Νέες αντικειμενικές και συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ του 2018

ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά με νέους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».

ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά με νέους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».
Οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας αναμένεται να αλλάξουν ως την άνοιξη του 2018, ενώ με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση θα ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται επί αντικειμενικών αξιών που είναι σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Με την αλλαγή που σχεδιάζεται θα μπορέσει να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018 με αξίες που μπορεί να ισχύσουν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή ακόμη και τον Μάιο του 2018.
Πώς όμως θα υπολογιστούν οι νέες αξίες της Εφορίας που σήμερα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να βρεθούν στα επίπεδα των εμπορικών θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%-30% κατά μέσο όρο;
Τρεις παράμετροι για τον υπολογισμό
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα μισθώματα δηλώνονται στην Εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων. Οι συναλλαγές από αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από όλες τις συστημικές τράπεζες και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επιτροπές σε όλους τους δήμους
Την ίδια στιγμή, θα συσταθούν στους 325 δήμους όλης της επικράτειας πενταμελείς επιτροπές οι οποίες θα λάβουν οδηγία να συνεδριάσουν όσες φορές χρειαστεί για να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους.
Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκπρόσωπο των μεσιτών και εκπρόσωπο του Δήμου.
Παράλληλα με τις επιτροπές θα «τρέχει» ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος αλγόριθμος έχει «τρέξει» πιλοτικά για την περιοχή του Χαλανδρίου και τα αποτελέσματα θεωρούνται ικανοποιητικά.
Οταν καταλήξουν οι αρμόδιες επιτροπές στις νέες προτεινόμενες αξίες ακινήτων, τότε θα γίνει σύγκριση με αυτές που έχει βγάλει ο αλγόριθμος. Οταν δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο αυτών τιμών, δηλαδή των επιτροπών και του μαθηματικού τύπου. Αν όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές, τότε θα γίνεται ανάθεση από το υπουργείο Οικονομικών σε εκτιμητές ακινήτων για να δώσουν την τελική πρόταση.
Ολα αυτά τα στοιχεία, αφού συγκεντρωθούν, θα καταλήξουν στα χέρια της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Αλλαγές μόνο στις τιμές ζώνης
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, οι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν μόνο τις τιμές ζώνης και σε καμία περίπτωση τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας ή τις Αρχικές και Ειδικές Βασικές Αξίες γης που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια όπου δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας θα είναι αυξημένες στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε γειτονιές της Αθήνας και πόλεων που ως σήμερα θεωρούνταν «φτωχές», και μειωμένες σε περιοχές που ήταν ακριβές αλλά λόγω της κρίσης οι τιμές υποχώρησαν.
Σε όλα αυτά κεντρικό ρόλο έχει το πρόσωπο που είχε αποκαλύψει πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής», και δεν είναι άλλο από τον βορειοϊρλανδό καθηγητή Οικονομικών Γουίλιαμ Μακλάσκι που θεωρείται ο «γκουρού» σε θέματα αποτίμησης όλων των τύπων ακινήτων για φορολογικούς σκοπούς.
Ο καθηγητής αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ δανειστών και υπουργείου Οικονομικών και είναι αυτός που τελικά θα ανάψει το «πράσινο» φως για τις τελικές αποφάσεις-τιμές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.