Με τους μισούς ομιλητές της κοινοβουλευτικής του ομάδας να αγορεύουν για να τους ακούσει η Ιερά Σύνοδος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε και πολλά περιθώρια.
Εκανε κατ’ αρχήν μια διακήρυξη ότι σε θέματα αρχής το κόμμα του δεν αναμετρείται παρά μόνο με τις αρχές του και στη συνέχεια οχυρώθηκε πίσω από το θέμα της ηλικίας και καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.
Δεν του φάνηκαν αρκετές οι δικλίδες ασφαλείας που θεσπίζονται, με τη συναίνεση των γονέων, την επιστημονική γνωμάτευση και τη δικαστική απόφαση. Δεν πείστηκε ούτε από το γεγονός ότι γονείς παιδιών που υποφέρουν από την ταυτότητα του φύλου τους ζήτησαν να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής από τα 15 χρόνια. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάτι τέτοιο επιβάλλεται. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε με τακτικές κινήσεις να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση, σε ένα θέμα όμως που δεν σε σηκώνει τακτικισμούς και πολιτική αντιπαράθεση. Που άπτεται της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τέλει έδωσε τη δυνατότητα για άλλη μία φορά στον αντίπαλό του να φανεί ότι εκείνος διατηρεί την πολιτική πρωτοβουλία. Ανεξαρτήτως μύχιων σκέψεων και αληθινών προθέσεων, ο κ. Τσίπρας δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις της ιεραρχίας, το νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν φυλακισμένοι στο ίδιο τους το σώμα θα μπορούν πλέον να αλλάζουν ταυτότητα φύλου χωρίς να είναι υποχρεωτικό να εγχειριστούν. Αυτό πιστώνεται σε όσους ψήφισαν στα μέσα της εβδομάδας το νομοσχέδιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κοσμοπολίτης, μορφωμένος, ήπιος άνθρωπος, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, που εξελέγη αρχηγός κόντρα σε όλα τα προγνωστικά γιατί υποσχέθηκε ρήξη με τον παλαιοκομματισμό. Ρήξη με τις παθογένειες που καθηλώνουν την Ελλάδα, ρήξη με τις πρακτικές που μας χρεοκόπησαν. Η πατρίδα τον έχει ανάγκη, όχι μόνο γιατί ηγείται ενός μεγάλου κόμματος, στο οποίο πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια φυγή προς τα εμπρός, αλλά κυρίως γιατί εκφράζει τη ρήξη με το παρελθόν. Και του δικού του κόμματος. Κρίμα που βρέθηκε σε δίλημμα με το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου. Αλλά ακόμα και έτσι, θα περίμενα να μιλήσει στο πανελλήνιο για τη φύση του προβλήματος, να το απομυθοποιήσει, να το αποπολιτικοποιήσει, να του δώσει την επιστημονική και κοινωνική διάσταση που έχει. Ως σύγχρονος ηγέτης να προσπαθήσει να διαλύσει προκαταλήψεις, να φωτίσει τα σκοτάδια. Οταν ο Κώστας Σημίτης πήγε κόντρα στον λαοφίλητο θρησκευτικό ηγέτη Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για το θέμα των ταυτοτήτων, κανένας δεν πίστευε ότι θα κερδίσει. Αλλά κέρδισε. Και η νίκη αυτή μένει για πάντα, ουδείς σήμερα διανοείται να κατέβει στους δρόμους επειδή δεν γράφει η ταυτότητά του ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος.
Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει απλώς τις εκλογές, έχει καλώς, μάλλον μια χαρά λένε οι δημοσκόποι ότι τα πάει. Αν οραματίζεται να αλλάξει τη χώρα, πρέπει να αρχίσει από τώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ