Επιχείρηση ανανέωσης με γκρίνιες στη ΝΔ

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Να εμφανιστεί προοδευτικός στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς να ερεθίσει την Εκκλησία και το συντηρητικό κομμάτι της παράταξης.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Να εμφανιστεί προοδευτικός στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς να ερεθίσει την Εκκλησία και το συντηρητικό κομμάτι της παράταξης. Και να τηρήσει τη δέσμευσή του για ανανέωση στη ΝΔ, χωρίς να δημιουργήσει εστίες αντίδρασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο σχεδιασμός του υλοποιήθηκε, αλλά όχι χωρίς κόστος. Το ατυχές παράδειγμα με τον εξωγήινο εξαφάνισε μια λεπτομερώς επεξεργασμένη πρόταση νόμου για ένα ζήτημα που διχάζει τη ΝΔ και την κοινωνία. Επιπλέον, η νέα ομάδα συμβούλων ανακοινώθηκε συνοδευμένη από την επίμονη παρατήρηση ότι «δεν πρόκειται για τους μελλοντικούς υπουργούς», προκαλώντας όμως σύγχυση για την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους με αυτές των υπευθύνων Τομέων.
Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να κάνει τις επιλογές του ακολουθώντας τη λογική ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό για τη ΝΔ που να μην μπορεί να διορθωθεί με ό,τι είναι καλό για τη ΝΔ. Πιστεύει ότι το κόμμα θα ωφεληθεί από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του, μάλιστα εκτιμά ότι ο στόχος του θα επιτευχθεί αν στην επόμενη Βουλή εκλεγούν 80 νέα πρόσωπα. Οι συνεργάτες του όμως σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν σημαίνει ότι έχουν λάβει άτυπο χρίσμα. «Μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές δικαιούνται να λένε ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια. Για τους υπόλοιπους θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα» προσθέτουν. Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, στέλνουν μηνύματα τα οποία άλλους βουλευτές τους ενθουσιάζουν και άλλους τους βυθίζουν στην αγωνία. Γι’ αυτό το καλό για τη ΝΔ ερμηνεύεται από τον καθένα με τα δικά του μέτρα και σταθμά.
Το επικοινωνιακό επιτελείο
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το νέο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, το τρίτο από τότε του ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης. Νέα εκπρόσωπος Τύπου ανέλαβε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και διευθυντής του γραφείου Τύπου ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας. Ο Μακάριος Λαζαρίδης τοποθετήθηκε σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου του κόμματος. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση και άρχισε η διαβρωτική γκρίνια, όπως συμβαίνει με κάθε τι στη ΝΔ, αλλά και η σεναριολογία. Ο προηγούμενος εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε τον Τομέα της Εθνικής Αμυνας, ο οποίος αφαιρέθηκε από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη.
Για ορισμένους βουλευτές ήταν μια κίνηση που υποδήλωνε το «ψαλίδισμα» του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ενοχλεί την πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς και τους υποψηφίους στη Β’ Αθήνας. Ακόμη περισσότερο ήταν η απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τα παράπονά τους για τον «υπερκινητικό» αντιπρόεδρο που με το στυλ του «χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση της ΝΔ» και «προσπαθεί να φτιάξει το δικό του «κόμμα» μέσα στη ΝΔ».
Ο κ. Γεωργιάδης ελέχθη ότι έθεσε βέτο στον πρόεδρο της ΝΔ για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορούσε την ταυτότητα φύλου και τον έθεσε σε ομηρεία. Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε να συμβιβάσει τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος με τη φιλελεύθερη (Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας), η οποία υποστήριζε την ψήφιση του νομοσχεδίου με κάποιες αλλαγές.
Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδειξε καμία ενόχληση, το αντίθετο· ούτε απάντησε σε δημοσιεύματα που επιχειρούσαν να σπείρουν ζιζάνια στη σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, επειδή ξέρει ότι η συμμαχία του με τον κ. Μητσοτάκη είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζεται από συγκυριακά σκαμπανεβάσματα. Ο ένας «μπετονάρει» τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος αφήνοντας πεδίο στον άλλον να προσεγγίσει το προοδευτικό Κέντρο.
Το πρόβλημα των βουλευτών
Το πραγματικό πρόβλημα των βουλευτών δεν είναι ο κ. Γεωργιάδης, είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος που θεωρούν ότι δείχνει η ηγετική ομάδα για τα προβλήματά τους, η αίσθηση ότι είναι αποκομμένοι από το κομματικό γίγνεσθαι· ότι τους έστειλαν στα μετόπισθεν ενώ πλησιάζει η ώρα της μάχης και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύουν, δεν καταρρέει. Σε αυτά προστίθεται η κόπωση από τον εκλογικό συναγερμό στον οποίο βρίσκονται για πολλούς μήνες πλέον. Η δυσαρέσκειά τους δεν αφήνει αλώβητο ούτε τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη στον οποίο καταλογίζουν «ανώφελη επαναστατική γυμναστική». Ο κομματικός μηχανισμός, λένε, έχει κουραστεί και ως παράδειγμα αναφέρουν την προσέλευση στο πρώτο προσυνέδριο στη Νίκαια, η οποία για την κινητοποίηση που προηγήθηκε δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική.
Στα εγχειρίδια στρατηγικής υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες. Ενας από αυτούς λέει ότι ο πρωταρχικός εχθρός τον οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει ένας στρατηγός είναι η εξουθένωση του δικού του στρατεύματος. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αιφνιδιάσει κάθε στιγμή με πρόωρες εκλογές και γι’ αυτό δεν σημαίνουν λήξη συναγερμού αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί όχι μόνο έναν ανανεωμένο αλλά και έναν ετοιμοπόλεμο στρατό προκειμένου να πάρει τη νίκη.
Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε ακόμη και ένα άρθρο του πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκου Καραχάλιου, με προσωπικές επιθέσεις κατά της κυρίας Σπυράκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου, προκάλεσε θόρυβο ενώ σε άλλες περιστάσεις ενδεχομένως να περνούσε απαρατήρητο. «Το πρώην αγαπημένο παιδί πολλών αρχηγών για τα κομματικά think tank επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το προσωπικό του πρόβλημα» σχολίαζε κομματικός παράγοντας, ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν ανήκει στον κύκλο εμπιστοσύνης του προέδρου της ΝΔ.
Αμφιθυμία
Η αμφιθυμία των βουλευτών δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. «Το παράδοξο στη ΝΔ είναι ότι διαμαρτύρονται «καραμανλικοί» χωρίς τον Καραμανλή και «σαμαρικοί» χωρίς τον Σαμαρά» σχολιάζει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, θέλοντας να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, παρά μόνο προσωπικές ανάγκες και αγωνίες των βουλευτών.
Η έκρηξη Καραχάλιου συνέβη την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το νέο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πρόεδρος είναι ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), γενική διευθύντρια η Κωνσταντίνα Μπότσιου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και μέλη οι: Γιώργος Γεραπετρίτης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών), Μιχάλης Αργυρού (αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff), Θοδωρής Πελαγίδης (καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσιγκτον), Αγγελος Συρίγος (αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Σπύρος Βλαχόπουλος (καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Χρήστος Ταραντίλης (καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γιώργος Πρεβελάκης (καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Paris Ι). Οι επιλογές αυτές συνάντησαν τη γενική αποδοχή.
Η ομάδα συμβούλων
Την Παρασκευή η Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα της ομάδας συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, στην οποία συντονιστής θα είναι ο κ. Γεραπετρίτης. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα πρόσωπα αυτά «συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και των θέσεων των τομέων. Κάποιοι τους ονομάζουν τεχνοκράτες. Προσωπικά θα τους έλεγα ανθρώπους που με την πείρα τους και –κυρίως –τη δουλειά τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας. Ερχονται για να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση της πολιτικής και να σχεδιάσουμε μαζί τους τις απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα».
Στην ομάδα των συμβούλων εκτός από τον κ. Γεραπετρίτη, συμμετέχουν και άλλα δύο πρόσωπα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», η κυρία Μπότσιου, η οποία αναλαμβάνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ο κ. Πελαγίδης, σύμβουλος μακροοικονομίας. Μέλη της είναι επίσης οι: Τάσος Αναστασάτος, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αναλαμβάνει σύμβουλος για θέματα ανάπτυξης. Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος. Βίκυ Λοΐζου, αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, σύμβουλος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας. Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων. Στέλιος Πέτσας, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής, Ρεβέκα Πιτσίκα, σύμβουλος αξιολόγησης στελεχιακού δυναμικού. Αλεξάνδρα Σδούκου, σύμβουλος ενέργειας και φυσικών πόρων. Χάλαρης Χρήστος, σύμβουλος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμβουλος για το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος στη νομική υπηρεσία της ΕΕ, αναλαμβάνει σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα.
Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονταν ήδη στον ευρύτερο κύκλο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης συζητούσε και διαμόρφωνε τις θέσεις του κόμματος, τώρα όμως τους δίνεται η ώθηση να βγουν στο προσκήνιο. Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συντονίζει την ομάδα των συμβούλων, διευκρινίζει ότι το έργο τους δεν είναι να παράξουν πολιτική, αρμοδιότητα που ανήκει σε όσους έχουν τη σχετική νομιμοποίηση, αλλά να τεκμηριώνουν τις προτάσεις του κόμματος και να παρέχουν τη βάση για την επιλογή πολιτικών λύσεων. Ελπίζει ότι η επιστημονική επεξεργασία θα βοηθήσει να εκλεπτυνθεί η πολιτική πράξη και να αναβαθμιστεί η πολιτική σκέψη, επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι η επιστημονική τεκμηρίωση πρέπει να προηγείται της πολιτικής λύσης και όχι το αντίστροφο, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, όχι μόνο στη ΝΔ. «Η δράση μας θα είναι και ατομική και συλλογική όταν τα θέματα είναι περίπλοκα και διεπιστημονικά, όπως αυτά που ανέκυψαν με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» επισημαίνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.