Η Ελλάδα έχασε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα κρίσιμο τρένο στη προσπάθεια της να βγει από την κρίση. Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδεύει σε μεγάλη περικοπή του QEκαι έτσι, η χώρα που το είχε μεγαλύτερη ανάγκη από τον καθένα, η Ελλάδα, δεν θα προλάβει τελικά να κάνει χρήσή του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των μεγάλων ξένων οίκων (πχ UBS και όχι μόνο), την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ότι το μπάτζετ του προγράμματος θα κοπεί στη μέση (από τα 60 στα 30 δις ευρώ) και συνεπώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θα προλάβουν ποτέ να γίνουν επιλέξιμα από την Φρανκφούρτη, για να δώσουν ανάσα ρευστότητας στη χειμαζόμενη – από πολλές απόψεις – ελληνική οικονομία.
Το πολύ – πολύ, η χώρα μας να προλάβει μια μικρή «ουρά» του προγράμματος, εκεί γύρω στην άνοιξη του 2018, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Αλλά αυτό θα είναι χειρότερο, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουμε τι μεγάλη ευκαιρία χάσαμε. Κι έτσι, η Ελλάδα θα πληρώσει για μια ακόμα φορά, πανάκριβα, τους ακροβατισμούς του καλοκαιριού του 2015, όταν στην πραγματικότητα χάθηκε οριστικά και αυτό το παιχνίδι. Το χειρότερο απ’ όλα, βεβαίως, είναι ότι στην κυβέρνηση δεν το παραδέχονται.
Γιατί, αν το έκαναν, μπορεί και να απέφευγαν στο μέλλον άλλα, ανάλογα, λάθη. Τα οποία δεν αποτιμώνται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε πολλές εκατοντάδες. Κι έτσι οι περιπέτειες θα μειώνονταν ανάλογα, όπως και τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να ανακοινωθούν και να εφαρμοσθούν.
Νωρίτερα, το in.gr μετέδωσε:
Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα και με την UBS, την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο του 2018, με περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρω σήμερα στα 30 δισ. ευρω από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν στις 14 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, της UBS, η επέκταση του QE θα είναι για εννέα μήνες (συνολικά 270 δισ. ευρω), ενώ θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του προγράμματος και στο 4ο τρίμηνο του 2018 πριν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με τις μηνιαίες αγορές όμως να μειώνονται στα 15 δισ. ευρω. Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να εξετάσει και δύο άλλα σενάρια με πολύ μικρότερες πιθανότητες: 1ο: την επέκταση του QE για έξι μήνες με μηνιαίες αγορές 40 δισ. ευρω (240 δισ. ευρω) και 2ο: την επέκταση του προγράμματος για 12 μήνες με μηνιαίες αγορές 20 δις.. ευρω (240 δισ. ευρω).
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ θα επιδιώξουν η ευρωτράπεζα να αναφέρει μία ρητή ημερομηνία λήξης του προγράμματος, αλλά μάλλον δεν έχουν την πλειοψηφία για κάτι τέτοιο στο ΔΣ. Κατευναστικά ωστόσο, η ΕΚΤ ίσως αναφέρει πως η οικονομία συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της το πρόγραμμα μπορεί να λήξει το 2018.
Τα βασικά επιτόκια του ευρω αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, ενώ θα αυξηθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και πιθανώς κάποια στιγμή (ενδεχομένως τον Ιούλιο) το 2019.