Στα μαθηματικά της… εξαπάτησης είναι βουτηγμένοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ προκειμένου να ανακαλύψουν τους επιτήδειους μπαταξήδες οι οποίοι εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) δίχως να το δικαιούνται. Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων καταδεικνύουν το μέγεθος της απάτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης, μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 634 δικαιούχοι οι οποίοι απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα και χρωστούν στη ΔΕΗ περισσότερα από 10.000 ευρώ ο καθένας. Από την εξέταση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στους πρώτους 50 φακέλους, βρέθηκε ότι οι 20 είχαν πλαστά στοιχεία σχετικά με τα δηλωμένα εισοδήματα. «Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι πολλοί εκείνοι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν και, σε συνδυασμό με τα νέα κριτήρια ένταξης που θα εισαγάγει η κυβέρνηση, χιλιάδες θα βρεθούν εκτός ΚΟΤ» επισημαίνει ο ίδιος.
Ρυθμίσεις
Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης περί τους 200.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, οι οποίοι αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν οι πολίτες για να απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα. Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες, μαζί με την «ανανέωση» των κλιμάκων στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) των τιμολογίων ρεύματος. Ετσι, αφού γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στους περίπου 692.000 σημερινούς δικαιούχους του ΚΟΤ, βάσει των διασταυρώσεων στοιχείων που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα αρχίσει η δεύτερη… διαλογή, με πυρήνα τα νέα κριτήρια ένταξης και τις νέες κατηγορίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι τέσσερις και θα αντιστοιχούν σε εκπτώσεις από 20% ως και 80%.
Ακίνητα, καταθέσεις
Οι εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι το 15%, δηλαδή περίπου 105.000 σημερινοί δικαιούχοι, θα βρεθούν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων για φθηνότερο ρεύμα, διότι δεν θα πληρούν πλέον τα κριτήρια υπαγωγής, ενώ άλλο ένα 10% θα αναγκαστεί να αλλάξει κλίμακα.
Οπως τονίζει κυβερνητική πηγή, η εφαρμογή του ΚΟΤ έδειξε ότι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αρκούν, οπότε «αναγκαστικά θα βάλουμε και κριτήρια που αφορούν την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, τα οποία θα επηρεάσουν, πάνω-κάτω, 200.000 δικαιούχους του ΚΟΤ».
Πάντως, στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) λέει χαρακτηριστικά ότι ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» τα τελικά κριτήρια που αφορούν το ύψος των καταθέσεων και την αξία της ακίνητης περιουσίας. «Η πρότασή μας είναι να παραμείνουν τα εισοδηματικά κριτήρια ως έχουν σήμερα. Οσο για την ακίνητη περιουσία, δεν θα βγάλουμε εκτός ΚΟΤ μια οικογένεια που έχει ένα διαμέρισμα στην πόλη και το πατρικό σπίτι στο χωριό. Δεν μπορεί όμως να δικαιούται φθηνό ρεύμα πολίτης που ζει σε βίλα του ενός εκατομμυρίου ή κάποιος που έχει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ» σημειώνει. Τη μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα (80%) θα απολαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
Αλλαγές
Οι ρυθμίσεις τις οποίες θα φέρει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνουν και τις αναπροσαρμογές των κλιμάκων στη χρέωση των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια ρεύματος.
Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης χειμερινής περιόδου –όταν καταναλωτές που επέλεξαν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είδαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς εξαιτίας του στρεβλού τρόπου υπολογισμού της χρέωσης των ΥΚΩ –διαμορφώνονται, βάσει της εισήγησης της ΡΑΕ, τρία κλιμάκια (0-1.600 κιλοβατώρες, 1.601-2.400 κιλοβατώρες και 2.401 και πάνω κιλοβατώρες). Οποιος υπερβεί το όριο κατανάλωσης μιας κλίμακας δεν θα τιμολογείται για το σύνολο της κατανάλωσης, αλλά μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Το νέο καθεστώς χρέωσης των ΥΚΩ θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους. Ακόμη, το υπουργείο έκανε αποδεκτή την εισήγηση της ΡΑΕ, βάσει της οποίας η ΔΕΗ πρέπει να ανακτήσει 360 εκατ. ευρώ (έναντι 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η επιχείρηση) για τις δαπάνες ως προς την παροχή ΥΚΩ, την περίοδο 2012-2016.
Η ανάκτηση, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα γίνει χωρίς αύξηση των τιμολογίων. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να σηκώσει ένα μέρος από το βάρος του κόστους. Αλλωστε, η είσπραξη των οφειλομένων από τη ΔΕΗ σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος πενταετίας. Το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ αφορά την «επιδότηση» του υψηλού κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Το χαρτοφυλάκιο
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συνεχίζονται, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ξαναβάζει στην ατζέντα της συζήτησης για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού μια παλαιότερη πρόταση για την πώληση χαρτοφυλακίου 500.000 πελατών της επιχείρησης σε άλλους παρόχους. Θεωρεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια ρεύματος, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εξαγορά λιγνιτικού δυναμικού θα είναι μικρό.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλές προτάσεις όσον αφορά τα κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν στους καταναλωτές που θα βρεθούν στο δίλημμα να αλλάξουν πάροχο, αλλά και στους προμηθευτές προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το «πακέτο» των πελατών της ΔΕΗ. Μια σκέψη είναι οι πελάτες που θα δεχθούν να «μεταβιβαστούν» σε άλλον πάροχο να δεσμευθούν ότι θα παραμείνουν σε αυτόν για δύο έτη, ενώ οι προμηθευτές θα πρέπει να τους εξασφαλίσουν εκπτώσεις.
Μικρότερα ποσά για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκίνησε την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές παρόμοιες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα περιορίζει κατά 50% τη δαπάνη για το επίδομα.Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά είτε δεν θα λάβουν καθόλου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης την εφετινή σεζόν είτε αν αποφασιστεί να μη μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων αυτοί θα λάβουν μικρότερα ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να διατηρήσει ως έχουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να μειώσει στο μισό το επίδομα θέρμανσης ανά λίτρο. Την περασμένη σεζόν το ύψος του επιδόματος ήταν 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Οσον αφορά τις τιμές διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στα μεγάλα αστικά κέντρα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 92 λεπτά ενώ στην Περιφέρεια οι τιμές διαμορφώνονται κοντά στο 1 ευρώ. Ακόμη υψηλότερες είναι οι τιμές στα νησιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ