Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ξανάρχισαν τη δράση τους, ύστερα από την κάμψη που παρατηρήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών στον Ασπρόπυργο και ακολουθούν οι Αχαρνές, ιδίως το Μενίδι και ο Κόκκινος Μύλος. Οταν τα θύματα πηγαίνουν στην αστυνομία να καταγγείλουν τον ξυλοδαρμό τους, δέχονται απειλές να αποσύρουν τη μήνυση, ενώ αν την αποτολμήσουν, οι αστυνομικοί καταγράφουν τις εννιά στις 10 επιθέσεις ως ληστεία και όχι ως ρατσιστική βία που επισείει μεγαλύτερες ποινές.
«Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει περισσότερες από 70 επιθέσεις εναντίον Πακιστανών στον Ασπρόπυργο»λέει στο «Βήμα» ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας. Στην Γκορυτσά του Ασπροπύργου εργάζονται περίπου 100 Πακιστανοί, οι 80 ως εργάτες γης και οι υπόλοιποι σε εργοστάσια.
Ο ρόλος της μαύρης Μερτσέντες
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Πακιστανών αυτών, στην Γκορυτσά δρουν 35-40 άτομα σε 5-6 ομάδες που στήνουν ενέδρα στους ξένους εργάτες συνήθως νωρίς το πρωί, πριν από τις 7, την ώρα που πηγαίνουν στη δουλειά, και τους ξυλοκοπούν. Πάντα στο πρόσωπο, για να φαίνονται τα σημάδια και να προκαλούν τρόμο στους συμπατριώτες τους. Αλλες φορές τους «επισκέπτονται» στο σπίτι τους και προκαλούν ζημιές, απειλώντας να τους κάψουν ζωντανούς.
Μάλιστα καταγγέλλουν στο «Βήμα» ότι έχουν δει μια μαύρη Μερτσέντες να αφήνει τους δράστες γύρω στις 6 το πρωί ενώ φαίνεται να συνοδεύονται από «εκπαιδευτές» στο ξυλοκόπημα μεταναστών.
Είναι οι δράσες μέλη της Χρυσής Αυγής; ρώτησε «Το Βήμα» τον κ. Ασλάμ και τους υπόλοιπους Πακιστανούς-θύματα ξυλοδαρμού. «Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να κάνει τέτοια πράγματα. Μόνο η Χρυσή Αυγή» μας απάντησαν όλοι.
Σημειώνουμε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Χρυσή Αυγή έλαβε 15,16% στον Ασπρόπυργο (14,54% τον Ιανουάριο 2015) και 11,28% στις Αχαρνές (11,18% τον Ιανουάριο 2015) ενώ το ποσοστό της πανελλαδικά ήταν 6,99% (6,28% τον Ιανουάριο 2015).
Απειλούν και τους εργοδότες
«Ακόμη και οι εργοδότες φοβούνται. Στις 29 Μαρτίου, ο Γιώργος που έχει φυτώρια προσπάθησε να σταματήσει τα άτομα που πήγαν να δείρουν τους εργάτες του. Κάλεσε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε πέντε άτομα. Οταν πήγε να τους κάνει μήνυση, τον έδειραν και του έσπασαν το δόντι. Αυτός απέσυρε τη μήνυση αλλά και η αστυνομία, ενώ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει την υπόθεση αυτεπάγγελτα, δεν το έκανε. Γιατί η αστυνομία άφησε αυτά τα πέντε άτομα να φύγουν;» ρωτάει ο κ. Ασλάμ. «Αν οι εργοδότες μάς υπερασπίζονται την ώρα που πάνε να μας ξυλοκοπήσουν, τα άτομα αυτά πηγαίνουν το βράδυ στα χωράφια και τους κόβουν τους σωλήνες ποτίσματος».
Ολοι αρνούνται κατηγορηματικά την περίπτωση στη ρίζα του προβλήματος να βρίσκεται ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ρατσιστική βία, λένε. «Και να μην προσλάμβαναν εμάς, κανείς τους δεν θα πήγαινε να δουλεύει επί 12 ώρες τη γη για 20 ευρώ».
Μας καταγγέλλουν ότι παλαιότερα τα τάγματα εφόδου δρούσαν στη Νίκαια και στον Αγιο Παντελεήμονα με την άτυπη προστασία της αστυνομίας. Σήμερα αυτό συμβαίνει στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι (όπου τους τελευταίους μήνες έχουν επιτεθεί σε 20 μετανάστες). Τον Μοχάμεντ Αφλέλ τον «πέτυχαν» στις 6 το πρωί στο Μενίδι και τον μαχαίρωσαν. Πρόσφατα ξυλοκόπησαν τρεις στη Νέα Ιωνία, ανάμεσά τους τον Μοχάμεντ Οσμάν που δούλευε σε εστιατόριο.
«Στις 3 Απριλίου το απόγευμα, τρία άτομα μπήκαν στο καμαράκι όπου ζω στο χωράφι» λέει στο «Βήμα» ο Αμπντούλ Λετίφ από το Πακιστάν που ζει στον Ασπρόπυργο τα τελευταία 8,5 χρόνια. «Πήγα στην αστυνομία να τους καταγγείλω και με κράτησαν για τρεις μέρες παράνομα επειδή δεν είχα την προσωρινή άδεια διαμονής –μου την είχαν κλέψει εκείνοι που με έδειραν! Τους ξέρω αυτούς που με χτύπησαν, τους έβλεπα στην Γκορυτσά. Είναι της Χρυσής Αυγής. Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να δουλέψω, έχω πρόβλημα στα πλευρά και έχασα την όρασή μου στο αριστερό μάτι». Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες αλλά δεν κατέγραψε το έγκλημα ως ρατσιστική βία.
«Τους ήξερα αυτούς που με χτύπησαν»
«Το Βήμα» επισκέφθηκε ένα από τα τελευταία θύματα της Γκορυτσάς, τον Ασφάκ Μαχμούντ, τον οποίο ξυλοκόπησε και μαχαίρωσε στο πρόσωπο μια ομάδα πέντε ατόμων το περασμένο Σάββατο. «Αυτούς που με χτύπησαν τους ήξερα, τους είχα ξαναδεί στον Ασπρόπυργο» μας λέει από το σπίτι τού αδερφού του στο Αιγάλεω όπου φιλοξενείται μέχρι να αναρρώσει. «Με είχαν βάλει στο μάτι επειδή είμαι υπεύθυνος στην τοπική επιτροπή στην Γκορυτσά και βοηθάω συμπατριώτες μου». Παλαιότερα είχαν πάει βράδυ στο σπίτι του και τα είχαν σπάσει, απειλώντας τον ότι αν δεν φύγει από την Ελλάδα, θα τον κάψουν ζωντανό. Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα τον «ξαναεπισκέφθηκαν» στο χωράφι όπου καλλιεργεί πράσα, λάχανα και άλλα εποχιακά και τον ξυλοκόπησαν άγρια.
Ο Ασφάκ, 40 ετών, είναι 12 χρόνια στην Ελλάδα αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα απέκτησε τη λεγόμενη «λευκή βεβαίωση» –βγήκε μάλιστα από το νοσοκομείο για να πάει στο ραντεβού. Την αίτηση την είχε καταθέσει πριν από επτά χρόνια. Το έγγραφο αυτό τον προστατεύει μόνο από τη σύλληψη από την αστυνομία αλλά δεν του δίνει δικαίωμα να εργαστεί ή να ταξιδέψει. «Αν οι ξένοι εργάτες ήταν νόμιμοι, θα είχαν μεγαλύτερη ασφάλεια» λέει ο κ. Ασλάμ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ