Premerie Dame» της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι και στο ακροατήριό της βρέθηκε (μετά συζύγων ή συντρόφων) ένας μεγάλος αριθμός γαλάζιων βουλευτών καθώς και ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ). Στο Μέγαρο Μουσικής ήταν η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» την οποία παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ο παλαιός καλός ΣΥΡΙΖΑ (διάβαζε Βαλαβάνη). Να σημειώσω εδώ ότι εξαίρεση μέσα στους συριζαίους, στην ταινία του Βούλγαρη, ήταν η γαλάζια τομεάρχης Ολγα Κεφαλογιάννη. Να θυμηθεώ επίσης τις καλές σχέσεις που είχε στο παρελθόν ο σκηνοθέτης με τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Εως και στο σπίτι του στην περιοχή Πολύδροσο Αμαρουσίου τον επισκεπτόταν.