Τρόμος πάνω από την πόλη

Ο φάκελος μιας δικογραφίας - πιθανόν της υπόθεσης Energa - που ζήτησαν να «διαβάσουν» οι δολοφόνοι του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου λίγο προτού ρίξουν τον μοιραίο πυροβολισμό αποτελεί βάση των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία του γνωστού νομικού, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Ασκληπιού.

Η δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο ίδιο του το γραφείο, επί της οδού Ασκληπιού, στην καρδιά της Αθήνας, έχει σοκάρει τον νομικό, δικαστικό και πολιτικό κόσμο και έχει θορυβήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ισως γιατί, σε σχέση με άλλα στυγερά εγκλήματα, ενέχει χαρακτηριστικά ωμής, θρασείας, απροκάλυπτης βίας∙ μιας βίας που παραπέμπει σε πρακτικές Καμόρας, που μπορεί να ασκηθεί χωρίς περιορισμούς ως προς τον χώρο και τον χρόνο, με θύτες έτοιμους για όλα και τους πάντες ως εν δυνάμει θύματα.

Πολλές από τις υποθέσεις που φθάνουν στη Δικαιοσύνη είναι περίπλοκες, δαιδαλώδεις, πολυπρόσωπες, αγγίζοντας ενίοτε χώρους – ειδικά στο πεδίο του οικονομικού εγκλήματος – που υπήρξαν κάποτε άβατα, όπως οι τράπεζες. Σήμερα, ένας δικηγόρος, αύριο ποιος;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με απόφαση που έλαβε μόλις την Παρασκευή, ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών, αλλά και τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τους δικηγόρους. Συστήνει μάλιστα επιτροπή, στους κόλπους του ΔΣΑ, για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των δικηγόρων στους χώρους εργασίας τους.

«Η απειλή για την ασφάλειά μας επικρέμαται, σε μια εποχή που δεν σταματάει να γεννάει τέρατα» λέει γνωστός ποινικολόγος, αναπαράγοντας το κλίμα που επικρατεί στο δικηγορικό σώμα. Και όχι μόνο.
Δικαστικοί έχουν κατά καιρούς εκφράσει φόβους για τη στοχοποίηση που υφίστανται, συμβολαιογράφοι αγωνιούν με φόντο τους πλειστηριασμούς, ενώ μέλη κρίσιμων οργάνων και επιτροπών, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Σοφών, δεν κρύβουν την ανησυχία τους μετά και την απόφαση για μείωση – από τις αρχές του φθινοπώρου – της αστυνομικής δύναμης που τους συνοδεύει.

Ο φάκελος μιας δικογραφίας –πιθανόν της υπόθεσης Energa –που ζήτησαν να «διαβάσουν» οι δολοφόνοι του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου λίγο προτού ρίξουν τον μοιραίο πυροβολισμό αποτελεί βάση των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία του γνωστού νομικού, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. Ο άτυχος δικηγόρος φέρεται να επιφυλάχθηκε για τη σχετική δικογραφία γιατί ήταν ογκώδης και «έπιανε όλη την ντουλάπα».
Οι δράστες του εγκλήματος φέρεται να ήξεραν και άλλες δικαστικές έρευνες που χειριζόταν ο άτυχος δικηγόρος, ενώ φαίνεται να του έκλεισαν συνάντηση για να αναλάβει ανύπαρκτη υπόθεση συγγενούς τους που υποτίθεται ότι ήταν κρατούμενος για ληστεία. Σύμφωνα με τις ορισμένες πηγές, ο ένας από τους δράστες επικαλέστηκε ότι ήθελε να φέρει χρήματα για την αμοιβή του δικηγόρου και κατέβηκε από το γραφείο για να πάει στο αυτοκίνητό του.
Ανατροπές στα «στοιχεία»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν ακόμη ότι οι δράστες, παρότι είχαν εμφανισθεί, σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία, με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους και με «γυμνά» χέρια, δεν φαίνεται να έχουν αφήσει κανένα, προς το παρόν, ίχνος. Επιπλέον, σε νεότερη διευκρινιστική μαρτυρία του συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φέρεται να περιγράφεται τώρα ότι «ίσως ένας από τους δράστες φορούσε γάντια». Ωστόσο από την πρώτη έρευνα των αστυνομικών δεν έχει συγκεντρωθεί οποιοδήποτε οπτικό υλικό στο οποίο να φαίνονται τα πρόσωπα των δραστών, ενώ σημαντική θεωρείται η σάρωση των τηλεφώνων στην περιοχή τη στιγμή της ανθρωποκτονίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από τη συνολική εκτίμηση των δεδομένων της υπόθεσης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δύο άγνωστοι δράστες πιθανόν να ήθελαν να πυροβολήσουν, να τραυματίσουν και όχι να σκοτώσουν το θύμα τους. Σύμφωνα με αυτή την πιθανολόγηση ίσως το θύμα να έκανε μια απότομη κίνηση και δέχθηκε θανατηφόρο πλήγμα στον θώρακα. Μεγάλο ζητούμενο ακόμη για την ΕΛ.ΑΣ. είναι γιατί οι δράστες δεν προχώρησαν σε αυτή την αιματηρή επίθεση σε ανοικτό χώρο και επέλεξαν το χτύπημα μέσα στο γραφείο του.
Επιπλέον, τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής εξετάζουν περιφερειακές ή μικρότερης δημοσιότητας υποθέσεις που είχε χειρισθεί ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος εκτός των δικογραφιών των ομολόγων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Proton Bank, είχε ασχοληθεί προ μερικών μηνών με υπόθεση μεγάλων χασισοφυτειών που είχαν ανακαλυφθεί προ διετίας σε Φθιώτιδα και Αργολίδα και εκπροσωπούσε αλβανό διακινητή -δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο –που καταδικάστηκε σε ισόβια. Επιπλέον, τη Δευτέρα ο δραστήριος νομικός θα εκπροσωπούσε νεαρούς ημεδαπούς που κατηγορούνταν για μεταφορά ποσότητας επτά κιλών χασίς και κατοχής 120 δενδρυλλίων κάνναβης στην Αθήνα και στην Κορινθία.
Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας της Ασφάλειας Αττικής για τη δολοφονία του 52χρονου νομικού και δραστήριου συνδικαλιστή Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη επίθεση εναντίον δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, πιθανόν από μέλη του «οργανωμένου εγκλήματος», αλλά είναι ο πρώτος που χάνει τη ζωή του. Είχαν προηγηθεί οι σοβαροί τραυματισμοί από σφαίρες των δικηγόρων Αργύρη Λίβα και Γιώργου Αντωνόπουλου και με καυστικό υγρό των Παύλου Σαράκη και Αθανάσιου Βαρλάμη.
Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρούν τα δύο τελευταία 24ωρα να βρουν κίνητρα και δράστες στη δολοφονική επίθεση…
Ο φάκελος-πρόσχημα
Οι δύο δολοφόνοι του γνωστού δικηγόρου περιγράφονται από τον νεαρό συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που ήταν παρών στο έγκλημα, ως άτομα ηλικίας 30-40 χρόνων από τους οποίους ο ένας ήταν ύψους 1,80 περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών), με κοντά σκούρα μαλλιά και φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό λευκό μπουφάν. Ο δεύτερος περιγράφεται αναστήματος 1,65-170 περίπου, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος μπεζ. Επιπλέον, φαίνεται να μιλούσαν σπαστά ελληνικά, δείγμα ότι ήσαν πιθανόν αλβανικής ή ρωσοποντιακής καταγωγής.
Νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» ανέφεραν ότι «δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ποινικοί που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα να έχουν επιθετική συμπεριφορά εναντίον δικηγόρων για θέματα υπεράσπισης ή αμοιβής. Εχουν υπάρξει αρκετοί τέτοιοι διαπληκτισμοί και από ορισμένους δικηγόρους που επικαλούνται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή άλλες παράτυπες κινήσεις με σχετική ειδική αμοιβή. Ομως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν πάντα σαφής και καθαρός στις επαφές του και δεν μπορεί να υφίσταται τέτοιο θέμα τριβής».
Οι αστυνομικοί στέκονται ιδιαίτερα στο προσχηματικό ή πραγματικό ενδιαφέρον των δολοφόνων να δουν τον φάκελο της υπόθεσης Energa, στο γραφείο του δικηγόρου στην οδό Ασκληπιού 154. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση είχε συσχετισθεί με μια άλλη αιματηρή επίθεση εναντίον του νομικού Γιώργου Αντωνόπουλου.

Επίθεση με σημασία
Ο δικηγόρος είχε τραυματισθεί σε «ενέδρα» δύο ατόμων στην οδό Φειδίου στην Πεντέλη, στις 3 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι άγνωστοι του άρπαξαν τσάντα που περιείχε 30.000 ευρώ και ύστερα τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο. Ο 60χρονος νομικός τραυματίστηκε σοβαρά, όμως διέφυγε τον κίνδυνο. Σε καταθέσεις του κατονόμασε ως εντολέα της επίθεσης εναντίον του τον βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της Energa, επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, επειδή «ο τελευταίος εξοργίστηκε σε συνάντηση που είχαν σχετικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό για την υπόθεση αυτή». Ο κ. Αντωνόπουλος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη συνάντηση και η ένταση που υπήρξε επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη κατάθεση του κ. Τάκη Μπαλτάκου, δικηγόρου και πρώην συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου στην Πεντέλη, η ΕΛ.ΑΣ. συνέδεσε μέσω δειγμάτων DNA τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια με μια αιματηρή επίθεση σε μπαρ στο Μικρολίμανο με 14 νεαρούς θαμώνες τραυματίες. Ως βασικοί κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί δύο αλβανοί ποινικοί που φέρεται να διεκπεραίωναν «συμβόλαια θανάτου» και οι οποίοι μάλιστα προ μερικών μηνών στον Κορυδαλλό είχαν επιχειρήσει να σκοτώσουν με μαχαίρι έναν έλληνα κρατούμενο που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς. To αξιοπερίεργο είναι ότι οι δύο αλλοδαποί ποινικοί, με τις σημαντικές διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας, προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε καταθέσεις όπου ομολογούσαν ότι εκτελούσαν «συμβόλαιο θανάτου» και ότι εντολέας τους ήταν ο κ. Φλώρος. Μάλιστα, επικαλέστηκαν ότι υπήρχε σχετική συνάντησά τους στην Κηφισιά. Ακολούθησε ένα μεγάλο παρασκήνιο με τον επιχειρηματία, κατηγορούμενο για την υπόθεση Energa που εκπροσωπούσε νομικά ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, να στρέφεται κατά των αλβανών ποινικών, μιλώντας για προσυνεννοημένες καταθέσεις με ύποπτες επαφές που έγιναν στις φυλακές Χανίων.
Σημειώνεται ότι για την επίθεση κατά του γνωστού ποινικολόγου Παύλου Σαράκη τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχείας στον Νέο Κόσμο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος μελών του οργανωμένου εγκλήματος –κυρίως σε κυκλώματα σωματεμπορίας –που είχαν ενοχληθεί από αναφορές του δικηγόρου. Αντιθέτως η επίθεση εναντίον του κ. Λίβα με πυροβολισμούς στα πόδια την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στον Αλιμο παραμένει ανεξιχνίαστη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.