Αναβάθμιση και αγορές
Με μεγάλη προσοχή και προπαντός μυστικότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Ü Οπως πληροφορείται η στήλη, οι αγορές –μετά και την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από τη Moody’s –περιμένουν τις κινήσεις του Οργανισμού και τις νέες εκδόσεις που κι αυτή τη φορά θα κρύβουν εκπλήξεις. Ü Προς το παρόν οι επενδυτές κοιτάζουν ποιους τίτλους έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, και όπως δείχνουν οι οθόνες της ηλεκτρονικής αγοράς ομολόγων, κινούνται για να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στο ελληνικό χρέος. Ü Αλλωστε για τους περισσότερους, κατά βάση ξένους, το success story της Πορτογαλίας που τους έδωσε κέρδη τελείωσε…

Αγαθοί και… τραπεζίτες;
Οσο ψάχνουν τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες τόσο περισσότερα βρίσκουν από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οπως με πληροφορεί υψηλή τραπεζική πηγή, περίπου 1 στα 4 ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό έως και το ερχόμενο καλοκαίρι ανήκει σε νομικά πρόσωπα κάθε φύσεως. Ü Οι τραπεζίτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γνωρίζουν πλέον ότι πολλά από αυτά αποκτήθηκαν από εταιρείες και όχι από τα φυσικά πρόσωπα που ζήτησαν το δάνειο, για να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση που σταματούσαν την εξυπηρέτησή του. Ü Και στην ερώτηση «γιατί δεχθήκατε να χορηγήσετε δάνειο για αγορά ακινήτου από εταιρείες;» η απάντηση του έμπειρου τραπεζίτη ήταν αφοπλιστική: «Γιατί τότε ήμασταν αγαθά παιδιά»!

Η Νίκας, η ΒΙΚΗ…
H προσπάθεια εξαγοράς της Bιομηχανίας Κρεάτων Ηπείρου (ΒΙΚΗ) στην Αρτα από τη Νίκας μετά τη μεταβίβαση της τελευταίας στην Chipita του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου είχε αποκαλυφθεί από αυτήν τη στήλη. Μια φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ζωοτροφών της εταιρείας LAKY, θυγατρικής της ΒΙΚΗ, υποχρέωσε τον υποψήφιο αγοραστή και τον υποψήφιο πωλητή, την οικογένεια Παπαγιάννη, να «παγώσουν» τις συζητήσεις. Η είδηση είναι ότι αυτή την περίοδο οι συναντήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της ΒΙΚΗ έχουν πυκνώσει και σύντομα θα φανεί αν η ιστορική ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία θα ενταχθεί στον όμιλο της Νίκας.

…και το πλάνο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον κ. Θεοδωρόπουλο η απόκτηση της ΒΙΚΗ είναι κομβική για τα σχέδια που έχει καταστρώσει για τη Νίκας όχι τόσο για τους τζίρους που θα προσδώσει στον εισηγμένο όμιλο όσο για τις συνέργειες που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων.

Εσπασαν ρεκόρ
Οι ξενοδόχοι έσπασαν το ρεκόρ της Κεντροαριστεράς με τους 10 υποψήφιους προέδρους… Στις εκλογές που θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου για την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων(ΠΟΞ) ανακηρύχθηκαν 15 υποψήφιοι πρόεδροι από όλη την Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες (με αλφαβητική σειρά) είναι: Ευγένιος Βασιλικός, Μανώλης Γιαννούλης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, Αγγελος Καλλίας, Κωνσταντίνος Λεβέντης, Κωνσταντίνος Μεριανός, Ευαγγελία Λάμπρου Ξυπτέρα, Δημήτρης Πολλάλης, Κωνσταντίνα Σβύνου, Σακελλάριος Σουλούνιας, Γρηγόρης Τάσιος, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, Μανώλης Τσακαλάκης και Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Ü Οι ξενοδόχοι στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα στους πολιτικούς. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Α. Ρέτσος δεν χάθηκε αλλά αναβαθμίστηκε αφού όπως είναι γνωστό έχει εκλεγεί ως νέος πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αύριο και μεθαύριο ο ΣΕΤΕ πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του.

ΔΕΠΑ και ΗΠΑ
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βαρυχειμωνιά το 2018 και η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε πως θα προμηθευτεί επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η είδηση όμως είναι ότι για την περίοδο 2018-2020 η διοίκηση της εταιρείαςθα προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.Πολλοί, συνδυάζουν την εξέλιξη αυτή με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια των δύο πλευρών να επεκταθούν οι εμπορικές σχέσεις και στον τομέα της ενέργειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ