Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ισπανία με την κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ να οδηγεί σε παράπλευρες απώλειες. Στο κενό έπεσε η έκκληση για διάλογο που απηύθυνε ο καταλανός πρόεδρος, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι η ισπανική κυβέρνηση να άρει την αυτονομία της περιφέρειας ενεργοποιώντας το άρθρο 155, όπως έχει προαναγγείλει.
Ο Πουτζδεμόντ απειλεί ότι θα κηρύξει ανεξαρτησία μετά τα τελεσίγραφα που έθεσε η πλευρά Ραχόι, ενώ η Μαδρίτη διαμηνύει ότι από το Σάββατο θα τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή αυτονομίας της περιφέρειας.
Συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης Ραχόι έχει οριστεί για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.
Η ανηχυσία κορυφώνεται, τη στιγμή που αναμένεται νέο κύμα διαδηλώσεων στην Καταλονία ενώ εκφράζονται φόβοι για επεισόδια βίας παρόμοια με εκείνα που διαδραματίστηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.
Ενώ ο Ραχόι μοιάζει να έχει πει την τελευταία του λέξη, ο Πουτζδεμοντ μιλά ξανά για προκήρυξη ανεξαρτησίας, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ξεκάθαρο από την πλευρά του ειδικά μετά και τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και συγκεκριμένα της Γερμανίας και της Γαλλίας που εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την ισπανική κυβέρνηση.
Για την επόμενη ημέρα στην Καταλονία εκφράζονται φόβοι περί βιωσιμότητας αφού οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα για μεγέθυνση του χρέους της, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποχωρούν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνει λόγο για ενταξιακές συνομιλίες.
Προτού η ισπανική κυβέρνηση αναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155, διεμήνυσε πως δεν θα επέλεγε την κατεύθυνση της αναστολής εάν στην Καταλονία προκηρύσσονταν περιφερειακές εκλογές.
Η καταλανική πλευρά, ωστόσο, απέρριψε το σενάριο μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας να κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα.
Για να ενεργοποιήσει ο Ραχόι το άρθρο 155, θα πρέπει να υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και να γνωστοποιήσει τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.
Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος. Εάν εγκριθούν οι προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.
Όπως αναμένεται ο Ραχόι θα λάβει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έτσι θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας το άρθρο 155.