Τι προσδοκά ο Πολίτης από την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού και κεντρώου πολιτικού χώρου συμπίπτει χρονικά με την βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και την ανικανότητα, την αναξιοπιστία και την ανυποληψία του πολιτικού μας συστήματος να την διαχειριστεί.

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού και κεντρώου πολιτικού χώρου συμπίπτει χρονικά με την βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και την ανικανότητα, την αναξιοπιστία και την ανυποληψία του πολιτικού μας συστήματος να την διαχειριστεί.

Οι πολίτες που καλούνται να εκλέξουν τον αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα είναι σοβαρά προβληματισμένοι. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις τους, ως προς την προσωπικότητα του ηγέτη και τις ιδρυτικές αρχές του νέου πολιτικού φορέα, είναι επιτακτικές και επιβεβλημένες, για αρκετούς, πρωτίστως, πολιτικούς λόγους:

Η πολιτική κουλτούρα της χώρας αλλά και των πολιτών, είναι δηλητηριασμένη από το σαθρό πολιτικό μας σύστημα, και τις ιστορικά καταστροφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες, από τη λειτουργία του.

Οι αλλεπάλληλες πτωχεύσεις της χώρας, οι συνεχείς διχασμοί της κοινωνίας και των πολιτών, η αναχρονιστική και δαιδαλώδης δημόσια διοίκηση, η διαφθορά, η μόνιμη οικονομική της εξάρτηση από τους πιστωτές, αλλά και η μόνιμα πλημμελής διαχείριση των πιστώσεων για αναπτυξιακά έργα, υπέρ κομματικών σκοπιμοτήτων, και της εξυπηρέτησης του πελατειακού συστήματος εξουσίας, αμαυρώνουν την Ελληνική Δημοκρατία, από τη δημιουργία της.

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η εικόνα της λειτουργίας του Ελληνικού κοινοβουλίου όπου οι πρωταρχικοί στόχοι κάθε νεοεκλεγμένης κυβέρνησης, ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, διασφάλιση ασφαλούς κοινωνικής διαβίωσης, φροντίδα για ευημερία, πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια των πολιτών, σύντομα υποβιβάζονται σε δευτερεύοντες και ευκαιριακούς, παραχωρώντας τη θέση τους στην προσήλωση των κυβερνώντων για την διατήρηση της εξουσίας και την πολιτική ανέλιξη των κομματικών τους επιδιώξεων. Συνυπεύθυνες, σε σοβαρό βαθμό, είναι και όλες οι αντιπολιτεύσεις που αντιμάχονται, με την πάγια στείρα και αντιδραστική τους συμπεριφορά, το κυβερνητικό έργο στοχεύοντας στην παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Η δυσλειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και η απομάκρυνσή της από τον λαό, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την επί οκταετία συνεχιζόμενη κρίση. Ο Πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον, ότι η αξιοπρέπεια, η αλήθεια, η ηθική και η άσκηση εξουσίας «δια του παραδείγματος», αξίες και συμπεριφορές, που ξεχώριζαν σε ελάχιστους καταξιωμένους πολιτικούς ηγέτες, κατά το παρελθόν, σήμερα ολοένα και συχνότερα, απομακρύνονται από τις πράξεις και τις συμπεριφορές των πολιτικών μας. Κυριαρχεί η πολιτική διγλωσσία, η παντελής έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης και του πρέποντος σεβασμού προς τον πολίτη. Επίσης ξεχωρίζει η έμπρακτη αδιαφορία κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων για συναινετική και συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης των καυτών εθνικών μας συμβατικών υποχρεώσεων, (μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση) για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σημερινή αριστερής ιδεοληψίας κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει την ίδια κακέκτυπη παραλλαγή καπιταλιστικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας, εμπλουτίζοντάς την με τις αριστερής έμπνευσης ιδεοληψίες της. Έτσι μπλοκάρονται, η ομαλή ολοκλήρωση των ήδη αναληφθέντων μεγάλων επενδυτικών έργων και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, λόγω και του γενικευμένου αρνητικού επενδυτικού κλίματος της αγοράς (φορολογία, γραφειοκρατία, μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές….).

Παράλληλα, εξαντλείται ανεπανόρθωτα, η φοροδοτική ικανότητα της μεγάλης μερίδας των μισθωτών και συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μέχρι σήμερα ενίσχυαν τη ρευστότητα της φτωχημένης ελληνικής οικονομίας. Τα νοικοκυριά οδηγούνται σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Επιτείνονται τα προβλήματα της ανεργίας, της ένδειας και της επικίνδυνης αύξησης του ποσοστού φτωχοποίησης των πολιτών.

Ενώ η παραπάνω σύνοψη της συνεχιζόμενης αδιέξοδης διαχείρισης της οικονομικής κρίσης είναι πλέον κατανοητή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση, πεισματικά, πάλι μόνη της, ξεκινάει την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση και η αντιπολίτευση επιμένει για εκλογές….

Σ΄αυτό το πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου ετοιμάζεται ο ευρύτερα προοδευτικός πολιτικός χώρος να εκλέξει, από τη βάση, τον αρχηγό του, αξίζει να αναφερθεί και η εμπειρία της πρόσφατης εκλογής, από τη βάση, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξελέγη ένας νέος και προσοντούχος πολιτικός να διοικήσει ένα σοβαρό αλλά παλαιό κόμμα, η δομή του οποίου, δυσχεραίνει, κατά την άποψη μου, το έργο του. Ένα παράδειγμα προς αποφυγή, για το νέο φορέα!!

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, προσωπικά πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ανταποκριθεί στο προσκλητήριο εκλογής του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα, χωρίς να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον μεσαίο πολιτικό χώρο. Βρίσκεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και τους κομματικούς φορείς. Περιλαμβάνει πρωτίστως την μεγαλύτερη μερίδα των ελλήνων που νοιάζονται για την οικογενειακή και επαγγελματική τους προκοπή και την πνευματική και πολιτιστική τους καλλιέργεια. Χαρακτηριστικό της ομάδας, απαρτίζεται από καλοπληρωτές πολίτες, που συμμετέχουν άμεσα και αγόγγυστα, μέχρι την εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το δυσβάστακτο φορολογικό μας σύστημα και τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και συντάξεών τους. Αυτή η ομάδα του πληθυσμού, θα συνεχίσει να πλήττεται οικονομικά, όσο οι κυβερνώντες δεν καταπολεμούν την διαφθορά, την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή και δεν τολμούν να προχωρήσουν στις επιτακτικές μεταρρυθμιστικές και διαρθρωτικές αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας.

Ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού μας συστήματος είναι επιβεβλημένος και επιτακτικός. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, στους επικεφαλείς της ανασυγκρότησης του χώρου, να συμπεριλάβουν στο πολιτικό τους όραμα και στις ιδρυτικές αρχές του νέου κόμματος τις βάσεις για την αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος και να δεσμευθούν απέναντι στους υποψήφιους ψηφοφόρους για την υλοποίησή τους, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Το ποιοτικό κομμάτι της κοινωνίας, που είναι μεγάλο και νοιάζεται για την αξιοκρατία και την υποδειγματική δημοκρατική λειτουργία του κράτους είναι κοντά τους.

Ως πολίτες αυτής της χώρας απαιτούμε πλέον επιτακτικά τον, εκ βαθέων, εκσυγχρονισμό του κοινοβουλίου. Απαιτούμε το νέο κόμμα να αποτελέσει τον προπομπό στη μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος. Γι αυτό και οι προσδοκίες μας, ως απαιτητικών πλέον, υποψηφίων ψηφοφόρων για τον αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα θα μπορούσαν να επικεντρωθούν και στις παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενες, σκέψεις:

Για το κόμμα

• Να είναι καθαρά νέος πολιτικός φορέας, αποκλείοντας έτσι παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, παρέχοντας την δυνατότητα στα άφθαρτα πολιτικά στελέχη να αναδειχθούν. Οι παλαίμαχοι, ας περάσουν στα μετόπισθεν, έχουν σημαντικό έργο να επιτελέσουν με όσες θετικές πολιτικές εμπειρίες τους έχουν μείνει.
• Να θεσμοθετηθεί η αρχή του εσωτερικού διοικητικού ελέγχου, ως η σημαντικότερη λειτουργία της δημοκρατίας, στις ιδρυτικές αρχές και αξίες του νέου κόμματος. Ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή να ελέγχει τις πράξεις, τις παραλήψεις και τις συμπεριφορές των μελών και του προέδρου.
• Να ενσωματωθούν στην ιδρυτική πράξη του νέου κόμματος οι αρχές του πολιτικού πολιτισμού που θα διέπουν τις σχέσεις στελεχών και κόμματος, αρχές που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.
• Να δεσμευθεί για τον έμπρακτο σεβασμό προς τον πολίτη και την έντιμη και ειλικρινή ενημέρωσή του.
• Να δεσμευθεί ότι ερχόμενο στην εξουσία, να επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων της βουλής, ως το μοναδικό μέσο αποτελεσματικής διαχείρισης της συνεχιζόμενης κρίσης (υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και λοιπών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας)
• Να υιοθετηθούν ορισμένες εκσυγχρονιστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της βουλής. Ενδεικτικά :
-Η Δημόσια Διοίκηση να αποκτήσει επιτέλους την ανεξάρτητη διοικητική της αυτοτέλεια και τον απεγκλωβισμό της από την Κυβέρνηση και τα κόμματα.
-Επιτέλους οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες διεθνώς, να λειτουργούν για να υπηρετούν με σεβασμό και προθυμία τον πολίτη.
-Η θητεία ατόμου στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι 12 χρόνια, ας αποτελέσει μια δυναμική προσπάθεια εκσυγχρονισμού των μελών του κοινοβουλίου.
-Ο νόμος περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και Βουλευτών επιτέλους να ψηφιστεί και να κατοχυρωθεί η καθολική εφαρμογή του.
-Οι θεσπισμένες ανεξάρτητες αρχές να λειτουργούν χωρίς τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων.
-Η αξιολόγηση να εφαρμοστεί σε όλο το Δημόσιο με πρώτη προσέγγιση την αξιολόγηση και εκπαίδευση των κριτών (ο κρίνων κρίνεται)

Για τον Αρχηγό
• Ο αρχηγός να υπηρετεί το κόμμα και όχι το κόμμα τον αρχηγό!!!
• Να θεσμοθετηθεί ένας ελάχιστος αριθμός διοικητικών προσόντων επιλογής των στελεχών αναγκαίων για την ικανότητα προσαρμογής τους στο δυναμικά εξελισσόμενο διεθνές οικονομικοπολιτικό περιβάλλον.
• Να καταργηθεί η επιλογή των στελεχών με κομματικά μόνο κριτήρια και να αποκλείονται οι καιροσκόποι και με θεσμοθετημένη, χωρίς εξαιρέσεις, την τακτική περιοδική αξιολόγηση του έργου τους.
• Να είναι τεχνοκράτης, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μεταξύ των ξεχωριστών διοικητικών του ικανοτήτων, τόλμη, σεβασμός, φερεγγυότητα, ειλικρίνεια, αυτογνωσία, να επικρατεί η ακεραιότητα του χαρακτήρα του.
• Να είναι επικοινωνιακός, να σέβεται τους συνεργάτες του και τους πολίτες και να διοικεί με το παράδειγμα, σα νάναι διοικούμενος !
• Να μιλήσει με ειλικρίνεια, πίστη και φερεγγυότητα τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες και να περιορίζεται μόνο στις πραγματοποιήσιμες εξαγγελίες.
• Να ηγηθεί, με πείσμα και επιμονή, του αγώνα για την πραγματική εκδημοκρατικοποίηση του πολιτικού μας συστήματος. Επιτέλους , στην χώρα που γεννήθηκε και εφαρμόσθηκε, η δημοκρατία, φαίνεται να έχει ωριμάσει, έστω και αργά, η εφαρμογή της και στην πολιτική μας ζωή.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού οι πλέον πληγέντες από την κρίση πολίτες αλλά ακόμη δυναμικοί και γεμάτοι ελπίδα για μια νέα Ελλάδα είναι ένθερμοι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.
Εύχομαι, οι υποψήφιοι, για τη θέση του αρχηγού, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και θάρρος να ενημερώσουν τους πολίτες με τις οραματικές πολιτικές τους θέσεις και να σταματήσουν να μας απογοητεύουν με τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας.
Ας επιλέξουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τα σύγχρονα και έγκυρα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας για την προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων ψηφοφόρων.
Προέχει, τέλος, να σεβαστούν οι υποψήφιοι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όλοι μαζί να αναλάβουν την δημιουργία του νέου φορέα που θα συμπεριλάβει στους κόλπους του το δυναμικό μέρος των πολιτικοποιημένων αλλά και ελπιδοφόρων πολιτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.