Στο γνώριμο «πεδίο των …μαχών» της κυβέρνησης με τους θεσμούς, δηλαδή το ξενοδοχείο Χίλτον, μεταφέρεται από την Δευτέρα η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κι όπως λένε όσοι συμμετείχαν στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν στα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΤΑΙΠΕΔ και τις τράπεζες «δεν κρύβει εκπλήξεις αλλά τα προβλήματα είναι πολλά».
Την Δευτέρα κατά την έναρξη την συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των Θεσμών στις 15:00 συζητούνται δημοσιονομικά θέματα και γίνεται επισκόπηση-προοπτική για το 2017 και 2018. Στις 17:30 θα ακολουθήσει συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τη διαχείριση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ανοίγματα των τραπεζών με τα «κόκκινα δάνεια» γεγονός που ανάγκασε και χθες το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να στείλει νέο μήνυμα στους τραπεζίτες με δηλώσεις του στο Reuters λέγοντας ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά στο στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα και στον προϋπολογισμό τα οποία όμως χαρακτηρίζουν «αντιμετωπίσιμα».
Οπως λένε στο δημοσιονομικό έχουν εκδηλωθεί οι παρενέργειες της αύξησης των φόρων και κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως δείχνουν οι αριθμοί της εφορίας υπάρχει έξαρση του φαινομένου της φοροαποφυγής από το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και της φοροδιαφυγής στο χώρο των υπηρεσιών. Η φορολογική κόπωση των πολιτών είναι πλέον εμφανής.
———————————–
Tα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα
– Από τις χώρες της Ευρωζώνης 52,9 δισ. ευρώ.
– Από τον EFSF 130,9 δισ. ευρώ.
– Από τον ESM 39,4 δισ. ευρώ.
– Από το ΔΝΤ (τα ανεξόφλητα) είναι 11,5 δισ. ευρώ.
Οι λήξεις τους (με εξαίρεση των δανείων του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2024) εκτείνονται από το 2032 έως και το 2059
————————————
Ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με «μαστίγιο και καρότο» δηλαδή την έξαρση των κατασχέσεων λογαριασμών, την απειλή των ελέγχων και με την έναρξη λειτουργίας της «λοταρίας» για τις αποδείξεις.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα (δηλαδή φόρους) καθώς έχουν διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι η είσπραξη των φόρων. Το αντίθετο, μάλιστα, θα προτιμούσαν να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών ξεκινώντας από τη φορολογία των κερδών.
Τράπεζες: Η αχίλλειος πτέρνα
Πλέον το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις τράπεζες. Οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και ημέρες και επιβλέπουν τους ελέγχους (δειγματοληπτικούς ανά κλάδο) που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.
Αυτά λοιπόν που θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα είναι:
-το κοινωνικό μέρισμα του ενός δισ. ευρώ κι αν υπάρχουν τα περιθώρια στον προϋπολογισμό για την καταβολή του πριν από τα Χριστούγεννα.
Βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προεξόφλησε συμφωνία για την καταβολή του μερίσματος λέγοντας ότι «η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% ενώ το υπερπλεόνασμα θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση και θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ«.
-η προετοιμασία του συνδικαλιστικού νόμου που θεωρείται κρίσιμη μεταρρύθμιση καθώς περιορίζει δραστικά τα προνόμια των συνδικαλιστών και καθορίζει νέο πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας
-το μείζον ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες
-το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Ελληνικό και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
-η αλλαγή, ενδεχομένως, του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όπως προκύπτει κι από τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον είναι προϋπόθεση για να μπει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους μέσω του καθορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι.
«Κλειδί» η πρόσβαση στις αγορές
Σ΄αυτό το ζήτημα, της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους θα επιμείνει το ΔΝΤ. Οπως λένε οι πηγές μας αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων και το κυριότερο το «κλείδωμα» του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτι που μπορεί να γίνει με όρους και εργαλεία της αγοράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών κύκλοι του οποίου επιβεβαίωσαν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ακόμη, συμπληρώνουν ότι είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Swap των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό, αλλά πρόκειται για μία άσκηση η λύση της οποίας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες.
Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφησαν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι του παρόντος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σε αυτό, ανταλλάσσοντάς τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους.
Τις κινήσεις αυτές παρακολουθούν προσεκτικά οι επενδυτές καθώς επιδίωξη τους είναι να επαναλάβουν, αν γίνεται, τα κέρδη από ομόλογα που είχαν στην πορεία εξόδου της Πορτογαλίας από το μνημόνιο.