58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ολες αυτές οι γυναίκες…

Οι ταινίες «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «The ox» του Γιώργου Νικόπουλου και «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη, αποτελούν την τριάδα της ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του 58ου διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εφέτος θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 12 του μηνός (η «Επιφάνεια» είναι ελληνογερμανική συμπαραγωγή). Δύο από τις τρεις είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες, ίσως διόλου τυχαία, αφού το θηλυκό στοιχείο φαίνεται ότι επισκιάζει το ανδρικό στην εφετινή διοργάνωση.

Οι ταινίες «Ο γιός της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «The ox» του Γιώργου Νικόπουλου και «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη, αποτελούν την τριάδα της ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του 58ου διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εφέτος θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 12 του μηνός (η «Επιφάνεια» είναι ελληνογερμανική συμπαραγωγή). Δύο από τις τρεις είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες, ίσως διόλου τυχαία, αφού το θηλυκό στοιχείο φαίνεται ότι επισκιάζει το ανδρικό στην εφετινή διοργάνωση.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή των ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού (14 ταινίες) έγινε με οδηγό το εμβληματικό βιβλίο «Ανάγκη για ρίζες» μιας άλλης γυναίκας, της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, μτφ. Μαρία Μαλαφέκα) Η Ουγγαρέζα σκηνοθέτρια θα έρθει στο Φεστιβάλ (διοργανώνει αφιέρωμα σε όλες τις ταινίες της) που επίσης θα φιλοξενήσει τον σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του εφετινού Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών για το «The square» (επίσης αφιέρωμα σε όλες τις ταινίες του).
Γυναικεία ματιά όμως, τόσο στο άνοιγμα και το κλείσιμο της 58ης διοργάνωσης: η ουγγρική ταινία «Η ψυχή και το σώμα» («Testrol es lelekrol») της Ίλντικο Ενιέντι θα είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ και το «Πάρτι» («The party») της Σάλι Πότερ η ταινία λήξης. Θυμίζουμε ότι και οι δύο ταινίες έκαναν την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ Βερολίνου, εφέτος, όπου η «Ψυχή και το σώμα» υπήρξε η μεγάλη θριαμβεύτρια, φεύγοντας από την γερμανική πρωτεύουσα με την Χρυσή Αρκτο.
Εκεί θα βρίσκεται και ο Αμερικανός ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος» αλλά και ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δυο ταινίες, ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man»του Λευτέρη Χαρίτου (πάνω στον θρύλο των δυτών Ζακ Μαγιόλ) και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος».
Η εφετινή δράση του φεστιβάλ είναι πλούσια, όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, η Θεσσαλονίκη εφέτος καλωσορίζει την Εικονική Πραγματικότητα με το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, δίνει μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight, προσφέρει μια γεύση του έργου της Αμερικανίδας σκηνοθέτριας Αϊντα Λουπίνο, παρουσιάζει την αφρόκρεμα των βαλκανικών ταινιών στις Ματιές στα Βαλκάνια και ανανακαλύπτει τις σπάνιες ταινίες του γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924 – 2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα.

Εδώ η πλήρης λίστα ταινιών

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.