Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει γνωρίζουν καλά το μαρτύριο της… άγρυπνης νύχτας στην εγκυμοσύνη (ειδικά στην προχωρημένη φάση της) παρότι η κούραση είναι συνεχής και αφόρητη. Τώρα μια νέα αμερικανική μετα-ανάλυση μελετών έρχεται να δείξει ότι οι λίγες ώρες ύπνου στην εγκυμοσύνη… εγκυμονούν διαβήτη κύησης.
Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με γέννηση υπέρβαρων μωρών ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού της. Εμφανίζεται αρκετά συχνά στις εγκύους αλλά σπανίως εκδηλώνεται με άλλα συμπτώματα εκτός από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο ανιχνεύεται μόνο με εξέταση καμπύλης σακχάρου (ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη). Μόλις η γυναίκα γεννήσει υποχωρεί έχοντας όμως θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική υγεία τόσο τη δική της όσο και του παιδιού της.
Η μετα-ανάλυση
Η νέα μελέτη ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στο Σικάγο οι οποίοι προχώρησαν σε μετα-ανάλυση δύο ομάδων ερευνών. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονταν περισσότερες από 17.000 έγκυοι που δήλωσαν πόσες ώρες κοιμούνταν κάθε βράδυ. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονταν σχεδόν 300 συμμετέχουσες των οποίων οι ώρες ύπνου καταγράφηκαν όχι μόνο με βάση τις δικές τους δηλώσεις αλλά και μέσω μέτρησης με επιταχυνσιόμετρα.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι έγκυοι που κοιμούνταν λιγότερες από 6,25 ώρες τη νύχτα αντιμετώπιζαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Συγχρόνως οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία.
Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και του παιδιού που έρχεται στον κόσμο, αν και στη συγκεκριμένη μελέτη δεν αναλύθηκε το πόσο. Σημειώνεται επίσης ότι τα μωρά μητέρων με διαβήτη κύησης είναι πιθανό να εμφανίσουν υπογλυκαιμία μετά τη γέννησή τους. «Μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι η έκθεση στη γλυκόζη μέσα στη μήτρα μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε μεταβολικά προβλήματα» εξήγησε η δρ Σίριμον Ριουτρακιούλ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης. Προσέθεσε ότι οι έγκυοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καλός και επαρκής ύπνος αποτελεί ένα δυνατό «χαρτί» για τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των βρεφών τους και να διασφαλίζουν ότι κοιμούνται αρκετά.
Πώς συνδέεται η έλλειψη ύπνου με τον διαβήτη
Πώς όμως η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον διαβήτη; Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ορμόνες που σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης και τον μεταβολισμό. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, εκκρίνεται λιγότερη λεπτίνη, μια ορμόνη η οποία δίνει το σήμα του κορεσμού μετά την κατανάλωση τροφής. Συγχρόνως τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης, της γρελίνης, αυξάνονται με τις λίγες ώρες ύπνου, γεγονός που οδηγεί σε απίστευτη «λιγούρα» για γλυκά τα οποία παρέχουν γρήγορη ενέργεια. Ετσι τελικώς «παραμονεύουν» παχυσαρκία και διαβήτης.