Η μνημονιακή υποχρέωση να μειώσει η ΔΕΗ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού στο 50% ως το 2020, ώστε να δημιουργήσει «χώρο» για τους ιδιώτες, ήταν από την αρχή μια δύσκολη εξίσωση.
Η ΔΕΗ διαθέτει τρεις κατηγορίες πελατών: α) αυτούς που έχουν χρέη και δεν μπορούν να φύγουν, β) πελάτες που εξυπηρετούν τις οφειλές τους αλλά επειδή φοβούνται ότι το εισόδημά τους θα υποχωρήσει παραμένουν στη ΔΕΗ, καθώς η τελευταία «κλείνει το ρεύμα πιο δύσκολα από έναν ιδιώτη πάροχο», και γ) πελάτες που πείστηκαν από τις μεσοσταθμικές εκπτώσεις 8% στα τιμολόγια του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ, εξού και η σταδιακή μείωση του ποσοστού της εταιρείας περίπου στο 88%. Με την έκπτωση όμως ύψους 15% που παρείχε στα τιμολόγια η διοίκηση της ΔΕΗ κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή πελατών από την τρίτη κατηγορία. Η κίνηση αυτή σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν είναι λανθασμένη, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές η επιχείρηση με τα «φέσια» των 2,4 δισ. ευρώ δεν έχει την πολυτέλεια να προσφέρει τέτοιες γενναίες εκπτώσεις, αφού έτσι τρώει τις σάρκες της.
Η υποχρέωση όμως για μείωση του μεριδίου παραμένει και η διοίκηση σκέφτεται λέει να κάνει «πακέτο» 500.000 πελάτες και να τους πουλήσει με αντάλλαγμα στους ιδιώτες. Για να πάνε όμως οι πελάτες, πρέπει να πάρουν «δώρο» μια γενναία έκπτωση. Τώρα ποιος ιδιώτης θα βρεθεί να δώσει γενναία έκπτωση και ταυτόχρονα αποζημίωση στη ΔΕΗ για 500.000 πελάτες που μέσα σε έναν χρόνο μπορεί να του φύγουν είναι ένα ερώτημα αναπάντητο.
Γενικότερα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην υπόθεση ΔΕΗ κερδίζουν Οσκαρ κακοδιαχείρισης. Μετά την απόρριψη του πολυσύνθετου αλλά ρεαλιστικού σχεδίου της «μικρής» ΔΕΗ που θα μείωνε κατά 30% δυναμικό, προσωπικό και πελάτες με τίμημα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ, προκρίθηκε το έκτρωμα των δημοπρασιών που θα αφήσει ναι μεν «μισή» την επιχείρηση από τζίρο, χωρίς όμως κανένα οικονομικό όφελος και με τις ίδιες θέσεις εργασίας! Στη συνέχεια το υπουργείο Ενέργειας επέλεξε τη λύση πώλησης παλιών λιγνιτικών ρυπογόνων μονάδων.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης διαπίστωσε ως εκ θαύματος ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαίους παίκτες για τη… δελεαστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ