Την έρευνα για ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα στη Μεγάλη Βρετανία που αγγίζει χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να στηρίξουν οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, μετά τις εκατοντάδες καταγγελίες γυναικών ότι μια επέμβαση ρουτίνας κατέστρεψε τη ζωή τους.
Καθώς πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό ταλαιπωρούνται από ακράτεια ούρων, κάθε χρόνο, περί τις 15.000 προχωρούν σε μια γρήγορη και θεωρητικά ακίνδυνη επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ένα πλέγμα στα γεννητικά τους όργανα, με στόχο να συγκρατείται η κύστη.
Πολλά από τα πλέγματα δεν είναι απορροφήσιμα και παραμένουν στο σώμα της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η αφαίρεσή τους είναι δύσκολη και ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς τα πλέγματα έχουν σχεδιαστεί για μόνιμη τοποθέτηση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένα ποσοστό 1 με 3 τοις εκατό των περιστατικών σημειώνει επιπλοκές. Ωστόσο τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα το 10 τοις εκατό των γυναικών έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ένα από τα βασικά προβλήματα του πλέγματος είναι ότι μπορεί να διαβρωθεί και να σπάσει μέσα στο σώμα προκαλώντας μεγάλους πόνους, επιπλοκές, προβλήματα στη σεξουαλική επαφή ακόμη και πόνο κατά τη βάδιση, κατά συνέπεια να καταστήσει την καθημερινότητα ανυπόφορη.
Εκατοντάδες είναι οι μηνύσεις γυναικών θυμάτων της συγκεκριμένης μεθόδου τόσο κατά των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν το πλέμγα αλλά και κατά των γιατρών που προχωρούν στη συγκεκριμένη επέμβαση, χωρίς να τις ενημερώσουν επαρκώς για τυχόν επιπλοκές.
Σύμφωνα με πληροφοίες του βρετανικού δικτύου Skynews περίπου 55.000 γυναίκες παγκοσμίωνς μηνύουν την Johnson and Johnson, μια από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα πλέγματα.
Στη Μεγάλη Βρετανία 400 γυναίκες ζητούν νομική προστασία και στρέφονται εναντίον του φαρμακευτικού γίγαντα σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας όπως υποστηρίζουν Βρετανοί δικηγόροι.