Δουλειές, δουλειές, δουλειές…

Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ως υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται

Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ως υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται η ανεργία, με υψηλότερη την ανεργία των νέων. Υστερα από οκτώ χρόνια κρίσης αποτυπώνεται το αυτονόητο και η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική κατάσταση.
Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στην έρευνα της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία μάλιστα οι ερωτηθέντες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βρουν οι άνεργοι ξανά δουλειά. Για πρώτη φορά, ίσως, το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι ότι πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε δουλειά από το χρεοκοπημένο Δημόσιο.
Επίσης είναι μία από τις λίγες φορές που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέγγισε το πρόβλημα θετικά, αφήνοντας κατά μέρος τον καταγγελτικό λόγο, μέχρι σημείου ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης να καταθέσει σε προσυνεδριακή διαδικασία του κόμματός του συγκεκριμένες προτάσεις που στηρίζουν τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση την απασχόληση.
Οσοι παρακολουθούν τις πολιτικές τάσεις διαπίστωσαν ότι το κεντρικό του μήνυμα ήταν «δουλειές, δουλειές, δουλειές», και αυτό μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα και το μήνυμα που θα συνοδεύσει τη ΝΔ στη διαδρομή προς τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Ολοι έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η ανεργία που βρίσκεται στο 20% είναι η μεγαλύτερη πληγή της κοινωνίας και ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι καταστροφική. Το ποσοστό απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού είναι μόλις 52%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 67% και ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εναγωνίως και δεν βρίσκουν εργασία είναι 1.050.000 άτομα.
Η πολιτική αντιμετώπισης της κατάστασης είναι γνωστή σε όλους. Μόνο μια έκρηξη επενδύσεων, που απαιτεί περίπου 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, θα μπορέσει να αντιστρέψει την εικόνα. Εκτός από τη χρηματοδότηση, το «κλειδί» που μπορεί να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις είναι η μείωση των φορολογικών βαρών.
Αυτό που δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα είναι ότι οι βασικοί αυτοί κανόνες της οικονομίας μπορεί και έπρεπε να αποτελούν την εθνική γραμμή για να ξεφύγουμε από την κρίση και να δημιουργηθούν δουλειές στην Ελλάδα για τις νέες γενιές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.